# Quant Test for SBI PO 2018 Prelim Exam Set – 14

Hello Aspirants

State Bank of India (SBI) is going to conduct examination for its recruitment for the post of Probationary Officers (SBI PO 2018) for a total of 2000 vacancies.

The examination will be held in three phases i.e. Preliminary Examination, Main Examination and Group Exercise & Interview. The Preliminary Exam is scheduled onÂ 1st, 7th & 8th of July 2018. Details of the exam are as under:

Practice the questions so as to familiarize yourself with the pattern of questions to be asked in the exam.Â

Directions(1-5): Find the next term of the series.

1. 1401, 1402, 705, ?, 77
200
150
244
250
300
Option C
1401, 1402, 705, ?, 77
1401/1+12 = 1402
1402/2+22 =705
705/3+32 =244
244/4+42= 77

2. 10, 6, 12, 35, ?, 591.75
129.5
105.6
112.5
135.2
100.5
Option A
10, 6, 12, 35, ?, 591.75
10*0.5+1 = 6
6*1.5+3=12
12*2.5+5=35
35*3.5+7=129.5
129.5*4.5+9=591.75

3. 390, 198, ?, 54, 30, 18
80
120
100
98
102
Option E
390, 198, ?, 54, 30, 18
390-192=198
198-96=102
102-48=54
54-24=30
30-12=18

4. 10, 77, 474, ?, 9556, 28683
2300
2050
1590
2385
2045
Option D
10, 77, 474, ?, 9556, 28683
10*7+7*1=77
77*6+6*2=474
474*5+5*3=2385
2385*4+4*4=9556
9556*3+3*5=28683

5. 150, 50, 131, 67, 116, ?, 105
70
80
60
40
50
Option B
150, 50, 131, 67, 116, ?, 105
150 – 102 = 50
50 + 92 = 131
131 â€“ 82= 67
67 + 72 = 116
116 – 62= 80
80 + 52=105

6. A car covers a distance of 528 km. in a certain time at a speed of 66 km./hr. How much distance would a truck cover at an average speed which is 24 km hr. less than that of the speed of the car in time which is 7 hours more than that taken by the car ?
400 km
630 km
350 km
450 km
300 km
Option B
Time taken by car = 528/66 = 8 hours
Time =15 hours (given) Speed = 66 – 24 = 42 kmph
Distance covered by truck = Speed Ã— Time
= 15 Ã— 42 = 630 km

7. A water tank in the form of a cuboid has its base 20 m long, 7 m wide and 10 m deep. Initially, the tank is full but later when water is taken out of it, the level of water in the tank reduces by 2 m. Find the volume of the water left in the tank.
1335 cu. cm
1100 cu. cm
1450 cu. cm
1120 cu. cm
1200 cu. cm
Option D
Given that,
Volume of the tank = l Ã— b Ã— h = 20 Ã— 7 Ã— (10 – 2) = 1120 cm^3

8. Mixture of milk and water has been kept in two separate containers. Ratio of milk to water in one of the containers is 5 : 1 and that in the other container is 7 : 2. In that ratio the mixture of these two containes should be added together, so that the quantity of milk in the new mixture may become 80% ?
6:7
1:3
2:3
4:5
8:9
Option C

Percentage of milk in first mixture = (5/6)*100 = (250/3)%
Percentage of milk in second mixture = (7/9)*100 = (700/9)%
Using Alligation method,
(250/3)———–(700/9)
———–80
(20/9)————–(10/3)
Required ratio = 2:3

9. The population of a variety of tiny bush in an experimental field increased by 10% in the first year, increased by 8% in the second year but decreased by 10% in the third year. If the present number of bushes in the experimental field is 26730, then what was the number of variety of bushes in the beginning ?
20000
23500
21200
24500
25000
Option E
Let the beginning of the year variety of bushes is x, then x Ã— 1.1 Ã— 1.08 Ã— 0.9 = 26730
=> x = 26730/(1.1*1.08*0.9)
= 25000

10. Ravi borrowed some money at the rate of 4 p.c.p.a. for the first three years, at the rate of 8 p.c.p.a. for the next two years and at the rate of 9 p.c.p.a. for the period beyond 5 years. If he pays a total simple interest of Rs 19,550 at the end of 7 years, how much money did he borrow ?
Rs. 40000
Rs. 42500
Rs. 62320
Rs. 22400
Rs. 50500
Option B
If the amount borrowed be Rs. x,
then (x*4*3)/100 + (x*8*2)/100 + (x*9*2)/100 = 19550
=> 12x + 16x + 18x = 1955000
=> 46x = 1955000
=> x = 1955000/46
=> Rs. 42500

## One Thought to “Quant Test for SBI PO 2018 Prelim Exam Set – 14”

1. Hiya! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.

Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?

My site addresses a lot of the same subjects as yours and I
think we could greatly benefit from each other.
If you are interested feel free to send me an email.
I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!