Quantitative Aptitude: Boats and Streams Questions Set 4

Boats and Streams Questions for IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB, SBI, LIC, IPPB, RBI and other exams. Boats and Streams Questions Bank PO.

  1. Ram goes downstream with a boat to some destination and returns upstream to his original places in 6 hours. If the speed of the boat in still water and the stream are 12km/hr and 5 km/hr respectively, then find the distance of the destination form the starting position.
    A) 25km
    B) 26.67km
    C) 33km
    D) 29.75km
    E) 20km
    View Answer
      Option D
    Solution:
    T = 2xD/(x^2 – y^2)
    => D = 119*6/2*12 = 29.75km
  2. A boat travels downstream for 14km and upstream for 9km. If the boat took total of  5 hours for its journey. What is the speed of the river flow if the speed of the boat in still water is 5km/hr?
    A) 8km/hr.
    B) 2km/hr.
    C) 6km/hr.
    D) 5km/hr.
    E) 3km/hr.
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Let the speed of the stream be x km/hr.
    Upward  speed = (5 – x)km/hr.
    Downward speed = (5 + x)km/hr.
    14/(5+x) + 9/(5-x) = 5
    => x = 2km/hr.
  3. When a person is moving in the direction perpendicular to the direction of the current is 20km/hr , speed of the current is 5km/hr. Then find the speed of the person against the current?
    A) 10km/hr.
    B) 15km/hr.
    C) 30km/hr.
    D) 25km/hr.
    E) 11km/hr.
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Speed of the person = 20 – 5 = 15km/hr
    Speed of the person against the current = 15 – 5 = 10km/hr.
  4. A boat goes 6 km an hour in still water, it takes thrice as much time in going the same distance against the current comparison to the direction of the current. Find the speed of the current.
    A) 5km/hr
    B) 3km/hr
    C) 8km/hr
    D) 9km/hr
    E) 12km/hr
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Let the speed of the stream be x km/hr
    speed of the still water = 6 km/hr
    Downstream speed = (6+x) km/hr
    Upstream speed = (6-x)km/hr
    Now,
    3[D/(6+x)] = D/(6-x)
    => x = 3 km/hr
  5. There are two places A and B which are separated by a distance of 100k. Two boats starts form both the places at the same time towards each other. If one boat is going downstream then the other one is going upstream, if the speed of A and B is 12km/hr. and 13km/hr. respectively. Find at how much time will they meet each other.
    A) 10hrs.
    B) 4 hrs.
    C) 8hrs.
    D) 6hrs.
    E) 7hrs.
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Downstream = (12+x)km/hr
    Upstream = (13-x)km/hr
    Time = Distance / Relative speed
    Relative speed = 12 + x + 13 – x  = 25 km/hr
    Time = 100/25 = 4 hours
  6. A girl was travelling in a boat, suddenly wind starts blowing and blows her hat and started floating back downstream. The boat continued to travel upstream for 12 more minutes before she realized that her hat had fallen off. She turned back downstream and she caught her hat as soon as she reached the starting point. If her hat flew off exactly 2km from where she started. What is the speed of the water?
    A) 12km/hr
    B) 8km/hr
    C) 5km/hr
    D) 9km/hr
    E) 10km/hr
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Distance = 2 km
    Time = 2 * 12 (doubles ) = 24 mins. = 2/5 hr.
    Speed = 2 / (2/5) = 5 km/hr.
  7. A ship sails 30km of a river towards  upstream in 6 hours. How long will it take to cover the same distance downstream. If the speed of the current is (1/4)rd of the speed of the boat in still water.
    A) 2 hrs
    B) 4.5hrs
    C) 5 hrs
    D) 3.6hrs
    E) 5.5 hrs
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Let x be speed of the boat and y be the speed of the current.
    Downstream speed =  x + y
    Upstream speed = x – y
    x –y = 30/6  = 5 km/hr.
    Now,
    x = 4y
    x – y = 4y – y = 3y
    => x = (20/3)km/hr and  y = (5/3)km/hr
    Therefore, x + y = (25/3) km/hr.
    Time during downstream = 90/25 =3.6 hrs.
  8. A man can row 6km/hr in still water. If the speed of the current is 2km/hr, it takes 4 hours more in upstream than in the downstream for the same distance. Find the distance.
    A) 44km
    B) 40km
    C) 32km
    D) 50km
    E) 45km
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Let the distance be D.
    Downstream speed =  8 km/hr
    Upstream speed = 4km/hr
    From the question,
    Upstream = Downstream + 4
    D/4 = D/8 + 4
    D/4 = (D + 32)/8
    D = 32 km
  9. The speed of the motor boat is that of the current of water is 36:5 . The boat goes along with the current in 5 hours 10 minutes . How much time it will take to come back .
    A) 45/2
    B) 41/6
    C) 55/3
    D) 38/7
    E) 52/8
    View Answer
      Option B
    Solution:
    S1/S2 = T1/T2
    (36 + 5)/(36 – 5) = x/(31/6)
    => x = 41/6 = 6 hours 50 minutes
  10. In a fixed time, a boy swims double the distance along the current that he swims against the current. If the speed of the current is 3km/hr. , then what is the  speed of the boy in still water ?
    A) 9 km/hr
    B) 13km/hr
    C) 15km/hr
    D) 22km/hr
    E) 10km/hr
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Let the speed of boy in still water be x km/hr
    and the speed of current is given = 3 km/hr
    Downstream speed = (x+3) km/hr
    Upstream speed = (x-3) km/hr
    Let time be t hours
    (x+3)*t = 2 {(x-3)*t}
    => x = 9 km/hr

Click here for more questions on Boats and Streams

 

Related posts

38 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Boats and Streams Questions Set 4”

  1. karthik

    thanks ASP..

    1. Prince

      *3/4,*5/4,*3/4

          1. Prince

            how?logic plz

          2. %%%

            bro st me tha sol ab yaad nhi h

      1. cActi~HEALER

        [(3^4)^(3/4) / root(9) ] * 3*(3^0.5) = 3^(5x)
        =>[3^3 /3] * 3^1.5 = 3^(5x)
        => 3^2 * 3^1.5 = 3^(5x)
        Now equating both the sides ,
        2+1.5 = 5x
        => 3.5 = 5x
        => x = 0.7

    1. Eng m AweSomE

      1st u hv 2 calculate 1/3+1/2

    2. $קгค๔єєק$

      its verniculam .. a spcl bracket which has the highest priority a/c vbodmas
      v= verniculam (bar)

      1. %%%

        6th ques me downstream time 12 min se less ni hoga ???…….did u get it

    3. Sachin shukla( Banker 2018)

      pehle bar ko solve karo then bracket….

  2. Prince

    7 no question upstream ,downstrean ..in both cases ..taking the same time ..how it is ?

    1. cActi~HEALER

      It takes 6 hours only in upstream direction

    2. %%%

      yes u r right ….
      abs should be =5/3 or 3:36 hrs

      1. geethu lekshmi

        The 6 th question is realy stupid… How can it be solv dat way???!

        1. $קгค๔єєק$

          first of all dear aspirant….b4 making any comments to any question first try to understand what the question is trying to say make a virtual diagram in mind about the things quantitys given and thn try to crak the logic and solve dont just by seeing any type questions specially in word problems u can make any final comment abt stupidity and all that so..only word problems are word problems and difficult to crack…

  3. %%%

    mam in 6th question ….time should be less than 12 minutes because this time she going downstream ???.why we take same

    1. $קгค๔єєק$

      see here miss…12 mins gaya 12 mins wapis aaya toh totl tym 24 mins hoga na question kh rha h ki 12 mins jaise hi wo tavel krti h usko pata chlta h so ans so…fr wo wapis aayi naa usi pint mn to 12 mins usko tym lga jitna b distance usne cover kia tha utna hi usko lgega wapis usi point mn aane mn toh totl tym 12+12 =24 mins hi hoga..:)
      yaa mathmetically samjiye
      downstream tym =-12 mins jo aap kh rhi
      upstream tym =+12 bcz against work kr rhe h
      => time diff =12-(-12) =24mins theory ya mathematical both has same ans..:)

      1. geethu lekshmi

        Really?!!

        1. $קгค๔єєק$

          yess if u go frm home to a certain place after a certain time say 10 mins u forgot to take something then assuming the constant spd how much totl tym will u take to come back say u started ur journey at 10am after 10mins u realise it then at wht tym u will reach back to home 10.20am or 10.10am think abt it if this is cracked u will get my point what i am trying to say and wht the question is trying to say…:))

      2. Lee64

        Nicely Xplain Dude Thnksss

      3. %%%

        ok….got it thanks :))

      4. %%%

        nice explanation…………

      5. PHENOMENAL

        thanx nycly xplained plzz xplain 7 ques also

  4. priyanka porwal

    plz provide ques in hindi

  5. M@nish...

    pls check Q7

Leave a Comment