Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 103


Directions(1-5):
Answer the following questions given below:
The table given below shows the data regarding the number of loans given by five different Public Sector Banks viz SBI, PNB, OBC, BOI and IDBI.

  1. What is the difference between the total number of visitors to Shimla in all the years together and the total number of visitors to Dharmshala in all the years together?
    28000
    31000
    25000
    33000
    30000
    Option D
    Total number of visitors to Shimla
    = 60000+72000+56000+80000+95000 = 363000
    Total number of visitors to Dharmshala = 50000+52000+68000+70000+90000
    = 330000
    Required Difference = 33000

     

  2. Total number of visitors to Shimla, Kullu and Dharmshala in 2016 increased by 11%, 20% and 14% resp. as compared to 2015. Find the average number of visitors in 2016.
    11110
    121100
    102150
    90000
    112100
    Option C
    Number of visitors to Shimla in 2016 = 1.11*95000
    = 105450
    Number of visitors to Kullu in 2016 = 1.20*82000 = 98400
    Number of visitors to Dharmshala in 2016
    = 1.14*90000 = 102600
    Average number of visitors in 2016 = 102150

     

  3. Visitors to Shimla, Kullu and Dharmshala paid Rs.1.5, Rs.1.75 and Rs.2 as a green tax to visit these locations. Find the difference in the amount of green tax collected in 2011 and that in 2012.
    Rs. 15000
    Rs. 12000
    Rs. 16000
    Rs. 10000
    Rs. 18000
    Option A
    Green tax collected in Shimla, Kullu and Dharmshala in 2011 = Rs. 90,000, Rs.70,000 and Rs. 1,00,000
    Green tax collected in Shimla, Kullu and Dharmshala in 2012 = Rs.108000, Rs. 63000 and Rs.104000
    Difference = Rs. 15000

     

  4. In 2016 male visitors and female visitors of Dharmshala are in the ratio 2:3 resp. and in 2015 male visitors and female visitors of Dharmshala are in the ratio 2:1 resp. Find the total number of visitors to Dharmshala in 2016 if female visitors to Dharmshala increased by 30% from 2015 to 2016.
    68000
    66000
    60000
    65000
    55000
    Option D
    Female visitors to Dharmshala in 2015 = 1/ 3*90000
    = 30000
    Female visitors to Dharmshala in 2016 = 1.3*30000 = 39000
    Total number of visitors to Dharmshala in 2016 = 5/3*39000 = 65000

     

  5. Total number of visitors of all the three cities together in 2014 is what percentage more than the total number of visitors of all the three cities together in 2012?
    26.118%
    28.125%
    20.550%
    22.228%
    29.105%
    Option B
    Total number of visitors in 2014 = 205000
    Total number of visitors in 2012 = 160000
    Required% = 28.125%

     

  6. Directions(6-10):Answer the following questions based on the information given below:
    The graph given below shows the number of people (in thousands) who visited 3 different places in 5 different years.

  7. Total number of loans given to PSL by SBI and PNB together is what percentage of total number of loans given by BOI and IDBI together?
    80%
    70%
    60%
    40%
    50%
    Option C
    Number of loans given to PSL by SBI = 40% of 300
    = 120
    Number of loans given to PSL to PNB = 25% of 240 = 60
    Required% = 180/300*100 = 60%

     

  8. 40% of the loans which are greater than Rs. 20 lakh are given to PSL by OBC bank. The number of loans given to PSL of less than Rs. 20 lakh by OBC bank is what percentage of the number of loans given by IDBI bank?
    280%
    250%
    300%
    150%
    200%
    Option B
    Loans of greater than Rs. 20 lakh given by OBC bank to PSL = 40% of 30 = 12
    Number of loans given to PSL of less than Rs. 20 lakh by OBC bank = 32% of 225 – 12 = 60
    Number of loans given by IDBI bank to PSL = 20% of 120 = 24
    Required% = 60/24*100 = 250%

     

  9. Total number of loan given by SBI and BOI together is by what percentage more or less than the total number of loans given by PNB and IDBI together?
    30.20%
    45.45%
    33.33%
    30.03%
    31.12%
    Option C
    Number of loans given by SBI and BOI =300+180 = 480 Number of loans given by PNB and IDBI = 240+120 = 360
    Required% = (480-360)/360*100 = 33.33%

     

  10. The number of loans given by SBI to PSL is allocated for agriculture and apiculture and horticulture in the ratio of 3:2:1 resp. while the number of loans given by PNB to PSL is given for agriculture and apiculture only in the ratio of 3:1 resp. The number of loans given for horticulture by SBI is approximately what percentage of total number of loans given for apiculture by SBI and PNB taken together?
    33%
    36%
    35%
    22%
    30%
    Option B
    Number of loans given for horticulture by SBI
    = 1/(3+2+1)*120 = 20
    Number of loans given for apiculture by SBI = 2/(3+2+1)*120 = 40
    Number of loans given for apiculture by PNB = 1/(1+3)*60 = 15
    Required% = 20/(40+15)*100 = 36%

     

  11. Find the difference between the average number of loans given to PSL by PNB and OBC bank combined together and the average number of loans of greater than Rs. 20 lakhs given by PNB, OBC and BOI.
    34
    33
    52
    40
    48
    Option D
    Average number of loans given by PSL by PNB and OBC bank = [25% of 240 + 32% of 225]/2 = 66
    Average number of loans greater than RS. 20 lakhs given by PNB, OBC and BOI = (36+30+12)/3 = 26
    Required difference = 66 – 26 = 40

     


Related posts

Leave a Comment