Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 113

Directions(1-5):Answer the following questions based on given information.

The chart represents the number of students studying in five different coaching centres.
Total number of students studying in a centre = Number of students studying for SSC exam + Number of students studying for Bank exam.

  1. Find the difference between the number of students studying for SSC exam in centre A and the number of students studying for bank exam in centre E.
    120
    190
    160
    140
    150
    Option C
    Required Difference = 400 – 240 = 160

     

  2. If fee for studying SSC exam and Bank exam in coaching centre C is Rs.800 per month and Rs.900 per month resp. then find the revenue generated by centre C in a month.
    Rs.556000
    Rs.353000
    Rs.461000
    Rs.532000
    Rs.500000
    Option A
    Required revenue generated = 800*380 + 900*280
    = Rs.556000

     

  3. Find the ratio of the number of students studying in centre A to that of the same in centre D.
    25:17
    28:19
    26:17
    23:10
    21:11
    Option B
    Number of students studying in centre A = 240+320
    = 560
    Number of students studying in centre D = 130+250 = 380
    Required ratio = 28:19

     

  4. Out of the total number of students who are studying in centre E, 40% are girls. In centre E, number of girls who are studying for Bank exam is 55% of the total number of students who are studying for Bank exam. Find the number of girls who are studying for SSC exam in centre E.
    48
    25
    30
    40
    52
    Option A
    Number of students studying in centre E = 270+400
    = 670
    Number of girls studying in centre E = 40% of 670 = 268
    Number of girls studying for Bank exam in centre E = 55% of 400 = 220
    Number of girls studying for SSC exam in centre E = 268 – 220 = 48

     

  5. Number of students studying for SSC exam in centre B is what percentage of number of students studying for Bank exam in the same centre?
    130%
    125%
    120%
    115%
    100%
    Option B
    Required% = (450/360)*100 = 125%

     

  6. Directions(6-10):Answer the following questions based on given information.
    The given line chart shows the expenditure and savings (in Rs.) of Raj in different months.
    Income = Expenditure + Savings

  7. Income of Raj in May is how much more than the income of Raj in January?
    Rs.2800
    Rs.2000
    Rs.2600
    Rs.2100
    Rs.2700
    Option A
    Income of Raj in January = 2400+1800 = Rs.4200
    Income of Raj in May = 4500+2500 = Rs.7000
    Required Difference = 7000 – 4200 = Rs.2800

     

  8. Income of Raj in June is 25% more than income of Raj in April, and the respective ratio of expenditure to savings in June is 3:2. Find the savings of Raj in June.
    Rs.2500
    Rs.2800
    Rs.1900
    Rs.2000
    Rs.1500
    Option B
    Income of Raj in April = 3600+2000 = Rs.5600
    Income of Raj in June = 5600*1.25 = Rs.7000
    Savings of Raj in June = 2/5*7000 = Rs.2800

     

  9. Find the average of the income of Raj in February, March and May taken together.
    Rs.3900
    Rs.5800
    Rs.4200
    Rs.4400
    Rs.5000
    Option B
    Income of Raj in February, March and May resp. = Rs.5000, Rs.5400 and Rs.7000
    Required Average = (5000+5400+7000)/3 = Rs.5800

     

  10. Income of Raj in January is what percentage more or less than the expenditure of Raj in same month?
    73%
    70%
    65%
    75%
    66%
    Option D
    Income of Raj in January = 2400+1800 = Rs.4200
    Required% = (4200-2400)/2400*100 = 75%

     

  11. Find the ratio of expenditure of Raj in March to the savings of Raj in May.
    5:3
    9:7
    5:2
    7:3
    6:5
    Option E
    Required ratio = 3000:2500 = 6:5

     


Related posts

Leave a Comment