Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 120

Directions(1-5): Answer the questions based on the given information.
The graph given below shows the number of candidates of different categories ( General , OBC, SC, ST and EWS) selected in three different exams (State Exam , Banking and SSC) in 2017.

  1. If the selection rate in SSC in 2017 is 2.5% then find the number of candidates who took the SSC examination in 2017.
    16000
    10000
    17600
    12500
    11500
    Option C
    Required number of candidates who gave the SSC examination in 2017 = 440/0.025 = 17600

     

  2. If the ratio of the creamy layer candidates of OBC category selected in all the three exams together is 3:5 resp. Find the number of creamy layer OBC candidates selected in all the three exams together.
    222
    250
    246
    235
    220
    Option C
    Require number of creamy layer OBC candidates selected in all the three exams = 3/8*656 = 246

     

  3. If 2% of the total General candidates ( who took the exam constituted 40% of the State Exam candidates ) who took the State exam were selected . Find the total number of candidates who took State exam in 2017.
    94520
    99000
    92500
    90000
    89000
    Option C
    Total number of candidates who gave State exam in 2017 = { (740/0.02)}/0.4 = 92500

     

  4. Find the number of candidates selected in Banking in 2018 which is 150 more than that of the previous year.
    1100
    1225
    1002
    1020
    1550
    Option D
    Number of candidates who selected in Banking in 2018 = 870+150 =1020

     

  5. Find the average number of SC candidates selected in each of the given exams in 2017.
    88
    95
    93
    100
    103
    Option E
    Required average = 309/3 = 103

     

  6. Directions(6-10): The given chart shows the Cookies and Chocolates sold and their prices on different days of week by a bakery.

  7. Find the total revenue of the bakery on Wednesday.
    555
    500
    568
    524
    515
    Option C
    Number of Cookies and Chocolates sold on Wednesday resp. = 28 and 40
    Total revenue of the bakery on Friday = (28*6)+(40*10) = Rs.568

     

  8. Find the difference between average number of Chocolates sold on Monday and Wednesday taken together and average number of Cookies sold on Wednesday and Thursday taken together.
    7
    8
    9
    6
    4
    Option B
    Average number of Chocolates sold on Monday and Wednesday= 64/2 = 32
    Average number of Chocolates sold on Wednesday and Thursday = 48/2 = 24
    Difference = 32-24 = 8

     

  9. Find the average revenue generated from Cookies on Monday, Tuesday , Wednesday and Thursday taken together.
    100
    115
    102
    111
    121
    Option E
    Average = (32*5+24*4+28*6+20*3)/4 = Rs.121

     

  10. If the number of Chocolates sold on Saturday is 12.5% less than the number of Cookies sold on Monday. Find the difference between the number of Chocolates sold on Saturday and number of Cookies sold on Friday.
    16
    10
    15
    19
    12
    Option A
    Number of Cookies sold on Saturday = 32*(100 -12.5)% = 28
    Number of Cookies on Friday = 44
    Diiference = 44-28 = 16

     

  11. Revenue of which Chocolate is minimum ?
    Wednesday
    Monday
    Friday
    Thursday
    Tuesday
    Option C
    24*8=192
    36*6= 216
    40*10=400
    32*5=160
    28*4=112
    Friday

     


Related posts

Leave a Comment