Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 130

Directions(1-5): Answer the following questions based on the given information.
Five food items seller sell three different types of food items.Number of food items sold by A,B,C,D and E per plate of any type of food items is 10,12,8,12, and 16.

  1. If the cost of preparing a Pastry, Egg Roll and Cake is Rs.3, Rs.1.5 and Rs.5 resp. Find the cost of preparing all the food items by B.
    Rs.2200
    Rs.2125
    Rs.2478
    Rs.2515
    Rs.2656
    Option C
    Required Cost = 228*3 + 156*1.5 + 312*5 = Rs.2478

     

  2. E sells Pastry, Egg Roll and Cake at Rs.60/ plate , Rs.50/ plate and Rs.80/ plate and average cost of making a food item for E is Rs.2.5 . Find the profit earned by E.
    Rs.1250
    Rs.1120
    Rs.1520
    Rs.1420
    Rs.1600
    Option D
    Total cost incurred for making food items = (384+224+320)*2.5 = Rs.2320
    Total revenue generated by E = 24*60+14*50+20*80 = Rs.3740
    Profit = Rs.1420

     

  3. Fin d the difference between the number of food items sold by A and C.
    80
    50
    60
    90
    70
    Option D
    Number of food items sold by A = 160+200+90 = 450
    Number of food items sold by C = 96+144+120 = 360
    Difference = 90

     

  4. Total number of Pastry sold by A,D and E together is what percentage of the total number of Egg Roll sold by C,D and E together?
    80%
    85%
    77%
    94%
    90%
    Option D
    Total number of Pastry sold by A,D and E together = 160+96+384 = 640
    Total number of Egg Roll sold by C,D and E together = 120+240+320 = 680
    Required% = 94%

     

  5. Number of Pastry, Egg Roll and Cake sold by F is 20%, 34% and 30% resp. more than the respective number of Pastry, Egg Roll and Cake sold by A. Find the number of food items sold by A.
    550
    577
    750
    650
    700
    Option B
    Number of food items sold by A = 192+268+117 = 577

     

  6. Directions(6-10): Answer the following questions based on the given information.

    The chart shows the literacy rate of males and females in different census of WB.

  7. Find the increase in the percentage points in the literacy rate of females in 2011 census as compared to the literacy rate of females in 2001.
    4.4%
    3.2%
    5.2%
    6.2%
    2.2%
    Option C
    Required% = 57.2 – 52 = 5.2%

     

  8. If the ratio of males and females in WB according to 1981 census was 7:5, resp.and number of males was 5.95 cr. Find the number of literate females in WB according to 1981 census.
    5.44 Cr.
    6.12 Cr.
    3.42 Cr.
    1.36 Cr.
    2.12 Cr.
    Option D
    Number of females = (5.95/7)*5 = 4.25 Cr.
    Number of literate females = 32% of 4.25 = 1.36 Cr.

     

  9. If the overall literacy rate in WB in 1991 was 54% and number of males in WB according to 1991 census was approximately cr. Find the total approximate population of WB according to 1991 census.
    13.3 Cr.
    15.5 Cr.
    12.7 Cr.
    18.9 Cr.
    17.7 Cr.
    Option D
    Ratio of males : female = 2:1
    Total approximate = 12.6*3/2 = 18.9 Cr.

     

  10. If the ratio of males to females in WB according to 2001 census was 105:85 resp. Find the ratio of literate males to literate females in WB in 2001.
    22:17
    21:13
    27:19
    20:13
    23:10
    Option B
    Number of literate males = 68% of 105x
    Number of literate females = 52% of 85x
    Required ratio = 21:13

     

  11. Which of the following option approx.correctly depicts the female and male ratio in WB according to 2011 census if the overall literacy rate in WB in 2011 was 67.7%?
    1003:917
    1007:912
    1000:914
    1001:915
    1000:913
    Option C
    Males ===== Females
    77.3% =====57.2%
    =======67.7%
    10.5%======9.6%
    Ratio = 1000:914

     


Related posts

Leave a Comment