Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 140

Directions (1-5): The given chart shows the percentage of expenditure of Francis, Shyam, Ragan, Emi and Tina in a family.Total Expenditure=Rs.20,000

  1. What is the average amount of money spends by Ragan, Francis and Shyam together?
    2300
    4200
    3000
    2800
    4500
    Option B
    Required average
    = (35 + 10 + 18)/(3 * 100) * 20000
    = 4200

     

  2. If the ratio of income to savings is 5:1, then what is the savings of the family?
    1000
    2000
    3000
    4000
    5000
    Option E
    Expenditure = 5x – x = 4x
    4x = 20000
    x = Rs.5000

     

  3. If the family bought only watch and shirt for Shyam and the cost price of the watch is Rs.1200, then what is the cost price of shirt?
    500
    600
    700
    800
    900
    Option D
    Shyam = 10/100 * 20000 = Rs.2000
    CP of shirt = 2000 – 1200 = Rs.800

     

  4. What is the difference between the amounts spends on Emi and Tina?
    2600
    2700
    2800
    2900
    3000
    Option A
    Difference = 25 – 12/100 * 20000 = Rs.2600

     

  5. What is the central corresponding angle of Francis?
    114
    129
    112
    126
    131
    Option D
    Required angle = 360 * 35/100 = 126 degree

     

  6. Directions (6-10): Total number of students in a school = 5500.

  7. If half of the students in violet group are male then what is the percentage of girls ?
    330
    440
    880
    760
    445
    Option C
    Total no.of students = 5500 , violet = 32%,
    Half of violet =16%
    =>girls 16%, boys16%
    No.of girls 16% of 5500=880 .

     

  8. What is the total number of students in yellow and red group?
    1265
    1345
    1556
    1445
    1765
    Option A
    no of students in yellow group 11 % of 5500 =605
    no of students in red group 12 % of 5500 =660
    total=1265

     

  9. What is the ratio of students in green and blue group?
    4:13
    5:13
    9:13
    5:13
    4:12
    Option C
    no of students in green group 18 % of 5500 =990
    no of students in blue group 26 % of 5500 =1430
    ratio= 990:1430 = 99 :143=9:13

     

  10. In each group 1% of students are selected as school volunteers .How many number of volunteers are there ?Approx
    55
    44
    42
    41
    50
    Option A
    No. of students in green group =990
    1% =9.9 = 10
    No. of students in red group =660
    1% =6.6 = 7
    No. of students in yellow group =605
    1% =6.05= 6
    No of students in blue group =1430
    1% =14.3= 14
    No. of students in violet group =1815
    1% =18.15 = 18
    So total volunteers = 10+ 7+ 6+ 14+18=55.

     

  11. Rs. 5 is collected from red group for inaugural function. How much amount will be collected?
    3300
    2200
    4400
    2500
    5500
    Option A
    No .of students in red group =660
    Collected amount = 660x 5 = Rs.3300

     

Related posts

Leave a Comment