# Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 50

Direction(1-5): Percentage-wise distribution of laptops (Dell & HP) sold by six stores A, B, C, D, E and F in march 2014.

1. By what per cent is the number of HP laptops sold by store B is more than that of Dell laptops sold by store E?
A) 70%
B) 55%
C) 60%
D)45%
E) 65%
Option C
Solution:
Total laptops sold by store B = 48000*(28/100) = 13440
Dell laptops sold by it = 28000*(32/100) = 8960
Number of Lenovo laptops sold = 13440 – 8960 = 4480
Dell laptops sold by store E = 28000*(10/100) = 2800
Required %= ((4480-2800)*100)/2800 = 60%
2. What is the ratio between the number of Dell and HP laptops sold by store A?
A) 49:59
B) 60:73
C) 18:91
D) 70:112
E) 131:115
Option A
Solution:
Total laptops sold by A  =48000*(18/100) = 8640
Dell laptops = 28000*(14/100) = 3920
HP laptops = 8640 – 3920 = 4720
Required ratio = 3920:4720 = 49:59
3. The number of laptops of both types sold by stores A and C is more than that sold by stores E and F .
A) 1800
B) 1500
C) 2000
D) 2400
E) 3200
Option D
Solution:
Total laptops sold by A and C =(18+15)% of 48000
= 48000*(33/100) = 15840
Total laptops sold by E and F = (20+8)% of 48000
=48000*(28/100) = 13440
Difference = 15840 – 13440 = 2400
4. What is the respective ratio between the average number of Dell laptops sold by stores A, C and E and that sold by stores B, D and F?
A) 4:11
B) 9:16
C) 5:17
D) 8:19
E) 10:13
Option  B
Solution:
Required ratio = (14+12+10):(32+8+24) = 9:16
5. What will be the central angle corresponding to the number of laptops of both kinds sold by stores C and F?
A) 90deg.
B) 115deg.
C) 110deg.
D) 130deg.
E) 126deg.
Option E
Solution:
Laptops sold by store C and F= (15+20) = 35%
100%====360°
Then , 35% = (360/100)*35 = 126°
Directions(6-10): Study the table carefully to answer the questions that follow:
Distance (in kms) travelled by six trucks on six different days of the week

6. What is the average distance travelled by truck S in all the days together?
A) 299(1/6)
B) 250(1/3)
C) 310(1/5)
D) 111(1/3)
E) 90(1/5)
Option A
Solution:
Required average distance covered by truck S = (325+314+312+278+292+274)/6
= 1795/6 = 299(1/6)km
7. If to travel the given distance , the time taken by truck Q on Friday was 8 hours , what was its speed on that day?
A) 40.5kmph
B) 37.75kmph
C) 30.45kmph
D) 42kmph
E) 50kmph
Option B
Solution:
Speed of truck Q on Friday =302/8 = 37.75kmph
8. If the speed of truck P on Monday was 19.2 kmph, what was the time taken by it to cover the given distance?
A) 13hrs.
B) 12.5 hrs.
C) 15.6hrs.
D) 9.5hrs.
E) 10.14hrs.
Option B
Solution:
Required time = 240/19.2 = 12.5 hours
9. If on Tuesday truck R and truck T travelled  at the same speed, what was the respective ratio of time taken by truck R and time taken by truck T to cover their respective distances?
A) 147:164
B) 144:171
C) 150:161
D) 154:159
E) 110:113
Option D
Solution:
Required ratio = 308:318 = 154:159
10. What is the total distance travelled by all the trucks together on Saturday ?
A) 1245km
B) 1450km
C) 1632km
D) 1200km
E) 1550km
Option C
Solution:
Total distance travelled by the trucks on Saturday
= (292+284+260+274+280+242)km = 1632km

## 18 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 50”

1. karthik

2nd question answer is 49:59, i think plz check it once… if i am wrong..

1. yes, in solution it is 49:59

1. Sachin shukla( Banker 2018)

yes its correct mamji

2. Ak\$hita \$inghal

Dear isme timer fix kroge to or best hoga..yrr wanna ask smthng??

1. Yes. Tell ?
N timer not available right now

1. Ak\$hita \$inghal

Can u give me ur mail Id..will mail u at night.. It’s a long query

2. Yes sure.mail me at
aspirantszone@gmail.com

3. Ak\$hita \$inghal

Thanks shubhi….

2. karthik

nice set of questions, Thanks ASP

3. Lee64

Thnks AZ

4. Sachin shukla( Banker 2018)

10/10 thankuuu:))) PLzzz mam this type qsn comes in pre exam plzzzz post daily 1 set for RRB PO/clerk

5. ครђ

Thanks Banya mam :))

Nice questions!!

6. Ak\$hita \$inghal

Pls post it daily dear.. Thanks

7. jaga

thank u mam

8. Wikki Waran

thank you

9. 445747 191215Excellent blog here! Additionally your internet web site rather a great deal up fast! What host are you utilizing? Can I get your affiliate hyperlink for your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol. 752631

10. 374733 697092Wohh exactly what I was searching for, regards for putting up. 218128