Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 56

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions(1-5): In the following table, information regarding publishing books by different publishers has been given. Study the table carefully and answer the questions.

  1. How many books were given to each distributor by publisher Q if each publishers gets equal  number of books?
    A) 1550
    B) 1068
    C) 1100
    D) 1782
    E) 1245
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Books distributed = [(33800*79)/100] = 26702
    Books given to each distributor = 26702/25 = 1068
  2. What is the average number of non-academic books published by publishers R and S?
    A) 18570
    B) 15650
    C) 20000
    D)19950
    E) 11560
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Non-academic books:
    Publishers R = 35700 *(6/17) = 12600
    Publishers S = 37800*(13/18) = 27300
    Required average = (12600 + 27300)/2 = 39900/2 = 19950
  3. What is the total number of books distributed by publishers O and Q ?
    A) 48990
    B) 51500
    C) 54026
    D) 42575
    E) 49999
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Required number of distributed books = (29700*92)/100 + (33800*79)/100
    = 27324 + 26702 = 54026
  4. The ratio of the number of books published by publishers P and Q is ?
    A) 156:169
    B) 190:150
    C) 250:255
    D) 312:338
    E) 478:490
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Required ratio = 312 : 338
    = 156 : 169
  5. If the total number of books published bu publishers P,Q and R is increased by 30% and the total number of books published by remaining publishers be decreased by 20%, what will be the new average of books published by all the publishers ?
    A) 25468
    B) 55016
    C) 33318
    D) 45410
    E) 32054
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Total books published by publishers P, Q and R
    = (31200 + 33800 + 35700)*(130/100) = 130910
    Books published by remaining publishers
    = (28200 + 32200 + 29700 + 37800)*(80/100)
    =102320
    Required average = (130910 + 102320)/7 = 33318
    Directions(6-10): Study the tables carefully to answer the questions that follow:
  6. What is the number of candidates passing in the exam from city E?
    A) 158045
    B) 199980
    C) 111000
    D) 124450
    E) 187905
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Number of passed students from city E
    = (3/5)*1.85 = 111000
  7. Number of candidates pasing in the exam from City F is what per cent of  the total number of candidates appearing from all the cities together ?
    A) 45.51%
    B) 22.45%
    C) 30.25%
    D) 12.93%
    E) 10.6%
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Total number of candidates appearing from all the cities together
    =(1.25 + 3.14 + 1.08 + 2.27 + 1.85 + 2.73 ) = 12.32 lakh
    Number of candidates passing from city F = (7/12)*2.73 = 1.5925 lakh
    Required % = (1.5925/12.32)*100 = 12.93%
  8. What is the respective ratio of the number of candidates falling in the exam from city D to those falling in the exam from city A ?
    A) 220:80
    B) 227:50
    C) 325:45
    D) 415:41
    E) 400:90
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Required ratio = (3/4)*2.27 : (3/10)*1.25
    = 227 : 50
  9. The number of candidates appearing for the exam from city C is what percent of the total number of candidates appearing for the exam from city B?
    A) 33%
    B) 38%
    C) 34%
    D) 42%
    E) 55%
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Required % = (1.08/3.14)*100 = 34%(approx.)
  10. Which city has the highest number of students falling in the entrance exam?
    A) D
    B) F
    C) E
    D) A
    E) C
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Number of failures:
    city A = (3/10)*1.25 = 0.375 lakh
    city B = (3/8)*3.14 = 1.1775 lakh
    city C = (5/9)*1.08 = 0.6 lakh
    city D = (3/4)*2.27 = 1.7025 lakh
    city E = (2/5)*1.85 = 0.74 lakh
    city F = (5/12)*2.73 = 0.455 lakh

 

         Click here for more questions on Data Interpretation

 

Related posts

21 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 56”

  1. Raisa Patan

    @Banya mam..nice set of questions ?.in question no.1 name of d publishing house is not given..pls check it once.kindly try to post Missing di also.tq?

    1. Aspirant

      Is 2nd solution is correct ??

    2. Banya

      Q is the publishing house and that is already given in the question.

  2. AVI™ (Sinchen loveR)

    Mod can u explain Ques. no 1 (kuz smj he nhi aaya )

    1. deepali

      THK H SIR…25 M EQUALLY DISTRIBUTE KRNA..

  3. MAYANK BHARADWAJ100%

    Thks

    1. Navya

      kya bat very fast

      1. MAYANK BHARADWAJ100%

        Kabhi kabhi enthusiasm level
        Peak pr rahata that’s why

        1. Sachin shukla( Banker 2018)

          ryt…

        2. Navya

          Hmm esy bhi h waise

    1. Navya

      10th ki koi short trick..??

  4. जय तिवारी IPS??

    thnx az

  5. Sachin shukla( Banker 2018)

    ty

    1. Navya

      10th ki koi short trick..?

  6. _/_

    10 qs any easy way
    tell me guys
    ty team !!
    Exellent quiz !!

  7. Navya

    mam timer kb a jayega quizs mai.

    10.. pr pta nhi time as usual kitna khoti kiya

Leave a Comment