Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 57

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions(1-5): Study the following table carefully to answer the questions given below it.

  1. What is the difference between total number of male officers in Advertising and Public Relations Departments and the total number of female managers in these two departments?
    A) 110
    B) 150
    C) 200
    D) 180
    E) 205
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Advertising Department:
    Male Officers = (600*7)/12 = 350
    Female Managers = (900*5)/9 = 500
    Public Relations Department:
    Male Officers = (1500*7)/15 = 700
    Female Managers  = (800*7)/16 = 350
    Required Difference = (350+700) – (500+350) = 1050 – 850 = 200
  2. What is the respective ratio between total number of female managers from operations and finance departments and the total number of male officers from these two departments?
    A) 2:3
    B) 3:4
    C) 2:5
    D) 2:7
    E) 1:2
    View Answer
      Option B
    Solution:

    Female Managers :
    Operations Department = (11*1200)/24 = 550
    Finance Department = (13*1500)/30 = 650
    Male Officers :
    Operational Department = (1800*7)/18 = 700
    Finance Department = (2200*9)/22 = 900
    Required Ratio = (650+550) : (700+900) = 3 : 4
  3. Total number of female employees (Managers and Officers) in procurement department is by what percent more than their male counter part?
    A) 8%
    B) 10%
    C)20%
    D) 15%
    E) 11%
    View Answer
      Option E
    Solution:
    Females in procurement department :
    Managers = [17/(17+18)]*700 = 340
    Officers = (11/20)*1200 = 660
    Total = 340 + 660 = 1000
    Males in Procurement department :
    Managers = 700 – 340 = 360
    Officers = 1200 – 660 = 540
    Total = 360 + 540 = 900
    Required Percent = [(1000 – 900)/900]*100 = 11%
  4. What is the ratio between total number of managers in public relation, finance and sales and operation departments and the total number of officers in finance, advertising sales and procurement departments respectively?
    A) 7:8
    B) 10:13
    C) 9:11
    D) 8:7
    E) 10:17
    View Answer
      Option A
    Solution:
     Total number of managers in public relation, finance and sales and operation departments = 800 + 1500 + 1400 + 1200 = 4900
    Officers in finance,  advertising sales and procurement departments
    =2200 + 600 + 1600 + 1200 = 5600
    Required Ratio = 4900 : 5600 = 7:8

  5. Total number of female managers in finance department is what percent of the total number of male employees in sales department?
    A) 42.5
    B) 39.4
    C) 33.2
    D) 40.15
    E) 24.8
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Female managers in Finance department = 650
    Total male employees  in sales department = (1400*4)/7 + 850 = 1650
    Required Percent  = (650/1650)*100 = 39.4
    Directions(6-10): Data regarding number of books sold in either hard bound or paperback editions and also the categories of books sold in fiction and non- fiction categories by four different shops, in a particular mouth (Feb. 2015).
  6. What is the average number of fiction books sold by shop A and B together?
    A) 900
    B) 990
    C)1000
    D) 1500
    E) 1100
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Fiction books sold:
    Shop A = 60% of [(5/3)*1200]= 1200
    Shop B = (1200*65)/100= 780
    Required % = (1200+780)/2 = 990


  7. What is the respective ratio between the number of non-fiction books sold by shop C and number of non- fiction books sold by shop D?
    A) 14(1/7)%
    B) 11(1/9)%
    C) 9(1/11)%
    D) 8(1/17)%
    E) 15(1/8)%
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Total books sold :
    Shop B = 1200
    Shop D = (8/5)*675 = 1080
    Required % = [(1200-1080)/1080]*100
    = 100/9 = 11(1/9)%
  8. In March 2015, the number of paperback editions sold by shop D was 20% more than the same sold by the same shop in the previous month. The number of paperback editions sold in March 2015 by shop D constituted 50% of the total number of books sold by shop D in March 2015. What was the total number of books sold in March 2015 by shop D ?
    A) 1620
    B) 1600
    C) 1550
    D) 1490
    E) 1560
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Paperback books sold by shop D in March 2015
    = (675*120)/100 = 810
    Total number of books sold in March 2015 = 810*2 = 1620
     
  9. The number of hard bound editions sold by shop C  is what percent less than that sold by shop A ?
    A) 77%
    B) 65%
    C) 75%
    D) 80%
    E) 60%
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Hard bound editions sold by shop C = (1/3)*600 = 200
    Hard bound editions sold by shop A = (2/3)*1200 = 800
    Required % = [(800-200)/800]*100 = 75%
  10. The number of non-fiction sold by shop B is what % of the number of non-fiction books sold by shop A?
    A) 33.15%
    B) 39.99%
    C)48.5%
    D) 50%
    E) 52.5%
    View Answer
      Option E
    Solution:
    Total books sold by shop B = (6/5)*1000 = 1200
    Non-fiction  books sold  = 1200 *(35/100) = 420
    Total books sold by shop A = (5/3)*1200 = 2000
    Non-fiction books sold = 2000*(40/100) = 800
    Required % = (420/800)*100 = 52.5%

 

         Click here for more questions on Data Interpretation

 

Related posts

15 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 57”

  1. Wikki Waran

    Thank you

  2. AVI™ (Sinchen loveR)

    done ,,,, thnxx ))

  3. MAYANK BHARADWAJ100%

    Thks

  4. think tank

    Nice set mam thanks

  5. chinnu

    nice set ..thanku

  6. Sylvester

    Mazaa aa gaya bana k…

  7. Krishna Agrahari

    thank you……

  8. I just could not depart your web site before suggesting that I actually enjoyed the standard information a person provide for your visitors? Is gonna be back often in order to check up on new posts

  9. As I web site possessor I believe the content matter here is rattling fantastic , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

  10. It?s actually a great and useful piece of info. I?m happy that you just shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

  11. okmark your weblog and check again here frequently. I am quite sure I?ll learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!

  12. It?s actually a great and useful piece of info. I?m glad that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  13. okmark your blog and check again here frequently. I am quite sure I?ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

  14. I have seen a great deal of useful factors on your web site about desktops. However, I’ve the opinion that notebook computers are still not quite powerful sufficiently to be a option if you often do tasks that require lots of power, just like video editing and enhancing. But for net surfing, microsoft word processing, and majority of other common computer functions they are perfectly, provided you do not mind the screen size. Many thanks for sharing your ideas.

Leave a Comment