Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 62

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, UICL, OICL, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, and other competitive exams.

Directions(1-5):
In the following table the marks obtained by 6 students in 8 different subjects are given. Study the table carefully to answer the questions. Maximum marks of each subject is 100.

  1. What is the difference between the total marks obtained by Sunil and Shweta ?
    A) 28
    B) 30
    C) 22
    D) 38
    E) 20
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Total marks obtained by Sunil = 538
    Total marks obtained by Shweta = 576
    Required difference = 576 – 538 = 38
  2. By what percent approximately are the total marks obtained by Sunil more than that of Meeta ?
    A) 43%
    B) 50%
    C) 55%
    D) 20%
    E) 32%
    View Answer
      Option  A
    Solution:
    Total marks obtained by Sunil = 538
    Total marks obtained by Meeta = 375
    Required % = [(538 – 375)/375]*100  = 43%
  3. What is the average of marks obtained by Davis?
    A) 78
    B) 44.2
    C) 55.5
    D) 50
    E) 62.3
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Total marks obtained by Davis = 444
    Required average = 444/8 = 55.5
  4. What is the percentage of marks obtained by Farhan?
    A) 33%
    B) 40%
    C) 48%
    D) 52%
    E) 57%
    View Answer
      Option  E
    Solution:
    Total marks obtained by Farhan = 456
    Required % = (456/800)*100 = 57%
  5. What is the average of marks obtained by all students in Algebra?
    A) 45
    B) 56
    C) 23
    D) 67
    E) 50
    View Answer
      Option  B
    Solution:
    Total marks obtained by all students in Algebra
    = 54 + 54 + 43 + 81 + 62 + 42 = 336
    Required average = 336/6 = 56
    Directions(6-10): In the following pie-chart , the percentage  of students studying in 6 different schools has been shown. Study the pie-chart carefully to answer the questions.

  6. By what percent the number of students studying in school D is less than that of studying in school C?
    A) 21(1/2)%
    B) 42(1/3)%
    C) 33(1/3)%
    D) 24(1/2)%
    E) 34(1/6)%
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Percentage decrease = [(24 – 16)/24]*100 = 33(1/3)%
  7. Ratio between the number of students studying in school B and E .
    A) 5 : 4
    B) 7 : 6
    C) 4 : 3
    D) 2 : 1
    E) 3 : 2
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Required ratio = 14 : 12 = 7 : 6
  8. What is the average number of students studying in schools B , D and  E?
    A) 7500
    B) 13540
    C) 12500
    D) 11000
    E) 10500
    View Answer
      Option E
    Solution:
    Number of students in schools B, D and E
    = 75000*(14+16+12)/100 = 75000*42/100 = 31500
    Required average = 31500/3 = 10500
  9. In which school the number of students is the highest?
    A) 24%
    B) 48%
    C) 20%
    D) 25%
    E) 30%
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Clearly, the percentage of students in school C in pie-chart is highest i.e. 24%
  10. In which two other schools the number of students is same as that of students is same as that of studying in schools A and C ?
    A) D and C
    B) C and B
    C) A and E
    D) E and F
    E) B and D
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Percentage  of students in students in schools  A and C
    = 24 + 11 = 35%
    Percentage  of students in students in schools E and F
    = 23 + 12 = 35%

         Click here for more questions on Data Interpretation

 

Related posts

5 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 62”

  1. Dream BIG :))Pappa's Dream❤

    thanks

  2. princess(@@@@)

    thnx Az…..

Leave a Comment