Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 63 (Based on RRB PO)

Directions(1-5): From the table, the number of students  and percentage of students passed out of those who appeared are given for two different subjects from year 2001 to 2005 in a college ‘X’.

  1. Find the average number of students who were failed in Economics in year 2002 and 2003 together?
    A)  1785.3
    B)  1125
    C) 1487.5
    D) 1500
    E) 1965
    View Answer
      Option C
    Solution:
    (60% of 3500 + 35% of 2500)/2 =  (2100 + 875)/2 = 1487.5
  2. Number of students failed in Statistics in the year 2003 is what % of the number of students failed in Economics in the same year ?
    A) 194.28%
    B) 115.15%
    C) 156.2%
    D) 145.3%
    E) 174.46%
    View Answer
      Option  A
    Solution:
    Required % = [(68% of 2500 )/ (35% of 2500)]*100 = 194.28%
  3. Find the ratio between  the total number of students appeared in Economics from 2002 to
    2004 together and the total number of students appeared in Statistics from year 2003 to 2005 together ?
    A)  98 : 111
    B) 105 : 103
    C) 110 : 113
    D) 120 : 117
    E) 97 : 103
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Required ratio = (3500 + 2500 + 4500) : (2500 + 3300 + 4500) =  105 : 103
  4. What is the difference between the total number of students passed in Statistics from year 2003 and total number of students failed in Economics from year 2005?
    A)25
    B) 32
    C)44
    D)29
    E) 30
    View Answer
      Option E
    Solution:
    (25*32) – (22 *35) = 800 – 770 = 30
  5. Find the average number of students appeared in Economics from year 2001 to 2004 together ?
    A) 3125
    B) 3500
    C) 3625
    D) 3250
    E) 3321
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Average number of students appeared in Economics from 2001  to 2004
    = 4000 + 3500+ 2500 + 4500 = 14500/4 = 3625

    Directions(6-10): Study the following line graph carefully and answer the following questions.
    Number of males and number of females are given below. They are visiting a place from Monday to Sunday.
  6. Find the ratio of the total number of males visited the place on Tuesday and Thursday together to the total number of females visited the place on Monday and Friday together ?
    A) 5 : 7
    B) 8 : 11
    C) 7 : 9
    D) 3 : 5
    E) 1 : 2
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Required ratio = 320 : 450 = 32 : 45
  7. Total number of males and females together visited the place on Thursday are what percent more/less than the total number of males and females together visited the place on Tuesday?
    A) 15.6
    B) 18.75
    C) 22.5
    D) 15.12
    E) 28.14
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Required % of total number of males and females = [(380 – 320) /320]*100 = 18.75
  8. Total number of males and females visited the place on Thursday and Friday together is how much more than the total number of males and females visited the place on Monday and Tuesday together?
    A) 111
    B) 120
    C)110
    D) 135
    E) 144
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Total number of males and females visited the place on Thursday and Friday together
    = 780
    Total number of males and females visited the place on Monday and Tuesday together
    = 670
    = 110
  9. Find the difference between the total number of males visited the place from Wednesday to Friday and the total number of females visited the place from Monday to Wednesday ?
    A)  8
    B) 10
    C) 12
    D) 18
    E) 15
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Total no. of males (from Wednesday to Friday) = 500
    Total no. of females (from Monday to Wednesday) = 490
    Diff. = 10
  10. If on Saturday the number of males and number of females increased by 25% and 20% respectively as compared to that on Friday then find the total number of males and females together visited the place on Saturday ?
    A) 345.2
    B) 478.2
    C) 445.7
    D) 487.5
    E) 445.3
    View Answer
      Option D
    Solution:
    On Friday, total no. of  males and females = (250*120)/100 + (150*125)/100 = 487.5

Click here for Data Interpretation Questions

 

Related posts

11 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 63 (Based on RRB PO)”

  1. Sai _/_

    Ya aisa kuch aya tha exam me lekin 38 attempt … out from Race :((

    1. Navyaaaa

      RRB ka ye hal tha to IBPS PO mai kya hoga.. m scarred ;(

      1. the walking dead

        IBPS PO me itni asan DI ni aati….:)

        1. Navyaaaa

          Han yar.. u ne kitana attempt kiya RRB mai..? which state se apply kiya

          1. the walking dead

            58 UP…..aapne kaha se and kitne

  2. Mritunjay Bharadwaj

    Thks

  3. priyanka porwal

    ques no 10 bhi

    1. deepali

      wots wrong in qtn 10?

  4. MAYANK BHARADWAJ100%

    thks

  5. the walking dead

    10-10:)

  6. Wikki Waran

    Thank you mam

Leave a Comment