Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 64

Time Speed Distance Questions for NICL, SBI PO, IBPS PO, NIACL, LIC, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams
Directions (1-5): Read the table carefully and answer the following questions.

Number of books published by six companies and percentage of books distributed among distributors working with the company

  1. What was the difference between the number of books received by each distributor working with company B and the number of books received by each distributor working with company F?
    A) 324
    B) 300
    C) 264
    D) 220
    E) 315
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Number of books received by each distributor:
    Company B = (6400*90)/(100*10) = 576
    Company F = (7200*70)/(100*6) = 840
    Required difference = 840 – 576 = 264
  2. Among the total number of books distributed by company D the respective ratio of academic and non-academic books was 5:4 . What was the number of non-academic books distributed by the company D?
    A) 900
    B) 1400
    C) 1550
    D) 1010
    E) 1200
    View Answer
      Option  B
    Solution:
    Number of books distributed by company D = (3500*90)/100 = 3150
    Academic : Non-academic books = 5:4
    Number of non-academic books = 3150*(4/9) = 1400
  3. The number of books distributed by company B is what percent of the number of books distributed by company E?
    A) 155%
    B) 110%
    C) 115%
    D)129%
    E) 130%
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Number of books distributed by company B = (6400*90)/100 = 5760
    company E = (5600*80)/100 = 4480
    Required % = (5760 *100)/4480 = 129%(approx.)
  4. What was the respective ratio between total number of books distributed Company B and the total number of books distributed by Company C?
    A)  36:29
    B)  25:46
    C)  42:47
    D)  33:25
    E)  41:35
    View Answer
      Option A
    Solution:

    Required ratio = (6400*90)/100: (5800*80)/100  = 64*90 : 58*80 = 36 : 29
  5. What is the average number of books published by companies A,C and D together?
    A) 7800
    B) 4500
    C) 4600
    D) 5460
    E) 7520
    View Answer
      Option C
    Solution:
    (4500+5800+3500)/3 = 4600
    Directions(6-10): In the following bar diagram the number of engineers employed in various companies has been given. Study the bar diagram carefully to answer the questions.
  6. If the number of all the engineers in the company V, company X and companyY be increased by 30%, 35% and 40%  respectively, what will be the overall percentage increase in the number of all engineers of all the companies taken together?
    A)18%
    B) 22%
    C) 30%
    D) 35%
    E) 42%
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Increase in the number of engineers:
    Company V = (400*130)/100 = 520
    Company X = (700*135)/100 = 945
    Company Y = (950*140)/100 = 1330
    Total engineers = 520 + 650+ 945 + 1330 + 750 = 4195
    Total original number of engineers = 400 + 650 + 700 + 950 + 750 = 3450
    % increase = [(4195 – 3450)/3450]*100 = 22%(approx.)
  7. What is the average number of junior engineers employed in all the companies?
    A) 150
    B) 110
    C) 170
    D) 200
    E) 190
    View Answer
      Option C
    Solution:
    The average number of junior engineers = 850/5 = 170
  8. If the number of  assistant engineers employed in all the companies be increased by 37% and the number of post graduate engineers employed in all the companies be decreased by 20% by what per cent will the number of assistant engineers be less than that of post graduate engineers?
    A) 13.52%
    B) 17.72%
    C) 19.87%
    D) 22.15%
    E)  15.42%
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Number of assistant engineers after 37% increase = (1050*137)/100 = 1438.5
    Number of post graduate engineers after 20% decrease = (1500*80)/100 = 1200
    Required % = [(1438.5 – 1200)/1200]*100 = 19.87%
  9. What is the ratio between the number of assistant engineers employed in company V and company X ?
    A) 5 : 6
    B) 3 : 4
    C) 5 : 7
    D) 2 : 3
    E) 1 : 2
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Required ratio = 150:200 = 3 : 4
  10. What is the difference between the average number of junior engineers and assistant engineers taking all the companies together?
    A) 10
    B) 50
    C) 30
    D) 20
    E) 40
    View Answer
      Option B
    Solution:
    The average number of junior engineers = 850/5 = 170
    The average number of assistant engineers = 1100/5 = 220
    Difference = 50

 

   Click here for more Questions on Data Interpretation

 

Related posts

15 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 64”

  1. Mission RRB PO

    check question no 7 and 10th
    total junior engg. == 850

    1. Banya

      yes .. it should be 850 .

  2. Diya

    in Q6.

    Increase in the number of engineers:
    Company V = (400*130)/100 = 520
    Company X = (700*135)/100 = 945
    Company Y = (950*140)/100 = 1330
    Total engineers = 520 + 650+ 945 + 1330 + 750 = 4195
    Total original number of engineers = 400 + 650 + 700 + 950 + 750 = 3450
    % increase = [(4195 – 3450)/3450]*100 = 22%(approx.)

    how to find how to find total engineers and original no. of engineers?

    1. Banya

      we need to take engineers from all the companies .

  3. Diya

    in q 10
    total number of assistant engineers = 1050 or 1100??

    1. Banya

      yes dear .. its 1100 ty 🙂

    2. Navyaaaa

      uhu 8th mai bhi 1100, i calculated correct pr thought I m wrong.. lack of confidence ;(

  4. Navyaaaa

    5th mai over-smartness ho gyi farzi mai sbki % calculate kr li, bad m dekha oho published pucha h.. Bhakk 😛 😛

    6th m meko lga puri calculation V X Y pr hi krni h uhu uhu

    1. Tapan

      madam AZ ki di accha hai??

  5. the walking dead

    10-10:)

  6. ครђ

    Thanks Banya mam 🙂

  7. Ap

    Sol for Ques is given wrong no of assistant engi is 1100 of which 137 percentage bcms 1507 while graduate engi after decreasing bcms 1200 so 307/1200%=25℅aprx

  8. Wikki Waran

    Thank you mam

Leave a Comment