Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions – Set 79

 

 

Questions (1 – 5) : Study the following table and answer the following questions.

Expenditures of a Family per annum over the given years.

  1. What is the average amount of interest per year which the family had to pay during this period?
    A) 6500
    B) 6900
    C) 7250
    D) 7300
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Average =(4000+6000+7000+8500+9000)/5
    =34500/5=6900.
  2. The amount of food and shopping spend by the family during the year 2004 is approximately what percent of that of the salary during that year?
    A) 6.5%
    B) 7%
    C) 8.5%
    D) 9%
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    4,00,000 == 100
    34000 ?==> 8.5%.
  3. Total expenditure on all the items in 2000 was approximately what percent of the total expenditure in 2002?
    A) 75 %
    B) 82%
    C) 78%
    D) 69%
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Total expenditure in 2000 =32000+50000+4000+20000=106000.
    Total expenditure in 2002 = 36000+70000+7000+28000=141000.
    141000 == 100
    106000 ? ==> 75% .
  4. The difference between the expenditure of the family over these items during the year 2001 and 2003?
    A) Rs 22000
    B) Rs 27500
    C) Rs 26000
    D) Rs 24000
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Total expenditure in 2001 =33000+65500+6000+25000= 129500
    Total expenditure in 2003 = 40000+75000+8500+30000= 153500
    Difference =153500-129500=24000.
  5. The ratio between the total expenditure on loan for all the years and the total expenditure on Children’s studies for all the years respectively is approximately?
    A) 29:125
    B) 32:147
    C) 23:122
    D) 25:133
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Loan =4000+6000+7000+8500+9000 =34500
    Children’s studies =32000+33000+36000+40000+42000=183000
    Ratio 345 :1830==> 23:122.

Questions (6 – 10) : Study the bar chart carefully to answer the given questions.

  1. What is the difference between the number of passengers travelling from X to S and that from X to T?
    A) 632
    B) 739
    C) 816
    D) 822
    E) None
    View Answer
    Option E
    Solution:

    12000 * (16-9)/100
    =120*7=840.
  2. What is the average no of passengers travelling from X to R, Q and S together?
    A) 2140
    B) 2220
    C) 2020
    D) 2120
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    12000* (15+22+16)/3
    =120*53/3=2120.
  3. The no of passengers travelling from X to S is what percent more than the no of passengers travelling to P?
    A) 20%
    B) 33 1/3%
    C) 25%
    D) 66 2/3%
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    [12000*12/100] 100
    [12000*(16-12)/100] ?==> 100/3=33 1/3%.
  4. What will be the central angle for passengers travelling from X to S ?
    A) 57.6Deg
    B) 67.6 Deg
    C) 45 Deg
    D) 75.6 Deg
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    360 == 100
    ? 16 ==>57.6Deg.
  5. Passengers travelling from X to which station are the maximum in number?
    A) T
    B) U
    C) P
    D) Q
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    From bar graph,
    The maximum no of passengers are travelling to station Q.

Click here for Data Interpretation Sets

Click here for Chapter based Data Interpretation

 

Related posts

2 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions – Set 79”

  1. RV@DON

    Sir high level DI v post kiya karo.

Leave a Comment