Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions – Set 80

Directions (1 – 5)  : Study the following table carefully and answer the questions given below.
Number of workers in the given six shifts of various factories (Number in thousands)

  1. The total number of workers from factory D are approximately what percent of the total number of workers from factory A?
    A) 75%
    B) 66%
    C) 84%
    D) 78%
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    D (5.7+6.6+4.9 +5.9+7.3+8)*1000=38400
    A (6+7.5+9+7+8+8.5)*1000=46000
    46000 100
    38400 ?==>84% approx..
  2. What is the approximate average number of workers working in various shifts from factory E?
    A) 6900
    B) 7525
    C) 6850
    D) 7316
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    (8.2+7.4+6.4+5.9+6.8+9.2) *1000 = 43900
    Avg=43900/6=7316.
  3. What is the difference in the total number of workers in various shifts from factory B and total number of workers in various shifts from factory D?
    A) 2600
    B) 2800
    C) 1900
    D) 2500
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    B (6.2+6.8+7.4+8+7.2+5.6)*1000=41200
    D (5.7+6.6+4.9 +5.9+7.3+8)*1000=38400
    Difference41200-38400=2800.
  4. What is the ratio of the total number of workers from factories A and B working in the shift of 10 P.M to 2 A.M and the total number of workers working in the same shift from factories D and E?
    A) 155:126
    B) 144:137
    C) 152:141
    D) 136:127
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    (8+7.2)*1000 : (7.3+6.8)*1000
    15200:14100
    152:141.
  5. What is the total of the average number of workers working in the shift of 6 A.M to 10 A.M from all the factories and the average number of workers working in the shift of 6 P.M. to 10 P.M. from all the factories?
    A) 13420
    B) 14560
    C) 13250
    D) 14840
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    6A.M to 10A.M [(6+6.2+5.6+5.7+8.2)*1000]/5=31700/5=6340
    6P.M to 10P.M [(7+8+8.6+5.9+5.9)*1000]/5=35400/5=7080
    Total=6340+7080=13420.

Directions (6 – 10) : Study the following pie charts carefully and answer the questions given below.
Distribution of candidates who were enrolled for Bank exam and the candidate who passed the exam in different institutions.

  1. What percentage of candidates passed the Exam from institute E out of the total number of candidates enrolled from the same institute?
    A) 85%
    B) 75%
    C) 82%
    D) 70%
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    8% of 8550 100
    9% of 5700 ? ==>75%.
    Or
    (9% of 5700 / 8% of 8550)*100 =75%.
  2. Which institute has the highest percentage of candidates passed to the candidates enrolled?
    A) C
    B) G
    C) F
    D) B
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    A: 22% of 8550 100
    18% of 5700 ? ==>54.55%
    B: 15% of 8550 100
    17% of 5700 ? ==>75.56%
    C: 10% of 8550 100
    13% of 5700 ? ==>86.67%
    D: 17% of 8550 100
    16% of 5700 ? ==>62.75%
    E: 8% of 8550 100
    9% of 5700 ? ==> 75%
    F: 12% of 8550 100
    15% of 5700 ? ==>83.33%
    G: 16% of 8550 100
    12% of 5700 ? ==> 50%
    Institute C is the highest.
  3. The number of candidates passed from institutes D and A together exceeds the number of candidates enrolled from institutes E and C together by:
    A) 356
    B) 433
    C) 420
    D) 399
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    (16+18)% of 5700 – (10+8)% of 8550
    =34% of 5700 -18% of 8550
    =1938-1539
    =399.
  4. What is the percentage of candidates passed to the candidates enrolled for institutes B and C together?
    A) 86%
    B) 84%
    C) 80%
    D) 78%
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    (15+10) 25% of 8550 100
    (17+13) 30% of 5700 ?==>80%.
  5. What is the ratio of candidates passed to the candidates enrolled from institute A?
    A) 12:7
    B) 6:11
    C) 7:12
    D) 11:6
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    18% of 5700 : 22% of 8550
    6:11.

Click here for Data Interpretation Sets

Click here for Chapter based Data Interpretation

 

Related posts

3 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions – Set 80”

  1. karthik

    thanks please only 3 days left upload IBPS SO DI please………

    1. Wikki Waran

      how was your exam

      1. karthik

        nice attempted 105?

Leave a Comment