Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions – Set 85

Questions 1-5: Study the given table carefully to answer the questions that follow:

  1. What is the average number of people using mobile service of Docomo for all the years together?
    30
    28
    25
    31
    None
    Option D
    Solution:
    Total no of users=25+5+35+40+50
    =155
    Average=155/5
    =31.
  2. What is the ratio of the number of people using mobile service of BSNL in the year 2002 to that of those using the same service in the year 2004?
    6:5
    4:5
    5:7
    3:7
    None
    Option A
    Solution:
    BSNL 2002:2004
    =30:25
    =6:5.
  3. The number of people using mobile service of Airtel in the year 2000 approximately what per cent of the total number of people using all the four mobile services in that year?
    14%
    18.2%
    13.5%
    16%
    None
    Option B
    Solution:
    All mobile service in 2000= 30+35+20+25
    =110.
    110 …………………………… 100
    20 (Airtel in 2000) ……. ? ==>250/11=18.2%
  4. The total number of people using all the four mobile services in the year 2001 is approximately what per cent of the total number of people using all the four mobile services in the year 2003?
    45%
    46.4%
    42.3%
    38%
    None
    Option C
    Solution:
    In 2001=10+25+15+5=55
    In 2003=10+50+30+40=130
    130 …. 100
    55 …. ?==>42.3%
  5. What is the total number of people using mobile service of BSNL in the years 2000,2002 and 2004 together?
    85,000
    75,000
    95,000
    90,000
    None
    Option D
    Solution:
    BSNL users in 2000, 2002, 2004=35+30+25
    =90,000.
  6. Questions 6-10: Study the given graphs carefully to answer the questions that follow:

  7. What is the respective ratio between the number of men in Organisation C, number of women in Organisation B and total number of members in Organisation E?
    6:11:14
    5:10:13
    3:8:11
    5:9:12
    None
    Option B
    Solution:
    Men in C=250
    Women in B
    100….. 5000
    22 ….. ?==>1100
    1100-600=500.
    No of members in E
    100 5000
    13 ?==> 650
    Ratio 250:500:650
    5:10:13.
  8. Number of women in Organisation A is approximately what per cent of total number of members in Organisation B?
    36%
    56%
    72%
    63%
    None
    Option A
    Solution:
    Women in A 100 …… 5000
    ……….. 15 ……. ?==>750
    750-350=400.
    No of members in B 1100 in 6th sum.
    1100… 100
    400 ?==>400/11=36%
  9. What is the difference between the total number of members in Organisation F and the number of men in Organisation E?
    400
    420
    350
    450
    None
    Option C
    Solution:
    Men in E=350
    No of members in F 100 ……. 5000
    ……………… 14 …….. ?==> 700.
    Difference=700-350=350.
  10. In which Organisation the total number of members (both men and women) together are equal to the number of women in Organisation D?
    B
    D
    A
    E
    F
    Option C
    Solution:
    Women in D 100 ……. 5000
    ………. 26 …… ?==> 1300
    1300-550=750.
    No of members in A 100 …. 5000
    …………….. 15 …. ?==>750.
  11. What is the total number of women in Organisation C, number of women in Organisation E and the number of men in Organisation D together?
    1250
    1000
    1100
    950
    None
    Option C
    Solution:
    Women in C 100 ….. 5000
    ………. 10 … ?==>500.
    500-250=250.
    Women in E 100 ….. 5000
    ……… 13 …. ?==>650.
    650-350=300.
    Men in D 550.
    Total 250+300+550=1100.



 

Related posts

Leave a Comment