# Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions – Set 86

Questions (1-5): Study the following pie-chart and the table and answer the questions based on them.

1. If the population of town C in 2012 is 25000, then what will be the population of town E below poverty line in that year?
7736
6950
6475
8125
None
Option D
Solution:
C in 2012
10 ….. 25000
13 ? ==>32500.
E below poverty line
100 ….. 32500
25 ?==>8125.
2. The ratio of population of town A below poverty line to that of town D below poverty line in 2012 is
21:26
14:17
21:24
18:21
None
Option A
Solution:
Let X be the total population of all the 6 towns.
Then, population of town A below poverty line = 42% of (15% of X)
population of town D below poverty line = 30% of (26% of X)
ratio= 42% of (15% of X) / 30% of (26% of X)
=21:26.
3. Find the population of town A if the population of town C below poverty line in 2012 is 8000.
28000
30000
25000
24000
None
Option B
Solution:
C in below poverty
40 … 8000
100 ?==>20,000.
Population in town A
10 …. 20000
15 ?==> 30,000.
4. If in 2013, the population of town B and F increase by 10% each and the percentage of population below poverty line remains unchanged for all the town, then find the population of town F below poverty line in 2013, given that the population of town B in 2012 was 22000.
4928
5124
5366
4675
None
Option A
Solution:
B in 2012 is 22000
Then F in 2012
22 …. 22000
14 ?==>14000.
Both increased 10% in 2013
B=24200
F=15400
F in Below poverty in 2013
100…. 15400
32 ?==> 4928.
5. If the population of town A in 2012 is 30000, then what will be the population of town B in that year?
42000
44000
50000
35000
None
Option B
Solution:
A in 2012
15 …. 30000
22 … ?==> 44000.

Directions (6-10) Study the following graph carefully to answer the questions that follow

The following line graph gives distance (in km) travelled by five different cars in a day.

1. What is the respective ratio of the distance travelled by car B to the distance travelled by car D?
2:3
3:2
4:5
5:4
None
Option C
Solution:
B:D
=400:500
4:5.
2. What is the average distance travelled by all the cars together ?
310
340
320
360
None
Option D
Solution:
350+400+250+500+300=1800
Average=1800/5=360.
3. If car C covered the given distance at the average speed of 50 km/hr, what was the time taken by it to cover this distance?
8hrs
5hrs
6hrs
4hrs
None
Option B
Solution:
Car C time taken =250/50
=5hrs.
4. The distance traveled by car A is approximately what per cent of the total distance travelled by car D and C together ?
43%
36.2%
46.6%
34%
None
Option C
Solution:
C+D=250+500=750
750 100
350 ?==>700/15=46.6%
5. If the time taken by car E to cover the given distance was10 hours, what was the average speed of the car ?
25km/hr
40km/hr
20km/hr
30km/hr
None
Option D
Solution:
Speed=300/10
=30km/hr.