# Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 94

Directions(1-5) : Study the table carefully and answer the following questions. 1. In how many hours pipe A can fill the tank alone, if pipe A, pipe C and pipe E , which takes time half of the pipe B, if all are open together for 6 hours?
4 hours
8 hours
3 hours
5 hours
7 hours
Option D
6/x + 6/15 – 6/10 = 1
=> 6[ 1/x +1/15 – 1/10] = 1
=> x = 5 hours

2. Pipe C and pipe F are opened together , pipe F works one –third of pipe C’s efficiency then in what time the tank will become empty ?
20(1/4) hours
28(1/5) hours
23(1/3) hours
20(1/2) hours
22(1/2) hours
Option E
Let x be the time taken to become the tank empty.
Then, x/15 – x/45 = 1
=> x = 22(1/2) hours

3. If two pipes B and C are opened simultaneously to fill the tank. In what time should pipe B be closed so that C alone can fill the tank in 8 hours?
4 hours
6 hours
3 hours
5 hours
2 hours
Option A
Let pipe B is opened for x hours.
Then, x/20 + x/15 + 8/15 = 1
=> x [1/20 + 1/15] = 1 – 8/15
=> x * 7/60 = 7/15
=> x = 4 hours

4. If pipe F takes half of the time taken by pipe E and pipe A takes half of the time taken by pipe B. If all the six pipes are opened together and empty the tank in 54 hours. Then what is the time taken by F to empty the tank ?
15(11/43) hours
17(13/44) hours
18(10/33) hours
10(9/27) hours
15(15/53) hours
Option E
54/20 + 54/15 + 54/10 – 54/x – 54/2x – 54 /10 = 1
=> 54 [1/20 + 1/15 + 1/10 – 1/2x – 1/x – 1/10] = 1
=> 7/60 – 1/54 = 3/2x
=> x = 15(15/53) hours

5. If pipe D and pipe F are open for 3 hours and then pipe F is replaced by pipe E for another 6 hours , to empty a completely filled tank. In how many hours pipe E take to empty the tank completely, if pipe F takes thrice the time taken by pipe E.
20 hours
90 hours
70 hours
60 hours
50 hours
Option C
3/10 + 3/3x + 6/x + 6/10 = 1
=> 9/10 + 7/x = 1
=> 7/x = 1 – 9/10
=> x = 70 hours

6. Directions(6-10) : Study the given table carefully to answer the given questions.
Percentage profit or loss is based on the sum of cost price and transportation cost
in Missing Value . 7. The selling price of C is what percent of the cost price of B?
320%
100%
250%
110%
50%
Option C
Selling price of C
= (Cost price + Cost on transportation + Profit)
= 250 + 20 + 5 = 275
Cost price of B = Selling price + Loss = 100 + 10 = 110
Required % = 275 *100% / 110 = 250%

8. What is the difference between the selling price of E and that of C?
174.4
110
188.3
191.4
190.5
Option D
Selling price of E
= Cost price of E + Cost on transportation + Profit = 400 + 40 + 440 *6/100
= 466.4
Selling price of X = 275
Difference = 466.4 – 275 = 191.4

9. If the loss on A is 5%, then its selling price is what percentage less than the selling price of E ?
66.6%
84.4%
95.2%
83.7%
73.8%
Option D
Selling price of A
= (Cost price + Cost of Transportation) = 95/100 = (50 + 30) × 95 /100 = 76
Selling price of E = 466.4
Required % = 466.4 – 76 /466.4 *100% = 83.7%

10. The percentage profit on A is 4%. Then what is its selling price?
Rs.65.3
Rs.97.8
Rs.83.2
Rs.72.5
Rs.78.3
Option C
Cost price of A = 50
Transportation cost = 30
Total cost price = 50 + 30 = 80
Profit = 4%
Selling price = 80 × 104 /100 = 83.2

11. What is the ratio of the loss on D to that on B ?
743: 344
833 : 500
741 : 453
714 : 487
653 : 100
Option B
Loss on D = Cost price of D – Selling price of D
= 400* 100/96 – 400 = 416.66 – 400 = 16.66
Loss on B = 10
Required ratio = 16.66 : 10 = 833 : 500