Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 95

Directions(1-5): Study the following graph and answer the questions below.

  1. The Cost price of item T.V is same as the cost price of item Table. If the seller decides to mark the price 7% more than the Cost price, then how much discount should he offer so that he makes no profit or loss on selling the item?
    5.00%
    3.33%
    5.15%
    9.53%
    6.54%
    Option E
    Let the discount offered be ‘x’% MP = 107/100*100
    = 107
    SP is same as CP,
    100 = 107/100*(100–x)
    100–x = 93.45
    x = 6.54%

     

  2. What is the average of Cost price of the five items?
    Rs. 120
    Rs. 202
    Rs. 245
    Rs. 115
    Rs. 184
    Option B
    Average
    = (100+100+150+350+310) / 5
    = Rs. 202

     

  3. The seller marks the price of item Freeze double the cost price. What is the percentage profit/loss he will make on the item?
    60%
    30%
    80%
    50%
    90%
    Option D
    SP = 620*75 / 100 = 465
    CP = MP/2 = 620/2 = 310
    % Profit = (465 – 310)/310 * 100
    = 50%

     

  4. The seller marked the price of the item Chair same at its Cost price. Find the profit/loss percentage on item Chair?
    40%
    60%
    20%
    50%
    10%
    Option E
    CP = MP = 350
    SP = 350*90/100 = 315
    Loss% = (350 – 315)/350 * 100
    = 10%

     

  5. What is the Cost price of item Almirah ?
    Rs.210
    Rs.190
    Rs.150
    Rs.230
    Rs.200
    Option C
    SP = 220*80/100 = 176
    CP = 176*100/(100+17.34)
    CP = Rs.150

     

  6. Directions(6-10): Following line graph shows the ratio of import to export of three
    companies over the period of 2007-2012.

  7. The ratio of import to export of Company A in the year 2012 is approximately what per cent of the ratio of import to export of Company C in the year 2011 ?
    74.8%
    55.5%
    72.6%
    62.5%
    82.4%
    Option D
    I(A)2012/E(A)2012 = 0.75
    I(C)2012/E(C)2012 = 1.2
    Required% = 0.75/1.2*100 = 62.5%

     

  8. If the export of Company A in the year 2012 and the import of Company C in the year 2009 were equal to 64 lakh each then the import of Company A in the year 2012 was approximately what per cent of the export of Company C in the year 2009?
    40%
    70%
    90%
    60%
    80%
    Option D
    I(A)2012/E(A)2012 = 0.75
    I(A)2012 = 0.75 × 64 = 48 lakh
    Again,
    I(C)2009/E(C)2009 = 0.8
    E(C)2009 = 64/0.8 = 80 lakh
    Required% = 48/80*100 = 60%

     

  9. If the imports of Company C in year 2008 and 2012 were equal then the export of Company C in year 2008 was approximately what per cent of its export in year 2012?
    130%
    170%
    120%
    150%
    100%
    Option C
    Let the import of Company C in 2008 and 2012 be x each. Export-2008 = x/0.5 = 2x
    Export-2012 = x/0.6 = 5x/3
    Required % = 2x/(5x/3) *100 = 6x/5x*100 = 120%

     

  10. If the import of Company A in the year 2007 was 23.58 lakh what was its export (in lakh) in that year?
    65.6 lakh
    80.2 lakh
    78.6 lakh
    70.7 lakh
    52.5 lakh
    Option C
    I(A)/E(A) = 0.3
    E(A)= 23.58/0.3 = 78.6 lakh

     

  11. If the import of Company A and Company B in the year 2009 were 36 lakh and 27 lakh respectively what was the ratio of their exports in that year?
    2:3
    9:2
    5:3
    7:5
    3:1
    Option A
    I(A)2009/E(A)2009 = 0.5
    E(A)2012 = 36/0.5 = 72 lakh
    I(B)2009/E(B)2009 = 0.25
    Again,
    E(B)2009 = 27/0.25 = 108 lakh
    Ratio = 72/108 = 2/3 = 2:3

     


Related posts

Leave a Comment