Quantitative Aptitude: Data Interpretation Set 11 (Missing DI)

Directions (1 – 5):
The table shows the sales of products A, B, C, D and E in five months. Also the average sales of all products in respective months and average sales in respective months is given. Some values are missing in the table. Find the values on the basis of given information and answer accordingly.

Products January February March April May Average
A 2050 2200 2300 2300
B 2350 2250 2500 2404
C 2250 1950 2230 2200
D 2100 2540 2450 2070 2242
E 2650 2300 2400 2310
Average 2150 2392 2190 2350 2374

 

  1. What is the average number of C products sold in February, A products sold in April and E products sold in January?
    A) 2800
    B) 2190
    C) 2280
    D) 2130
    E) 1090
    View Answer
    Option B
    Solution:

    In Feb column only 1 value is missing. So it can be found as
    2392*5 – (2200+2350+2540+2650) = 2220 = Sales of C in February
    Now after filling this value in table, in C product row, only 1 value is missing. It can be found as
    2200*6 – (2250+2220+1950+2230) = 2350 = Sales of C in April
    Now fill this in table. in April column only 1 value is missing.
    So like this all the missing values can be found.
    Final table is

    Products January February March April May Average
    A 2050 2200 2400 2300 2550 2300
    B 2300 2350 2250 2500 2620 2404
    C 2250 2220 1950 2350 2230 2200
    D 2100 2540 2050 2450 2070 2242
    E 2050 2650 2300 2150 2400 2310
    Average 2150 2392 2190 2350 2374

    (2220 + 2300 + 2050)/3 = 2190
  2. Sales of B in January and April is how much percent greater than sales of D in March and April?
    A) 8.61%
    B) 6.55%
    C) 6.25%
    D) 7.86%
    E) 7.22%
    View Answer
    Option D
    Solution:

    [(2300+2500) – (2300+2150)]/[(2300+2150)] * 100 = 7.86%
  3. If sales of A in June is equal to the average of sales of B in May and E in May, then find the average of sales of A products from January to June?
    A) 2675
    B) 2725
    C) 2335
    D) 2635
    E) 2455
    View Answer
    Option C
    Solution:

    average of sales of B in May and E in May = (2620+2400)/2 = 2510
    So sales of A in June = 2510
    So average sales of A from Jan to June = (2050+2200+2400+2300+2550+2510)/6 = 2335
  4. In which month, there is the highest sales of product B?
    A) May
    B) April
    C) January
    D) March
    E) February
    View Answer
    Option A
    Solution:

    From table, sales of B in May is highest – 2620
  5. Sales of product D in March is approximately what % of sales of product A in February and May together?
    A) 35%
    B) 32%
    C) 54%
    D) 48%
    E) 43%
    View Answer
    Option E
    Solution:

    2050/(2200+2550) * 100 = 43.16%

Directions (6 – 10): Study the following table carefully and answer the questions that follow:
The table shows the total employees in different departments and percentage of males out of those in different years. Some values are missing in the table. Find the values on the basis of information given in questions and answer accordingly. 

  1. Number of employees in Business department in 2012 is 230. What is the respective ratio of the number of men to the total employees in Business department over all the years if the number of Woman employees in 2010 is 120 and in 2013 is 132 in the same department? 
    A) 93 : 215
    B) 45 : 124
    C) 76 : 257
    D) 34 : 234
    E) 104 : 211
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Women in 2010 is 120, so 60% of total employees in 2010 is 120. So total employees in 2010 is 200
    Similarly, total employees in 2013 is 240
    Total employees in business = 150+200+210+230+240+260 = 1290
    Men in 2009 = 36/100 * 150 = 54. Similarly find number of men in each year and add. This comes out to be 558
    So ratio is 558 : 1290
  2. What is the approximate average number of men in all the departments together in the year 2009 if total employees in 2009 in Arts department is 20% less than total employees in 2014 in the same department?
    A) 94
    B) 176
    C) 101
    D) 127
    E) 118
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Number of employees in 2009 in Arts = 80/100 * 300= 240
    So in 2009:
    No of men in engineering = 45/100 * 300 = 135. Similarly find for all departments in the yr 2009. Add them and divide by 5
    507/5 = 101
  3. What is the difference between the total employees in all departments together in the year 2010 and the total employees in all departments together in the year 2011 if the number of Woman employees in 2010 in Business Department is 120 and that in 2011 in Medicine Department is 176?
    A) 65
    B) 60
    C) 56
    D) 40
    E) 34
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Women in Business in 2010 is 120, so 60% of total employees in Busi 2010 is 120. So total employees in 2010 is 200
    Women in Medicine in 2011 is 176, so 55% of total employees in Med 2011 is 176. So total employees in 2011 is 320
    Now add the employees in 2010 and 2011 respectively.
    So required difference = 1310 – 1270 = 40
  4. If percentage of men in Medicine department in 2014 is same as the percent of total employees in Engineering Department in 2011 as compared to total employees in Engineering Department in 2014, total employees in Arts Department in 2012 and total employees in Law Department in 2009 together, then what is the respective ratio of women employees in Medicine department in the year 2013 to the year 2014?
    A) 15 : 21
    B) 17 : 18
    C) 17 : 13
    D) 9 : 13
    E) 25 : 16
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Total employees in Engineering Department in 2011 = 320
    Total employees in Engineering Department in 2014 = 350,
    Total employees in Arts Department in 2012 = 250
    Employees in Law Department in 2009 = 200
    So % of men in Med in 2014 = (320)/(350+250+200) * 100 = 40%
    Women employees in Medicine department in the year 2014 = 60/100 * 330
    Women employees in Medicine department in the year 2013 = 55/100 * 340
    Take their ratio: 2013 : 2014
    187 : 198 = 17 : 18
  5. Total number of employees in Engineering and Business departments together in 2012 is 570 and difference between then is 110. If the number of employees in Engineering department is greater than those in Business department in the same year, then what is the total number of women employees in all the departments together in the year 2012?
    A) 707
    B) 635
    C) 743
    D) 838
    E) 755
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Let Number of employees in engg dept in 2012= E, Number of employees in Busi dept in 2012= B,
    E + B = 570
    E > B, So E – B = 110
    Solve, E = 340 and B = 230
    Number of women employees in Engineering = 55/100 * 340. Similarly find for all departments in the year 2012 and add

Related posts

/