Quantitative Aptitude: Data Interpretation Set 3

Directions (1 – 5): Study the following line chart carefully and answer the questions that follow:

  1. What is the ratio of sales of Phones in first six months to the ratio of sales of TV during the same period?
    A) 260 : 233
    B) 205 : 226
    C) 234 : 243
    D) 219 : 259
    E) 213 : 256
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Sales of Phones in first six months = 657000
    Sales of TV in first six months = 777000
  2. In which months is the difference between the sales of the two products the same?
    A) Jan, July and Dec
    B) July, Aug and Nov
    C) Feb, June and Aug
    D) July, Sep and Nov
    E) None of these
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Differences:
    Jan = 9, Feb = 13, March = 15, April = 36, May = 15, June = 50, July = 40, Aug = 40, Sep = 12, Oct = 42, Nov = 40, Dec = 30
  3. If the people who buy Phones are 20% more than the people who buy TV, then total sales of which product is minimum?
    A) TV
    B) Phones
    C) Same for both products
    D) Cannot be Determined
    E) Can be any product
    View Answer
    Option B
    Solution:

    People who like TV = x, then who like Phones = 120/100 × x = 1.2x
    Total sales of TV in all months = 1538 thousand
    Total sales of Phones in all months = 1538 thousand
    Sales of TV/person = 1538/x and
    Sales of Phones/person = 1538/1.2x
    So Sales of Phones/person is minimum.
  4. In which month from Mar, May, July, Sep and Nov is the % rise in sales of TV the maximum compared to preceding month?
    A) Mar
    B) May
    C) July
    D) Sep
    E) Nov
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Mar = 6/112 × 100 = 5.35%
    Similarly, May = 1.46%, July decreased, Sep = 4.38%, Nov = 3.42%
  5. The sales of TV in the months of July and Aug together in what approximately percent less than the sales of same in the months May and June?
    A) 11%
    B) 23%
    C) 16%
    D) 19%
    E) 26%
    View Answer
    Option B
    Solution:

    [(139+173)-(127+114)]/ (139+173) × 100 = (312 -241)/312 × 100 = 23%

Directions (6- 10): Study the following carefully and answer the questions that follow:

 

  1. If the number of male employees in department A is 12160, what is the number of employees in department D?
    A) 29800
    B) 28000
    C) 32700
    D) 34000
    E) 32000
    View Answer
    Option E
    Solution:

    38/100 × x = 12160
    So total employees in department A, x = 32000
    Since % of employees in departments A and D is same
    So employees in department D = 32000
  2. In the number of employees in department D is 32000, then find the number of male employees in department B.
    A) 16800
    B) 14300
    C) 15600
    D) 14000
    E) 11600
    View Answer
    Option C
    Solution:

    16/100 × x = 32000
    So total employees in company, x = 200,000
    So male employees in B = 52/100 × 15/100 × 200000
  3. Find the ratio of male employees in department F to that in department C.
    A) 21 : 11
    B) 23 : 11
    C) 25 : 13
    D) 27 : 16
    E) 19 : 9
    View Answer
    Option B
    Solution:

    46 × 21 : 42 × 11
  4. If the number of male employees in department A is 12160, then find the number of employees in department E.
    A) 29100
    B) 20100
    C) 23400
    D) 21000
    E) 22000
    View Answer
    Option E
    Solution:

    38/100 × 16/100 × x = 12160
    So total employees in company, x = 200,000
    So employees in department E = 11/100 × 200,000 = 22,000
  5. The number of employees in department B is 30, 000. If next year, the number of employees in departments B and G increase by 10% each, then find the number of male employees in department G next year.
    A) 11560
    B) 12760
    C) 18340
    D) 12540
    E) 14360
    View Answer
    Option B
    Solution:

    15/100 × x = 30,000
    So total employees in company in present year, x = 200,000
    So total employees in G in present year = 10/100 × 200,000 = 20,000
    So total employees in G in next year = 110/100 × 20,000 = 22,000
    So male employees = 58/100 × 22000 = 12760

Related posts