Quantitative Aptitude: Data Interpretation Set 8 (SBI PO Pattern)

Directions (1 – 5):
Study the following pie chart and table to answer the following questions:

  1. If the total number of people in department B below the age 40 and years and above 40 years is 1320, find the total number of people in the company altogether?
    A) 6600
    B) 6700
    C) 5400
    D) 6200
    E) 5800
    View Answer
    Option A
    Solution:

    20/100 * total people in company = 1320
    So total people in company= 6600
  2. If the total number of people in department C is 160, then what is the number of female employees above 40 years in department D?
    A) 144
    B) 146
    C) 125
    D) 135
    E) 122
    View Answer
    Option D
    Solution:

    10/100 * total people in company = 160
    So total people in company= 1600
    So female employees above 40 years in department D = 9/16 * 15/100 * 1600 = 135
  3. If the total number of employee in department D is 375 and total number of males above 40 years of age and females below 40 years of age is 122 in department F, then what is the number of males below 40 years in department F?
    A) 258
    B) 266
    C) 243
    D) 252
    E) 247
    View Answer
    Option D
    Solution:

    15/100 * total people in company = 375
    So total people in company= 2500
    And total people in department F is 20/100 * 2500 = 500
    Let total number of employees in dept D below 40 years is x and above 40 years is y. Then
    1/10 * y + 3/10 * x = 122 or
    3x + y = 1220
    Also from above total people in department F is 500 so
    x + y = 500
    Solve the two equations, x = 360
    So number of males below 40 years in department F = 7/10 * 360 = 252
  4. If the number of female employees below 40 years and number of male employees above 40 years in department E are 40 and 75 respectively, then find the number of employees in company A.
    A) 2160
    B) 2090
    C) 2450
    D) 2370
    E) 2280
    View Answer
    Option E
    Solution:

    1/5 * employees below 40 years in E = 40
    So employees below 40 years in E = 200
    AND
    5/12 * employees below 40 years in E = 75
    So employees above 40 years in E = 180
    So total employees in E = 200+180 = 380
    So 5/100 * total employees in company = 380
    So total employees in company = 7600
    So total employees in dept A = 30/100 * 7600 = 2280
  5. If the total number of employee in department A is 255 and total number of males below 40 years of age and females above 40 years of age is 131 in department B, then find the ratio of total number of employees in dept B below 40 years and total number of employees in dept B above 40 years?
    A) 6 : 11
    B) 3 : 8
    C) 5 : 12
    D) 10 : 17
    E) 7 : 11
    View Answer
    Option A
    Solution:

    30/100 * total people in company = 255
    So total people in company= 850
    And total people in department B is 20/100 * 850 = 170
    Let total number of employees in dept B below 40 years is x and above 40 years is y. Then
    9/10 * x + 7/10 * y = 131 or
    9x + 7y = 1310
    Also
    x + y = 170
    Solve the two equations, x = 60, y = 110
    So ratio = 60 : 110 = 6 : 11

Directions (6 – 10): (asked exact same type in SBI PO Main 2016 exam) 
The following table shows the MP, SP, Profit, Profit% and Discount% on 5 different products sold. Some values are missing in the table. Fill in the values and use it to answer the following questions:

  1. What is the difference in the MPs of products E and C?
    A) Rs 780
    B) Rs 830
    C) Rs 800
    D) Rs 700
    E) Rs 920
    View Answer
    Option C
    Solution:

    MP of C = 300
    For MP of E:
    10/100 * CP = 27
    So CP = 270, then SP = 270 + 27 = Rs 297
    So MP = 100/(100-73) * 297 = Rs 1100
    So difference = 1100 – 300 = Rs 800
    Similarly find all values for questions
  2. Find the difference in percentage points of discounts given for products E and discounts given for products B and C together.
    A) 49%
    B) 36%
    C) 33%
    D) 45%
    E) 76%
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Discount% for E = 73%
    Discount% for B:
    10/100 * CP = 22
    So CP = 220, then SP = 220 + 22 = 242
    MP = 1100, so discount % = (1100-242)/1100 * 100 = 78%
    Similarly discount % for C = 31%
    So required percentage points = (31+78) – 73 = 36%
  3. What is the total of MP of product D and SP of product B?
    A) Rs 642
    B) Rs 532
    C) Rs 628
    D) Rs 568
    E) Rs 544
    View Answer
    Option A
    Solution:

    For country D:
    400 + 242 = Rs 642
  4. If a person buys products A and E for their respective selling prices, then what is the resultant discount% given to him?
    A) 50.70%
    B) 60.20%
    C) 48.06%
    D) 67.62%
    E) 54.50%
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Total MP of A and E = 400+1100 = Rs 1500
    Total SP of A and E = 300+297 = Rs 597
    So discount% = (1500-597)/1500 * 100 = 60.2%
  5. Find the profit% given for product F.
    A) 16%
    B) 12%
    C) 18%
    D) 15%
    E) Cannot be determined
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Use formula
    MP = (100+p%)/(100-d%) * CP
    So
    600/360 = (100+p%)/(100-31)
    Solve, p% = 15%

Related posts

Leave a Comment