**Directions (1 – 5):**

** Study the following pie chart and table to answer the following questions:**

- If the total number of people in department B below the age 40 and years and above 40 years is 1320, find the total number of people in the company altogether?

A) 6600

B) 6700

C) 5400

D) 6200

E) 5800

View Answer

** Option A**

Solution:

20/100 * total people in company = 1320

So total people in company= 6600

- If the total number of people in department C is 160, then what is the number of female employees above 40 years in department D?

A) 144

B) 146

C) 125

D) 135

E) 122

View Answer

** Option D**

Solution:

10/100 * total people in company = 160

So total people in company= 1600

So female employees above 40 years in department D = 9/16 * 15/100 * 1600 = 135

- If the total number of employee in department D is 375 and total number of males above 40 years of age and females below 40 years of age is 122 in department F, then what is the number of males below 40 years in department F?

A) 258

B) 266

C) 243

D) 252

E) 247

View Answer

** Option D**

Solution:

15/100 * total people in company = 375

So total people in company= 2500

And total people in department F is 20/100 * 2500 = 500

Let total number of employees in dept D below 40 years is x and above 40 years is y. Then

1/10 * y + 3/10 * x = 122 or

3x + y = 1220

Also from above total people in department F is 500 so

x + y = 500

Solve the two equations, x = 360

So number of males below 40 years in department F = 7/10 * 360 = 252

- If the number of female employees below 40 years and number of male employees above 40 years in department E are 40 and 75 respectively, then find the number of employees in company A.

A) 2160

B) 2090

C) 2450

D) 2370

E) 2280

View Answer

** Option E**

Solution:

1/5 * employees below 40 years in E = 40

So employees below 40 years in E = 200

AND

5/12 * employees below 40 years in E = 75

So employees above 40 years in E = 180

So total employees in E = 200+180 = 380

So 5/100 * total employees in company = 380

So total employees in company = 7600

So total employees in dept A = 30/100 * 7600 = 2280

- If the total number of employee in department A is 255 and total number of males below 40 years of age and females above 40 years of age is 131 in department B, then find the ratio of total number of employees in dept B below 40 years and total number of employees in dept B above 40 years?

A) 6 : 11

B) 3 : 8

C) 5 : 12

D) 10 : 17

E) 7 : 11

View Answer

** Option A**

Solution:

30/100 * total people in company = 255

So total people in company= 850

And total people in department B is 20/100 * 850 = 170

Let total number of employees in dept B below 40 years is x and above 40 years is y. Then

9/10 * x + 7/10 * y = 131 or

9x + 7y = 1310

Also

x + y = 170

Solve the two equations, x = 60, y = 110

So ratio = 60 : 110 = 6 : 11

**Directions (6 – 10): (asked exact same type in SBI PO Main 2016 exam)Â **

** The following table shows the MP, SP, Profit, Profit% and Discount% on 5 different products sold. Some values are missing in the table. Fill in the values and use it to answer the following questions:**

- What is the difference in the MPs of products E and C?

A) Rs 780

B) Rs 830

C) Rs 800

D) Rs 700

E) Rs 920

View Answer

** Option C**

Solution:
MP of C = 300
For MP of E:
10/100 * CP = 27
So CP = 270, then SP = 270 + 27 = Rs 297
So MP = 100/(100-73) * 297 = Rs 1100
So difference = 1100 â€“ 300 = Rs 800
Similarly find all values for questions
- Find the difference in percentage points of discounts given for products E and discounts given for products B and C together.

A) 49%

B) 36%

C) 33%

D) 45%

E) 76%

View Answer

** Option B**

Solution:

Discount% for E = 73%

Discount% for B:

10/100 * CP = 22

So CP = 220, then SP = 220 + 22 = 242

MP = 1100, so discount % = (1100-242)/1100 * 100 = 78%

Similarly discount % for C = 31%

So required percentage points = (31+78) â€“ 73 = 36%

- What is the total of MP of product D and SP of product B?

A) Rs 642

B) Rs 532

C) Rs 628

D) Rs 568

E) Rs 544

View Answer

** Option A**

Solution:

For country D:

400 + 242 = Rs 642

- If a person buys products A and E for their respective selling prices, then what is the resultant discount% given to him?

A) 50.70%

B) 60.20%

C) 48.06%

D) 67.62%

E) 54.50%

View Answer

** Option B**

Solution:

Total MP of A and E = 400+1100 = Rs 1500

Total SP of A and E = 300+297 = Rs 597

So discount% = (1500-597)/1500 * 100 = 60.2%

- Find the profit% given for product F.

A) 16%

B) 12%

C) 18%

D) 15%

E) Cannot be determined

View Answer

** Option D**

Solution:

Use formula

MP = (100+p%)/(100-d%) * CP

So

600/360 = (100+p%)/(100-31)

Solve, p% = 15%