Quantitative Aptitude: Data Sufficiency Questions Set 15

  1. what is distance between city A and city B ?
    I. Sanju and Manju started their journey simultaneously from city A to city B with their speeds in the ratio of 3 : 2.
    II. Manju takes 2 hours more than Sanju to reach city B.
    II. The difference between speeds of Sanju and Manju is 25 km/hr.
    Only I and II is sufficient.
    Only II and III is sufficient.
    Either I or II is sufficient.
    Neither I nor II is sufficient.
    All I, II and III are sufficient.
    Option E
    From I, Let speed of Sanju = 3x
    speed of Manju = 2x
    From II, we can not calculate distance between city A and B.
    From III, difference between speed of Sanju and Manju is given, so we can not calculate the answers.
    from statement, I, II, III together,
    Difference between their speeds = 3x – 2x = 25
    x = 25
    speed of Sanju = 3 * 25 = 75
    speed of Manju = 2 * 25 = 50
    Let distance = D
    D/50 – D/75 = 2
    3D – 2D/150 = 2
    D = 300

     

  2. In how many days will B alone completed the work ?
    I. A and B together can complete the work in 16 days.
    II. B and C together can complete the work in 12 days.
    III. A and C together can complete the work in 18 days.
    Only I and II is sufficient.
    Only II and III is sufficient.
    Either I or II is sufficient.
    Neither I nor II is sufficient.
    All I , II and III are sufficient.
    Option E
    From I, only from statement I we can not get the answer.
    From I and II,
    LCM of 16 and 12 = 144
    Total work = 144
    efficiency of A and B = 144/16 = 9
    efficiency of B and C = 144/12 = 12
    Here, we can not get answers.
    From I, II and III,
    efficiency of A and C = 144/18 = 8
    A + B + B + C + A + C = 9 + 12 + 8 = 29
    A + B + C = 29/2 = 14.5
    Here, we can get the answers.

     

  3. What will be the difference between two numbers ?
    I. the square of the first numbers is 9 times the second number.
    II. The ratio of the first number to the second number is 3 : 4.
    Only I is sufficient.
    Only II is sufficient.
    Either I or II is sufficient.
    Neither I nor II is sufficient.
    Both I and II are sufficient.
    Option E
    From I, we can not calculate the answers.
    From I and II, Let first numbers = 3x
    second number = 4x
    (3x)^2 = 9 * 4x
    9x^2 = 36x
    x = 4
    Difference = (4 * 4) – (3 * 4) = 4

     

  4. What was the percent profit or loss incurred by selling an article for rs.14000 ?
    I. The ratio of selling price to the cost price of the article is 7 : 5.
    II. The marked price of the article is 60% more than the cost price.
    Only I is sufficient.
    Only II is sufficient.
    Either I or II is sufficient.
    Neither I nor II is sufficient.
    Both I and II are sufficient.
    Option A
    From I,
    Ratio of SP and CP of the article = 7 : 5
    SP = 14000
    CP = 14000/7 * 5 = 10000
    profit % = (14000 – 10000)/10000 * 100 = 40%
    only statement I is sufficient.

     

  5. What is the amount invested in scheme B ?
    I. The amount invested in scheme A is rs.48000.
    II. The amount invested in scheme A is 60% of the total amount invested.
    III. The amount invested in scheme A and B are in the ratio of 3 : 2.
    Only I and II is sufficient.
    Only I and III is sufficient.
    Either only I and II or only I and III is sufficient.
    Neither I nor II is sufficient.
    All I, II and III are sufficient.
    Option C
    From I, invested by A = 48000
    from I and II,
    Let, total investment of A and B = 100x
    investment of A = 60x
    investment of B = 40x
    ratio of investment A and B = 3 : 2
    investment of B = 48000/3 * 2 = 32000
    From I and III,
    Investment of A = 48000
    Investment ratio of A and B = 3 : 2
    investment of B = 48000/3 * 2 = 32000
    either only statement I and II or only statement I and III is sufficient.

     

  6. What is the present age of B ?
    I. The age of B is 4 years older than A.
    II. The ratio of present age of A and C is 5 : 4.
    Only I is sufficient.
    Only II is sufficient.
    Either I or II is sufficient.
    Neither I nor II is sufficient.
    Both I and II are sufficient.
    Option D
    From I,
    We can not get answer,
    from I and II,
    Let present age of A and C = 5x and 4x respectively.
    the age of B = 5x + 4
    from I and II together we can not get answer.

     

  7. What is the speed of boat in still water ?
    I. The boat can go a distance of 320 km in 8 hours in downstream speed.
    II. The ratio of downstream speed and upstream speed is 5 : 3.
    Only I is sufficient.
    Only II is sufficient.
    Either I or II is sufficient.
    Neither I nor II is sufficient.
    Both I and II are sufficient.
    Option E
    From I,
    Downstream speed = 320/8 = 40 km/hr
    only statement I is not sufficient.
    From I and II,
    Downstream speed = 40 km/hr
    upstream speed = 40/5 * 3 = 24 km/hr
    speed of boat in still water = (40 + 24)/2 = 32 km/hr
    both statement I and II is required to get answer.

     

  8. Find the rate of interest ?
    I. The difference between CI and SI on an amount at rs.4000 for 2 years is rs.90.
    II. The simple interest incurred on certain sum is rs.2400 in 4 years.
    Only I is sufficient.
    Only II is sufficient.
    Either I or II is sufficient.
    Neither I nor II is sufficient.
    Both I and II are sufficient.
    Option A
    From I,
    CI – SI = PR^2/100^2
    90 = 4000 * R^2/10000
    R = 15%
    From II, Here principal is not given so we can not get answer.
    only statement I is sufficient.

     

  9. What is the length of rectangle ?
    I. The perimeter of square field is 56m and breadth of the rectangle filed is 4m more than the side of square field.
    II. The area of rectangular field is 360 m^2.
    Only I is sufficient.
    Either I or II is sufficient.
    Only II is sufficient.
    Neither I nor II is sufficient.
    Both I and II are sufficient.
    Option E
    From I,
    Perimeter of square filed = 56m
    side of square = 56/4 = 14m
    breadth of rectangular field = 14 + 4 = 18 m
    Here we can not get answer.
    From I, and II,
    Breadth of rectangular = 14 + 4 = 18
    Area of rectangular = 360 m^2
    length = 360/18 = 20m
    both I and II is required to get answer.

     

  10. What is the length of train B ?
    I. Length of train A is 180 m and it crosses a pole in 12 seconds.
    II. The ratio of speed of train A and train B is 3 : 5. Train B crosses a 280 m long bridge in 20 seconds.
    Only I is sufficient.
    Either I or II is sufficient.
    Only II is sufficient.
    Neither I nor II is sufficient.
    Both I and II are sufficient.
    Option E
    From I, length of train A = 180 m
    speed of train A = 180/12 = 15 m/sec
    only statement I is not sufficient.
    Both from I and II,
    speed of train B = 15/3 * 5 = 25 m/sec
    let length of train B = x
    x + 280/20 = 25
    x = 220
    both statement I and II is required to get answer.

     

Related posts