Quantitative Aptitude: Data Sufficiency Questions Set 9

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

Directions:
In each of the following questions, a question is followed by two or three statement. Read all the statements and find that which statements are required to answer the question and answer accordingly. 

  1. How much time will Train P take to cross Train Q (from the moment they meet) running in opposite directions (towards each other) ?
    statement I: The respective ratio of speeds of Train P and Train Q is 3 : 4. The sum of the lengths of Train P and Train Q is 700 metre.
    statement II: Train P can cross a signal pole in 12 seconds. It can cross 600  metre long station in 25 seconds.
    A) Only I
    B) Both I and II
    C) Only II
    D) Either I or II
    E) Neither I nor II
    View Answer
      Option E
    Solution:
    From statement I:
    Relative speed = 3x + 4x = 7x units
    Sum of Length of trains = 700 m
    Required time = 700/7x = no result
    From statement II:
    speed of train P = x/12 = (x + 600)/25
    => 25x = 12x + 7200
    => 13x = 7200
    => x = 7200/13
  2. What is the area the isosceles triangle A ?
    statement I: The length of the side opposite the single largest angle in the triangle is 8cm.
    statement II: The perimeter of triangle X is 20cm.
    A) Only II
    B) Only I
    C) Neither I nor II
    D) Both I and II
    E) Either I or II
    View Answer
      Option  D
    Solution:
    In a triangle, the side opposite the largest angle will be the longest. Correspondingly, the side opposite the smallest angle will be the shortest.
  3. What is the ratio between the two numbers a and b ?
    statement I: 50% of a is 25% of 80.
    statement II: 20% of b is 10% of 100.
    A) Both I and II
    B) Only I
    C)Only II
    D) Either I or II
    E) Neither I nor II
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Both I and II required together.
  4. What is the age of R, in a group of P,Q, R,S and T whose average age is 45 years?
    statement I: Average of the age of S and T is 47 years?
    statement II: Average of the age of P and Q is 53 years?
    A)  Only II
    B) Only I
    C) Both I and II
    D) Neither I nor II
    E) Either I or II
    View Answer
      Option C
    Solution:
    From statement I and II:
    P + Q + R + S + T = 5 * 45 = 225 years ———-(1)
    P + Q = 106 years ————–(2)
    S + T = 94 years —————(3)
    From (1), (2) and (3), we get
    We get the age of  R .
  5. How many people are there in the aeroplane ?
    statement I: There are 45 females in the aeroplane.
    statement II: 30% of passengers are males and 10% are children.
    A) Either I or II
    B) Only II
    C) Only I
    D) Neither I nor II
    E) Both I and II
    View Answer
      Option E
    Solution:
    From statements I and II:
    Number of female passengers = 45
    There are  60% of the female in the aeroplane.
    Total no. of passengers = 45 *(100/60) = 75
  6.  The ratio between the present ages of the Rohit and Rina is 1 : 3. Find the present age of the Rina.
    statement I: Difference between the present ages of the Pooja and Rohit is 22 years.
    statement II:The present age of Pooja is 4 years less than thrice the present age of Rohit.
    statement III:Difference between the present ages of the Rina and Rohit is 26 years.
    A) Only III
    B) Either I and II together or III alone.
    C) All are together
    D) Only I and II
    E) None of the statements
    View Answer
      Option B
    Solution:
    From statement III: Age of Rina = 26/2 *13 = 39 years
    From statement I and II:
    Rina = 3Rohit , Pooja – Rohit = 22 and 3Rohit – Pooja = 4
    On solving, we get  Rina = 39 years
  7. What are the marks obtained by Sushil in Physics?
    statement I: Marks obtained in Biology is as much more than that in Chemistry as the marks obtained in Chemistry is more than that in Physics.
    statement II:The average marks obtained by Sushil in Physics, Biology and Chemistry are 65.
    statement III: Marks obtained by Sushil in Biology is 6 more than that obtained in Physics.
    A) None of  these
    B) Only I and II
    C) All statements together
    D) Only II and III
    E)  Only I
    View Answer
      Option C
    Solution:
    From statement I: Biology – Chemistry = Chemistry – Physics
    From statement II: Physics + Chemistry + Biology = 3*65 = 195
    From statement III: Biology = Physics + 6
    From all the above equations , Physics  = 62
  8. What is the area of the hall?
    statement I: Total cost of flooring the hall is Rs. 14,500.
    statement II: Labour cost of flooring the hall is Rs. 3000.
    statement III: Material cost of flooring per sq. metre is Rs. 150.
    A) All statements together
    B) Only II and III
    C)Only I and II
    D) None of these
    E) Only III
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Let the area of the hall be x m^2.
    Then , total material cost  = Rs. 150x
    Labour cost = Rs. 3000
    Therefore,Total cost = 150x + 3000 = 14500
    From this we get the value of x.
    Hence , all the three statements are required.
  9. A,B,C,D and E are five friends. Their mean age is 18. What is the age of C ?
    Statement I : A’s age is 18
    Statement II : B’s age is 2 years less than E and E’s age is 6 years less than D.
    Statement III : C’s age is 6 years more than B’s age and 4 years more than E’s age.
    A) Only III
    B) Neither I and II nor III
    C) Only I and III
    D) All statements together
    E) Either I and III or II alone
    View Answer
      Option D
    Solution:
    A+B+C+D+E = 90
    From statement I : B+C+D+E = 72
    From statement II: B = E – 2 and E = D – 6
    so, D = E + 6
    From statement III: D = B + 6 and D = E + 4
    Combining all three statements, we get the age of C.
  10. What is the area of the right angled triangle ?
    statement I: The perimeter of the triangle is 5 times of the base.
    statement II: The one of the angles of the triangle is 60deg.
    statement III: The length of hypotenuse is 4 cm.
    A) Neither I and III nor II
    B) Either I and II or III
    C) All statements together
    D) Only II and III
    E) Only I and III
    View Answer
      Option D
    Solution:
    From statement II and III are sufficient to answer the question.

 

   Click here for more Questions on Data Sufficiency

 

Related posts

20 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Sufficiency Questions Set 9”

  1. Purvi !!

    thanku mam 🙂

  2. %%%

    2nd ) 10 sqrt root (10) ??

      1. %%%

        stmt 1 ===Longest side =8
        stmt 2,…Peri =20
        so remaining two side = 6,6
        herons for
        s= 20/2 =10
        ar =root (10 *(10-6)(10 -6) (10 -8))
        ====8 root (5) …………

        1. Banya

          no need to calculate the answer ..for such questions just go through each statements check whether they fulfil to find the result or not.

          1. %%%

            yes mam…want to confirm

    1. chinnu

      base+height+hyp=5x base—1
      one angle is 60 since it is a rt angled triangle then othr angles are 30 and 90…—2
      hypotenus =4—-3……frm 2 and 3 we can find base and height …using formula sin (angle)=opposite side/hypotenus…cos(angle)=adjacent side/hypotenus

      1. %%%

        ok..
        base =b…..perpen =p
        b+ p+ 4 =5b
        cos 60 =1/2 = b/4
        so
        b=2 ,p=4, h=4………..ye aya na

        1. Zelanian Zephyr

          so here all the three statements are required as per your solution, isn’t it? plese xplain

    2. Banya

      From statements II and III: Since it is a right angled triangle and one of the side is 60 that is given rest angles 90 and 30 degrees. We have also given the length of the hypotenuse , then by using cos 60 , we get the length of base ,then by using pythagorus theorem, we get the length of other side. Then , we get the area.

  3. chinnu

    1st questn ans b hei na?

    1. Banya

      From statement 1: we get nothing as a result.
      From statement 2: we get the distance of P , not the time .
      so, E is the answer.

      1. udit

        1 ka answer galat HAI.
        2nd stmt se 2eq 2 unknown length and speed mil jayenge…then statmt 1 se ratio se dusri train ki speed and 700 mein se 1 train ki length subtract karenge to 2 ki lenghth
        answer b hoga.

      2. best buddy

        First ans wrong h mam.option B is right

    2. Banya

      Yes..B is the correct answer.

  4. ครђ

    Thanks Banya Ma’am 🙂

  5. the walking dead

    8-10:)

Leave a Comment