Quantitative Aptitude: Mensuration Set 1

Mensuration Questions for Banking, Insurance and SSC Exams

  1. What will be the area of trapezium whose parallel sides are 22 cm and 16 cm long, and the distance between them is 11 cm?
    A) 209 cm2
    B) 282 cm2
    C) 265 cm2
    D) 179 cm2
    E) 302 cm2
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Area of a trapezium = 1/2 (sum of parallel sides) * (perpendicular distance between them) = 1/2 (22 + 16) * (11) = 209 cm2
  2. The perimeter of a rectangle is 42 m. If the area of the square formed on the diagonal of the rectangle as its side is 1 1/12 % more than the area of the rectangle, find the longer side of the rectangle.
    A) 19 m
    B) 16 m
    C) 9 m
    D) 5 m
    E) 12 m
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Let the sides of the rectangle be l and b respectively.
    From the given data,
    √(l2 + b2) = (1 + 1 1/12) lb
    => l2 + b2 = (1 + 13/12) lb = 25/12 * lb
    12(l2 + b2 ) = 25 lb
    Adding 24 lb on both sides
    12 l2 + 12b2 + 24lb = 25 lb
    12(l2 + b2 + 2lb) = 49 lb
    12(l + b)2 = 49lb
    but 2(l + b) = 42 => l + b = 21
    So 12(21)2 = 49lb
    Solve, we get lb = 108
    Since l + b = 21, longer side = 12 m
  3. At the rate of Rs. 2 per sq m, cost of painting a rectangular floor is Rs 5760. If the length of the floor is 80% more than its breadth, then what is the length of the floor?
    A) 25 m
    B) 72 m
    C) 67 m
    D) 56 m
    E) 46 m
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Let the length and the breadth of the floor be l m and b m respectively.
    l = b + 80% of b = l + 0.8 b = 1.8b
    Area of the floor = 5760/2 = 2880 sq m
    l*b = 2880 i.e., l * l/1.8 = 2880
    l = 72
  4. A 7 m wide path is to be made around a circular garden having a diameter of 7 m. What will be the area of the path in square metre?
    A) 298
    B) 256
    C) 308
    D) 365
    E) 387
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Area of the path = Area of the outer circle – Area of the inner circle = π{7/2 + 7}2 – π [7/2]2
    = 308 sq m
  5. The perimeter of a rectangle of length 62 cm and breadth 50 cm is four times perimeter of a square. What will be the circumference of a semicircle whose diameter is equal to the side of the given square?
    A) 36 cm
    B) 25 cm
    C) 29 cm
    D) 17 cm
    E) 16 cm
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Let the side of the square be a cm.
    Parameter of the rectangle = 2(62 + 50) = 224 cm Parameter of the square = 56 cm
    i.e. 4a = 56
    So a = 14
    Diameter, d of the semicircle = 14 cm
    Circumference of the semicircle = 1/2(π)(r) + d
    = 1/2(22/7)(7) + 14 = 25 cm
  6. What is the volume of a cylinder whose curved surface area is 1408 cm2 and height is 16 cm?
    A) 7715 cm3
    B) 9340 cm3
    C) 8722 cm3
    D) 7346 cm3
    E) 9856 cm3
    View Answer
    Option E
    Solution:

    2πrh = 1408, h = 16
    Solve both, so r = 14
    Volume = π r2h = (22/7) * 14 * 14 * 16 = 9856
  7. A cone with diameter of its base as 30 cm is formed by melting a spherical ball of diameter 10 cm. What is the approximate height of the cone?
    A) 6 cm
    B) 3 cm
    C) 2 m
    D) 5 cm
    E) None of these
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Radius of cone = 30/2 = 15, radius of ball = 10/2 = 5
    Volumes will be equal, so
    (1/3) π r2h = (4/3) π R3
    152h = 4* 53
    So h = 2.2
  8. A cylinder whose base of circumference is 6 m can roll at a rate of 3 rounds per second. How much distance will the cylinder cover in 9 seconds?
    A) 125 m
    B) 162 m
    C) 149 m
    D) 173 m
    E) 157 m
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Distance covered in one round = 2 x π x r = 6 m
    Distance covered in 1 second = 3 x 6 = 18 m
    So distance covered in 9 seconds = 18×9= 162m
  9. A container is formed by surmounting a hemisphere on a right circular cylinder of same radius as that of hemisphere. If the volume of the container is 576π m3 and radius of cylinder is 6 m, then find the height of the container.
    A) 14 m
    B) 12 m
    C) 20 m
    D) 18 m
    E) 22 m
    View Answer
    Option D
    Solution:


    Volume of the container = Volume of the cylinder + Volume of the hemisphere
    Volume of the container = π 62h + (2/3) π 63 = 576π
    = π 36 (h + 4) = 576π
    Solving we get h = 12
    So the height of the container = 12 + 6 = 18 m
  10. The radii of two cylinders are in the ratio 3 : 2 and their curved surface areas are in the ratio 3 : 5. What is the ratio of their volumes?
    A) 8 : 11
    B) 5 : 9
    C) 7 : 4
    D) 9 : 10
    E) 13 : 7
    View Answer
    Option D
    Solution:

    r1/r2 = 3/2 or r1 = 3/2 * r2
    CSA1/CSA2 = 2πr1h1/2πr2h2 = 3/5
    So h1/h2 = 2/5
    Volume1/ Volume2 = πr12h1/ πr22h2 = 9/10

Click here to go to Quantitative Aptitude Section.

Related posts

15 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Mensuration Set 1”

  1. Preeti

    mam, ek doubt h

  2. Preeti

    A,B and C can complete a work in 40% lesser time than C while B and C can complete the same work in 60% lesser time than A . if A, B and C together can complete the work in 20 days . then in how many days they alone do the work ?

    1. A, B and C in 40% lesser time than C. So C in 40/(100-40) * 100 = 200/3% more time than A, B and C together.
      So C in (1 + 200/3)% of 20 = 100/3 days.

      1/A + 1/B + 3/100 = 1/20
      So 1/A + 1/B = 1/50

      Now
      B and C can complete the same work in 60% lesser time than A:
      60% lesser than A means 40/100 of A or 2A/5
      1/B + 3/100 = 5/2A.
      Now solve these 2 equations in A and B.
      A 70 days. B 175 days. C 100/3 days

  3. Smarty

    Distance covered in one round = 2 x π x r = 6 m
    Distance covered in 1 second = 3 x 6 = 18 m
    So distance covered in 9 seconds = 18/9 = 2m

    if in 1 sec 18 m….then it should be more in 9 sec

    somthing is wrong

      1. Smarty

        arey ye Purani ID hai BA pe block hai….isko b delete krta hoon haha …..distract kr deti ho yar 😀

        1. po aspirant

          haha,,ok padho srry distraction k liy

          1. Smarty

            hmm aap bhi pdho acche see, no sorry 🙂
            bye tc:)

          2. po aspirant

            ans wat i asked ..pls if u kno…

          3. Mr X

            muje nhi pta tha

          4. po aspirant

            no prob…himanshu has replied

  4. After research just a few of the blog posts on your web site now, and I actually like your manner of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site record and will likely be checking again soon. Pls try my website online as well and let me know what you think.

Leave a Comment