Quantitative Aptitude: Mixture and Alligation Questions Set 6

Mixture and Alligation Shortcut Tricks for NICL, IBPS RRB. SBI PO, IBPS PO, RBI Grade B, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

  1. A mixture of a certain quantity of milk with 15ltr of water is sold at 100 paisa per ltr. If pure milk be worth Rs 1.15ltr, then how much milk is there in the mixture?
    A) 80ltr
    B) 90ltr
    C) 100ltr
    D) 110ltr
    E) 120ltr
    View Answer
      Option C
    Solution:

    115………………0
    .             100
    100……………..15
    20………………3
    3= 15, 20 = 100
  2. In a mixture of 75ltr the ratio of milk to water is 2 : 1. The amount of water to be further added to the mixture so as to make the ratio of milk to water 1 : 2 will be?
    A) 45
    B) 60
    C) 70
    D) 75
    E) 80
    View Answer
      Option D
    Solution:

    .                        M : W
    BEFORE       2   :   1…………..(1)
    AFTER         1*2:   2*2
    .                       2   :     4………….(2)
    multiply 2 in equation (2) to make milk same……so…..1 =25
    4 = 100
    100 – 25 = 75ltr
  3. A container contained 60ltr milk. Out of this 6ltr of milk was taken out and replaced with water. This process was further repeated two times. How much milk is now in container?
    A) 42.74
    B) 43.74
    C) 44.74
    D) 45.74
    E) 41.74
    View Answer
      Option B
    Solution:

    .  6/60 = 1/10 = ( 1-1/10)T  = (9/10)³*T
    729/1000*60 = 43.74ltr
  4. In an alloy zinc & copper are in the ratio of 1 :1. In the second alloy the same element are in the ratio 3 : 5. If these two alloys be mixed to form a new alloy in which two elements are in the ratio  2 : 3, find the ratio of these two alloys in the new alloy?
    A) 2:3
    B) 3:2
    C) 1:4
    D) 4:1
    E) 3:1
    View Answer
      Option C
    Solution:

    .               ½…………………..3/8
    .                            2/5
    .               1/40…………………1/10
    .                   1         :             4
  5. In a class of 20 students the average of their marks is 59. If one student left the class then average become 60. Find the marks of that student?
    A) 78
    B) 59
    C) 40
    D) 30
    E) 45
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Average increases by 1 when 1 leaves, so for 19 students::
    .               59 – 19 = 40
  6. If the sum of 5 consecutive odd number is 265. Then the largest number would be?
    A) 57
    B) 59
    C) 50
    D) 40
    E) 30
    View Answer
      Option A
    Solution:

    .              Average = 265/5 = 53
    (average)53…..55……57…….ans is 57
  7. In a bag there are three types of coins, 1rupee, 50paisa, 25paisa in the ratio of 5:10:16. The total value is Rs 700. The total number of coins is?
    A) 1750
    B) 1650
    C) 1550
    D) 1450
    E) 1850
    View Answer
      Option C
    Solution:

    .              5x : 10x : 16x
    5x + 10x/2 + 16x/4 = 700
    14x = 700
    x = 50
    (5x + 10x + 16x) = (5+10+16)*50 = 1550
  8. A can contain a mixture of two liquids P & Q in proportion 3 :5. When 8ltr of mixture are drawn off and the can is filled with Q, the proportion of P & Q becomes 3:7. How many ltr of liquid P was contained in the can initially?
    A) 15ltr
    B) 12ltr
    C) 16ltr
    D) 20ltr
    E) 25ltr
    View Answer
      Option A
    Solution:

    .                              P…………..Q
    initial                      3…………….5
    after                        3……………..7
    7-5 = 2
    2 =8
    1 =4
    after (7+3) =10= 40ltr
    so initial = 3/3+5*40 = 15ltr
  9. 300 ltr of mixture contains 20% water in it and rest is milk. The amount of milk that must be added so that the resulting mixture contains 90% milk  is?
    A) 200ltr
    B) 300ltr
    C) 250ltr
    D) 350ltr
    E) 400ltr
    View Answer
      Option B
    Solution:

    .              20% of 300 = 60
    now we have to make milk 90% then water will become 10%
    10% = 60
    100% = 600
    so 600 – 300 = 300ltr  
  10. 8kg of tea consisting Rs240 per kg is mixed with 9kg of tea costing Rs25o per kg. The average price per kg of the mixed tea is ?
    A) 245.29
    B) 246.29
    C) 244.29
    D) 247.29
    E) 248.29
    View Answer
      Option A
    Solution:

    .             8*240 + 9*250/17 = 4170/17
    = 245.29

Click here to for more Mixture and Alligation Problems

 

 

Related posts

14 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Mixture and Alligation Questions Set 6”

  1. Alice

    done and dusted! 🙂

    1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

      very gud…;)

        1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

          …:)

  2. Jellyfish

    thx AZ team

    1. Richard Parker

      Can you please explain q1 in an alternative method…

      1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

        let the quantity of milk =x lit
        now 1lit milk =1.15 rs
        =>x lit milk =1.15x rs
        now total mix =(x+15)l
        Now cp of (x+15)l mix =1.15x
        now sp of 1 lit mix =1 re
        =>(x+15)l mix =x+15 rs
        now a/c
        cp of mix = sp of mix
        =>1.15x =x+15
        =>0.15x =15 =>x =milk =100 lit

        1. Richard Parker

          thanks a lot man 🙂

          1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

            my plzur man….:))

  3. Pooja?P.O. ??2017????

    Thnks mam..for fulfillment of my request…

  4. Manohar

    Dear A2Z team can you explain 8th question
    This step so initial = 3/3+5*40 = 15ltr

    1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

      see here..:)
      5/8—————1

      ——-7/10——

      3/10———3/40
      =>ratio =4:1
      now 1 ratio =8 =>4 ratio =32
      now 32 l mix is left after the removal of 8 liters so org mix =32+8 =40l
      now quantity of p=3/8 *40 =15ltrs..

  5. ~lonely~hanker~nitrous oxide~

    tq mam

Leave a Comment