Quantitative Aptitude: Number Series 35

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, UIICL, OICL and other competitive exams.

Directions(1-5): What will come in the place of the question mark (?) in the following number series ?

  1. 14      6      5       6.5      12     ?
    A) 22
    B) 20
    C) 25
    D) 29
    E) 30
    View Answer
      Option D
    Solution:
    14 *(1/2) – 1 = 7 – 1 = 6
    6 * 1 – 1 = 6 – 1 = 5
    5 *(3/2) – 1 = 7.5 – 1 = 6.5
    6.5 *(4/2) – 1 = 13 – 1 = 12
    12 *(5/2) – 1 = 30 – 1 = 29
  2. 47      23     11       5       2      ?
    A) 0.5
    B) 1.15
    C) 2.5
    D) 1.25
    E) 3.5
    View Answer
      Option A
    Solution:
    (47-1)/2 = 46/2 = 23
    (23-1)/2 = 22/2 = 11
    (11-1)/2 = 10/2 = 5
    (5-1)/2 = 4/2 = 2
    (2-1)/2 = ½ = 0.5

  3. 1     3    10     ?     152    770    4632
    A) 40
    B) 15
    C) 30
    D) 36
    E) 43
    View Answer
      Option C
    Solution:
    1*1 +2 =3
    3*2+4=10
    10*3+6=36
    36*4+8=152
    152*5+8=770
    770*6+12=4632
  4. 4      5      9      ?      111      556        3335
    A) 20
    B) 28
    C) 18
    D) 22
    E) 13
    View Answer
      Option B
    Solution:
    4 *1+1 = 5
    5*2-1 = 9
    9*3 +1 =28
    28*4-1=111
    111*5+1=556
    556*6-1=3335
  5. 10    15    30     75     ?     787.5
    A) 180
    B) 200
    C) 210
    D) 150
    E)225
    View Answer
      Option E
    Solution:
    10*1.5 = 15
    15*2=30
    30*2.5=75
    75*3=225
    225*3.5=787.5
    Directions(6-10): In the following number series only one number is wrong. Find out the wrong  number.
  6. 39     43    55     60    87    103     167
    A) 103
    B) 55
    C) 43
    D) 60
    E) 39
    View Answer
      Option B
    Solution:
    39 +2^2 = 39 + 4 = 43
    43 + 2^3 = 43 + 8 = 51
    51 + 3^2 = 51 + 9 = 60
    60 + 3^3 = 60 + 27 = 87
    87 + 4^2 = 87 + 16 = 103
    103 + 4^3 = 103 + 64 = 167
  7. 158    77     38    18    8     3
    A) 3
    B) 18
    C) 8
    D) 77
    E) 158
    View Answer
      Option  D
    Solution:
    (158/2) – 1 = 79 – 1 = 78
    (78/2) – 1 = 39 – 1 = 38
    (38/2) – 1 = 19 – 1 = 18
    (18/2) – 1 = 9 – 1 = 8
    (8/2) – 1 = 4 – 1 = 3
  8. 16       15       19      10       26       2       37
    A) 26
    B) 2
    C) 10
    D) 16
    E) 15
    View Answer
      Option B
    Solution:
    16 – 1^2 = 15
    15  + 2^2 = 19
    19 – 3^2 = 10
    10 + 4^2 = 26
    26 – 5^2 = 1
    1 +  6^2 = 37
  9. 20     23     30     44     64     95
    A) 44
    B) 20
    C) 64
    D) 30
    E) 95
    View Answer
      Option A
    Solution:
    20 + 3 = 23
    23 + 7 (=3+4) = 30
    30 + 13 (=7+6) = 43
    43 + 21(=13+6) = 64
    64 + 31 (=21 +10) = 95
  10.  4      5.8     10.5     16.6       14.4        59.8
    A) 14.4
    B) 5.8
    C) 4
    D) 10.5
    E) 59.8
    View Answer
      Option D
    Solution:
    4 + 1.8 *1= 4 + 1.8 = 5.8
    5.8 + 1.8 *2 = 5.8 + 3.6 = 9.4
    9.4 + 3.6 *2 = 9.4 + 7.2 = 16.6
    16.6 +7.2*2 = 16.6 + 14.4= 31
    31 + 14.4*2 = 31 + 28.8 = 59.8

 

                                   Click here for more Number Series Questions

 

Related posts

10 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Number Series 35”

  1. chinnu

    ma’am in 1st questn instead of 5 (second) 6.5 and in 4th ques 3335 instead of 3325

    1. Banya

      yes .. now it is corrected.

  2. Chotu D(mind) !! {NONSENSE}

    done..9/10

  3. Mission RRB PO

    mam
    check ques 8th

      1. Mission RRB PO

        thanks 🙂

  4. jaga

    mam q8 wrong hai.

Leave a Comment