Quantitative Aptitude: Number Series Set 59

 

Directions (1-5): The following series are based on a certain pattern. Find the number represented by question mark (?) in the following series:

  1. 45   47   90   276   ?   5470
    A) 1050
    B) 975
    C) 1096
    D) 1123
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    45*1 +2 =47
    47*2 -4=90
    90*3+6=276
    276*4 -8=1096.
  2. 194   194   191   183   168 ?
    A) 148
    B) 163
    C) 156
    D) 144
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    194 – (1*1 – 1) = 194
    194 – (2*2 – 1) = 191
    191 – (3*3 – 1) = 183
    183 – (4*4 – 1) = 168
    168 – (5*5 – 1) = 144.
  3. 124   215   342   511   ?    999
    A) 728
    B) 654
    C) 772
    D) 638
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    53 – 1 = 124
    63 – 1 = 215
    73 – 1 = 342
    83 – 1 = 511
    93 – 1 = 728.
  4. 16   9   10   16   33   ?
    A) 65
    B) 68.2
    C) 83.5
    D) 85
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    16*.5+1=9
    9*1+1=10
    10*1.5+1=16
    16*2+1 =33
    33*2.5+1=83.5.
  5. 2   7  10   22   18   37   26  ?
    A) 42
    B) 52
    C) 64
    D) 48
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    2, 10, 18, 26, … (Increased by 8)
    7, 22, 37, … (Increased by 15)
    Hence, next term is 37+15 = 52.

Directions (6-10): The following series are based on a certain pattern. One of the number in series is wrong. Find that off one out.

  1. 385   473   561   544   682   792
    A) 544
    B) 385
    C) 473
    D) 792
    E) 561
    View Answer
    Option A
    Solution:

    In each number except 544, the middle digit is the sum of other two digits.
  2. 3   7   15   27   63   127  255
    A) 63
    B) 15
    C) 255
    D) 27
    E) 127
    View Answer
    Option D
    Solution:

    3*2+1=7
    7*2+1=15
    15*2+1=31(27) (Its wrong ).
  3. 1   8   27   72   125   216   343
    A) 8
    B) 72
    C) 8
    D) 125
    E) 343
    View Answer
    Option B
    Solution:

    All are cube numbers except 72.(64)
  4. 6   25   62   123   215   341
    A) 6
    B) 341
    C) 123
    D) 25
    E) 215
    View Answer
    Option E
    Solution:

    2 3 – 2 =6
    33 – 2=25
    43 – 2=62
    5 3 – 1 =123
    6 3 – 2=214 (215)(its wrong).
  5. 3   6   12   20   30   42   56
    A) 56
    B) 30
    C) 20
    D) 3
    E) 12
    View Answer
    Option D
    Solution:

    1 * 2=2 (3)(its wrong)
    2 * 3=6
    3 * 4=12
    4 * 5=20
    5 * 6=30
    6 * 7=72
    7 * 8=56.

Click here for more Number Series Questions

 

Related posts

One Thought to “Quantitative Aptitude: Number Series Set 59”

  1. AMIT

    TY
    COPM+STATIC FOR RBI PLZ

Leave a Comment