Quantitative Aptitude: Number Series Set 61

 

Directions: The following series are based on a certain pattern. Find the number represented by question mark (?) in the following series:

  1. 2, 10, 30, ?, 130, 222
    A) 60
    B) 72
    C) 68
    D) 55
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    13+1=2,
    23+2=10,
    33+3=30,
    3+4=68,
    53+ 5=130,
    63+ +6=222.
  2. 24, 12, 12, ?, 96, 768
    A) 32
    B) 24
    C) 28
    D) 35
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:
    24*0.5=12,
    12*1=12,
    12*2=24,
    24*4=96,
    96*8=768.
  3. 5, 6, 14, 45, ?, 925
    A) 160
    B) 154
    C) 145
    D) 184
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    5*1+1=6,
    6*2+2=14,
    14*3+3=45,
    45*4+4=184,
    184*5+5=925.
  4. 195, 167, 141, 117, 95, ?, 57
    A) 82
    B) 75
    C) 66
    D) 59
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:
    142 – 1 = 195,
    132 – 2 = 167,
    122 – 3 = 141,
    112 – 4 = 117,
    102 – 5 = 95,
    92 – 6 = 75,
    82 – 7 = 57.
  5. 56, 58, 62, 70, 86, ?, 182
    A) 166
    B) 142
    C) 118
    D) 135
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    56 + 21= 58,
    58 + 22= 62,
    62 + 23= 70,
    70 + 24 = 86,
    86 + 25 = 118,
    118 + 26 = 182.
  6. 1448, 1446, 720, ?, 55, 5
    A) 236
    B) 252
    C) 165
    D) 180
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    1448/1 – 2=1446,
    1446/2 – 3=720,
    720/3 – 4=236,
    236/4 – 5=55,
    55/5 – 6=5.
  7. 125, 129, ?, 137, 141, 145
    A) 128
    B) 130
    C) 133
    D) 134
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    125+4=129,
    129+4=133,
    133+4=137,
    137+4=141,
    141+4=145.
  8. 200, 198, 192, 180, ?, 130
    A) 160
    B) 155
    C) 172
    D) 146
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    200………198………192………180………160………130
    .          2…………6…………12 …………20 ………30
    .                 4…………6 ………….8 …………10.
  9. 145, 146, 142, ?, 135, 160
    A) 139
    B) 148
    C) 153
    D) 151
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:
    145+12=146,
    146-22 =142,
    142+32=151,
    151-42=135,
    135+52=160.
  10.  95, 101, ?, 128, 149, 175
    A) 125
    B) 118
    C) 112
    D) 106
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Difference of difference 5.
    95+6=101, 101+11=112, 112+16=128, 128+21=149, 149+26=175
    6,11,16,21,26(all difference 5).

Click here for more Number Series Questions

 

Related posts

One Thought to “Quantitative Aptitude: Number Series Set 61”

  1. Sachin shukla( Banker 2018)

    ty

Leave a Comment