Quantitative Aptitude: Number Series Set 70

Directions: The following series are based on a specific pattern. One number in the series is wrong. Find that odd one out.

  1. 20, 9, 6, 5, 8, 15
    15
    5
    8
    6
    9
    Option C
    Solution:
    20*1-11=9
    9*2-12=6
    6*3-13=5
    5*4-14=6 (8)
    6*5-15=15.
  2. 12, 7, 11, 31, 142, 1145
    31
    11
    1145
    142
    7
    Option D
    Solution:
    12 * 0.5 + 1 2= 7
    7 * 1 + 22 = 11
    11 * 2 + 32= 31
    31 * 4 + 42= 140 (142)
    140 * 8 + 52 = 1145.
  3. 2, 6, 20, 46, 98, 182
    20
    46
    98
    182
    6
    Option A
    Solution:
    2+4*1=6
    6+ 4*3=18 (20)
    18+4*7=46
    46+4*13=98
    98+4*21=182.
  4. 4. 6, 10, 18, 45, 138, 618
    618
    45
    138
    18
    10
    Option B
    Solution:
    6…………. 10…………. 18…………. 42 (45)…………. 138…………. 618
    ……… +4……… +8 ……… +24……… +96 ……… +480
    ……………… *2……… *3 ……… *4 ……… *5 .
  5. 10, 14, 28, 32, 66, 68
    68
    32
    14
    66
    28
    Option D
    Solution:
    10+4 =14
    14*2=28
    28+4=32
    32*2=64(66)
    64+4=68.
  6. 2, 12, 30, 68, 130, 222
    30
    130
    12
    68
    222
    Option C
    Solution:
    13 + 1=2
    23+2=10 (12)
    33+3=30
    43+4=68
    53+5=130
    63+6=222.
  7. 6, 3.5, 4.25, 8.25, 18.5, 48.75
    4.25
    3.5
    18.5
    48.75
    8.25
    Option A
    Solution:
    6*0.5+0.5=3.5
    3.5*1+1=4.5 (4.25)
    4.5*1.5+1.5=8.25
    8.25*2+2=18.5
    18.5*2.5+2.5=48.75.
  8. 5, 12, 21, 41, 87, 214
    12
    21
    87
    214
    41
    Option B
    Solution:
    5+7 = 12
    12+(7+3=10) =22 (21)
    22+(10+9=19) = 41
    41+(19+27=46) = 87
    87+(46+81=127) = 214.
  9. 20, 6, 5.2, 5.92, 7.96, 10.776
    5.92
    7.96
    5.2
    10.776
    6
    Option C
    Solution:
    20*0.2 +2 = 5
    6*0.3+3 = 4.8 (5.2)
    4.8*0.4+4 = 5.92
    5.92*0.5+5 =7.96
    7.96*0.6+6 = 10.776.
  10. 225, 104, 185, 140, 161, 152
    161
    185
    104
    140
    152
    Option D
    Solution:
    225-112= 104
    104+92= 185
    185-72= 136 (140)
    136+52= 161
    161-32= 152.



 

Related posts

2 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Number Series Set 70”

Leave a Comment