Quantitative Aptitude: Number Series Set 72

Directions: The following series are based on a certain pattern. One of the number in series is missing given by ?. Find that number.

  1. 1, 2 , 8, ?, 148, 765
    62
    26
    38
    33
    None
    Option D
    Solution:
    1*1 + 1 2= 2
    2*2 + 22= 8
    8*3 + 32 = 33
    33*4 + 42 = 148
    148*5 + 52 = 765.
  2. 48, 42, 54, ?, 61
    47
    52
    45
    42
    None
    Option A
    Solution:
    ……. 48+6=54 ……… 54+7=61
    48…… 42 ……. 54…….. 47……. 61
    ……. 48-6=42 ………. 54-7=47.
  3. 20, 30, 52, 162, ?, 3222
    644
    462
    554
    675
    None
    Option A
    Solution:
    20*1+10=30
    30*2-8=52
    52*3+6=162
    162*4-4=644
    644*5+2=3222.
  4. 9, ?, 73, 141, 241, 379
    28
    31
    33
    37
    None
    Option B
    Solution:
    23 + 12= 9
    33 + 22=31
    43 + 32=73
    53 + 42=141
    63 + 52=241
    73 + 62=379.
  5. 90, 72, ?, 42, 30, 20
    65
    69
    56
    52
    None
    Option C
    Solution:
    102 – 10= 90
    92 – 9= 72
    82 – 8=56
    72 – 7=42
    62 – 6=30
    52 – 5=20.
  6. 10, 4, 4, 7, ? , 87.25
    18
    20.5
    24.5
    37
    None
    Option B
    Solution:
    10*0.5-1=4
    4*1.5-2=4
    4*2.5-3=7
    7*3.5-4=20.5
    20.5*4.5-5=87.25.
  7. 3, 4, 8, 17, 33, ?
    44
    54
    46
    58
    None
    Option D
    Solution:
    3+1*1=4
    4+2*2=8
    8+3*3=17
    17+4*4=33
    33+5*5=58.
  8. 35, 49, ?, 119, 175, 245
    77
    65
    62
    71
    None
    Option A
    Solution:
    34+14=49
    49+28=77
    77+42=119
    119+56=175
    175+70=245.
  9. 46, 24, 14, 10, 9, ?
    10.5
    9.5
    11
    10
    None
    Option B
    Solution:
    46/2+1=24
    24/2+2=14
    14/2+3=10
    10/2+4=9
    9/2+5=9.5.
  10. 16, 7, 6, 8, 15, ?
    33
    30.5
    25
    36.5
    None
    Option D
    Solution:
    16*0.5-1=7
    7*1-1=6
    6*1.5-1=8
    8*2-1=15
    15*2.5-1=36.5.


 

Related posts

5 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Number Series Set 72”

    1. lokesh

      wht it means??

      1. Marry..

        means -thank you aspirant zone

Leave a Comment