Quantitative Aptitude: Number Series Set 73

Directions: The following series are based on a certain pattern. One of the number in series is wrong. Find that odd one out.

  1. 180, 36, 9, 3, 2, 1.5
    36
    1.5
    2
    3
    9
    Option C
    Solution:
    180/5=36
    36/4=9
    9/3=3
    3/2=1.5 (2)
    1.5/1=1.5.
  2. 5, 8, 12, 18, 27, 42
    8
    12
    27
    42
    18
    Option D
    Solution:
    5…………8…………12…………18…………27…………40
    …….3…………4…………6………… 9………….13
    ………….1…………2…………3…………4
  3. 15, 33, 60, 87, 123, 165
    165
    33
    87
    60
    123
    Option D
    Solution:
    15 +6*3=33
    33+8*3=57 (60)
    57+10*3=87
    87+12*3=123
    123+14*3=165.
  4. 320, 312, 300, 264, 200, 72
    72
    264
    300
    200
    312
    Option C
    Solution:
    320-8=312
    312-16=296(300)
    296-32=264
    264-64=200
    200-128=72.
  5. 5, 14, 39, 92, 169, 290
    92
    39
    169
    290
    14
    Option A
    Solution:
    5 + 32 =14
    14+52=39
    39+72=88 (92)
    88+92=169
    169+112=290.
  6. 25, 26, 22, 31, 18, 40
    40
    18
    26
    22
    31
    Option B
    Solution:
    25 + 12 =26
    26-22=22
    22+32=31
    31-42=15 (18)
    15+52=40.
  7. 5, 6, 14, 45, 184, 930
    184
    14
    930
    45
    6
    Option C
    Solution:
    5*1+1=6
    6*2+2=14
    14*3+3=45
    45*4+4=184
    184*5+5=925 (930).
  8. 2, 7, 31, 125, 483, 1923
    7
    483
    31
    125
    1923
    Option D
    Solution:
    2*4-1=7
    7*4+3=31
    31*4-5=119 (125)
    119*4+7=483
    483*4-9=1923.
  9. 340, 213, 122, 61, 24, 8
    8
    61
    213
    122
    24
    Option A
    Solution:
    73-3 =340
    63 -3=213
    53-3=122
    43-3=61
    33-3=24
    23-3=5(8).
  10. 4, 3, 4.5, 9.5, 20, 53
    20
    9.5
    20
    53
    4.5
    Option B
    Solution:
    4*0.5+1=3
    3*1+1.5=4.5
    4.5*1.5+2=8.75(9.5)
    8.75*2+2.5=20
    20*2.5+3=53.



 

Related posts

2 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Number Series Set 73”

  1. Wikki Waran

    Thank you

Leave a Comment