Quantitative Aptitude: Number Series Set 74

Directions: The following series are based on a certain pattern. One of the number in series is missing given by ?. Find that number.

  1. 5, 7, 13, 25, 45, ?
    66
    54
    70
    75
    None
    Option D
    Solution:
    5+2*1=7
    7+3*2=13
    13+4*3=25
    25+5*4=45
    45+6*5=75.
  2. 2, 6, 30, 60, 130, ?
    184
    196
    210
    214
    None
    Option C
    Solution:
    13+1=2
    23-2=6
    33+3
    43-4=60
    53+5=130
    63-6=210.
  3. 5, 7, 11, ?, 35, 67
    23
    19
    17
    27
    None
    Option B
    Solution:
    5*2-3=7
    7*2-3=11
    11*2-3=19
    19*2-3=35
    35*2-3=67.
  4. 16, ?, 8, 12, 24, 60
    10
    8
    12
    14
    None
    Option B
    Solution:
    16*0.5=8
    8*1=8
    8*1.5=12
    12*2=24
    24*2.5=60.
  5. 2, 7, 14, ?, 34, 47
    23
    27
    19
    21
    None
    Option A
    Solution:
    22-2=2
    32-2=7
    42-2=14
    52+2=23
    62-2=34
    72-2=47.
  6. 3840, ?, 240, 60, 15, 3.75
    1124
    2816
    1760
    960
    None
    Option D
    Solution:
    3840/4=960
    960/4=240
    240/4=60
    60/4=15
    15/4=3.75.
  7. 25, 40, ?, 70, 85, 100
    55
    50
    65
    60
    None
    Option A
    Solution:
    25+15=40
    40+15=55
    55+15=70
    70+15=85
    85+15=100.
  8. 6, 24, 60, ?, 210, 336
    90
    85
    120
    105
    None
    Option C
    Solution:
    1*2*3=6
    2*3*4=24
    3*4*5=60
    4*5*6=120
    5*6*7=210
    6*7*8=336.
  9. 52, 36, ?, 42, 36, 48
    46
    39
    45
    44
    None
    Option D
    Solution:
    (52, 44, 36)
    52-8=44
    44-8=36.
    (36, 42, 48)
    36+6=42
    42+6=48.
  10. 5760, 2880, 960, 240, ?, 8
    64
    48
    72
    86
    None
    Option B
    Solution:
    5760 /2 = 2880.
    2880/3 = 960.
    960/4 = 240.
    240/5 = 48.
    48/6 = 8.


 

Related posts

Leave a Comment