Quantitative Aptitude: Number Series Set 76

Directions: The following series are based on a certain pattern. One of the number in series is missing given by ?. Find that number.

  1. 6, 6, 8, 14, 26, ?
    32
    38
    46
    52
    None
    Option C
    Solution:
    6…………6…………8…………14…………26…………46
    ……..0………..2…………6…………12…………20
    …………..2…………4…………6…………8.
  2. 6, 4, 5.5, 10.25, ?, 60.5
    26
    31.5
    35.25
    23
    None
    Option D
    Solution:
    6*0.5+1=4
    4*1+1.5=5.5
    5.5*1.5+2=10.25
    10.25*2+2.5=23
    23*2.5+3=60.5.
  3. 2, 11, 36, 85, 166, ?
    195
    287
    225
    264
    None
    Option B
    Solution:
    2………… 11…………36…………85…………166…………287
    …….9…………25…………49…………81…………121.
  4. 4, ?, 24, 43, 64, 93
    15
    21
    18
    13
    None
    Option D
    Solution:
    13-4=9…………. 43-24=19…………. 93-64=29
    4…….. 13…….. 24…….. 43…….. 64…….. 93
    …………… 24-13=11 ……… 64-43=21.
  5. 2, 4, 23, 58, ?, 172
    79
    92
    108
    121
    None
    Option C
    Solution:
    2………….4………….23………….58………….108………….172
    ……2………….19………….35………….50…………….64
    ………….17………….16………….15………….14.
  6. 4, 8, 32, ?, 4096, 131072
    226
    120
    180
    256
    None
    Option D
    Solution:
    4*21=8
    8*22=32
    32*23=256
    256*24==4096
    4096*25=131072.
  7. 3, 33, 89, ?, 403, 709
    221
    184
    257
    264
    None
    Option A
    Solution:
    3+ 5(5+1)=33
    33+7(7+1)=89
    89+11(11+1)=221
    221+13(13+1)=403
    403+17(17+1)=709.
  8. 425, 393, 377, 369, ?, 363
    365
    382
    379
    355
    None
    Option A
    Solution:
    425-25=393
    393-24=377
    377-23=369
    369-22=365
    365-21=363.
  9. 3, 4, ?, 33, 136, 685
    14
    10
    22
    18
    None
    Option B
    Solution:
    3*1+1=4
    4*2+2=10
    10*3+3=33
    33*4+4=136
    136*5+5=685.
  10. 5, 11, ?, 51, 106, 217
    31
    24
    27
    34
    None
    Option B
    Solution:
    5………….11………….24………….51………….106………….217
    …….6…………..13………….27………….55………….111
    ……………7…………. 14………….28………….56


 

Related posts

Leave a Comment