Quantitative Aptitude: Partnership Set 1

  1. Arun and Vibha started a business by investing Rs 20,000 and Rs 16,000 respectively. After 4 months, Tisha joined them by investing Rs 24,000. Also Arun and Vibha both added Rs 3000. Find the difference in profits of Arun and Tisha if after a year they get Rs 26,880 as profit.
    A) Rs 2430
    B) Rs 2880
    C) Rs 2920
    D) Rs 2220
    E) Rs 1850
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Ratio of shares of profit of
    Arun : Vibha : Tisha
    20000*4 + 23000*8 : 16000*4 + 19000*8 : 24000*8
    => 20 + 23*2 : 16 + 19*2 : 24*2
    => 11 : 9 : 8
    So difference in profits of Arun and Tisha =
    [latex s=”1″]\frac {11 – 8}{11+9+8} * 26,880 = Rs 1880 [/latex]

  2. Priya started a business by investing Rs 2050. After 7 months she is joined by Varun and Rekha. If after 7 months Priya withdraws Rs 300, Varun invests Rs 2310 and Rekha invests Rs 2730, then find the share of profit of Varun and Rekha together out of total profit of Rs 11500 after a year.
    A) Rs 6500
    B) Rs 6320
    C) Rs 6560
    D) Rs 6500
    E) Rs 6000
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Ratio of shares of profit of
    Priya : Varun : Rekha
    2050*7 + 1750*5 : 2310*5 : 2730*5
    => 2050 + 250*5 : 330*5 : 390*5
    => 41+25 : 33 : 39
    => 22 : 11 : 13
    So total profits of Varun and Rekha =
    [latex s=”1″]\frac {11 + 13}{22+11+13} * 11,500 = Rs 6000 [/latex] 

  3. Kavita invested Rs 2400 for x months in a business and Vipin invested Rs 2800 for 3 months more than Kavita in the same business. If Kavita got Rs 18000 as her share out of a total profit of Rs 48,000, find for how many months Vipin invested?
    A) 6 months
    B) 15 months
    C) 10 months
    D) 12 months
    E) 9 months
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Ratio of shares of profit of
    Kavita: Vipin
    2400*x : 2800*(x+3
    => 6x : 7x+21
    Given:
    [latex s=”1″]\frac {6x}{13x+21} *48,000 = 18,000 [/latex] 
    Solve, x = 7
    So Vipin invested for 7+3 = 10 months
  4. Suman and Chavi started a business by investing Rs 1960 and Rs 2450 respectively. Chavi got Rs 200 per month for her work. After 5 months, Suman added Rs 340 more and Chavi left. If after a year they get a total profit of Rs 18,850, then what total amount did Chavi get?
    A) Rs 7,150
    B) Rs 6,980
    C) Rs 6,320
    D) Rs 4,250
    E) Rs 6,250
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Ratio of shares of profit of
    Suman : Chavi
    1960*5 + 2300*7 : 2450*5
    => 280*5 + 2300 : 350*5
    => 74 : 35
    Chavi got 200*5 = Rs 1000 for her work, so now the profit which will be divided according to ratio will be 18850-1000 = Rs 17,850
    So Chavi’s share = [latex s=”1″]\frac {35}{74+35} *17,850 = 5,250 [/latex] 
    So total amount of Chavi = 1000+5250 = Rs 6,250
  5. Reema invested Rs 24000 for x months, Sheena invested Rs 20000 for 3 months more than Reema and Tina invested Rs 16000 for 3 months more than Sheena. If difference between the shares of Tina and Reema is Rs 4200 out of a total profit of Rs 34,200, find x.
    A) 5
    B) 2
    C) 9
    D) 7
    E) 6
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Ratio of shares of profit of
    Reema : Sheena : Tina
    24000*x : 20000*(x+3) : 16000*(x+6)
    => 6x : 5x+15 : 4x+24
    Given:
    [latex s=”1″]\frac {4x+24 – 6x}{6x + 5x+15 + 4x+24} * 34,200 = Rs 4200 [/latex]  
    Solve, x = 5
  6. Shreya started a business by investing Rs 2200. After 4 months she adds Rs 200 and Aditya joins her with Rs 3000. After further 6 months, both withdrew Rs 400. Find the difference in their shares of profit if total profit after a year is Rs 15,750.
    A) Rs 2000
    B) Rs 1750
    C) Rs 1250
    D) Rs 2350
    E) Rs 1320
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Ratio of shares of profit of
    Shreya : Aditya
    2200*4 + 2400*6 + 2000*2 : 3000*6 + 2600*2
    => 22 + 6*6 + 5*2 : 15*3 + 13
    => 34 : 29
    So difference in their profits =
    [latex s=”1″]\frac {34 – 39}{34 + 29}  * 15,750 = Rs 1250 [/latex] 
  7. Three friends invested Rs 700, Rs 600 and Rs 630 respectively. The first one invested for x months, second for (x+3) months and third for (x+6) months. What is the longest duration of investment, if ratio of share of first to third is 4 : 9?
    A) 20 months
    B) 10 months
    C) 14 months
    D) 4 months
    E) None of these
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Ratio of shares of profit of
    First : Second : Third
    700*x : 600*(x+3) : 630*(x+6)
    Given:
    [latex s=”1″]\frac {70x}{63x(x+6)} [/latex] = [latex s =”1″]\frac {4}{9} [/latex]
    Solve, x = 4
    So longest duration = 4+6 = 10 months
  8. Bhavna, Charu and Shikha invested Rs 3600 for 7 months, Rs 4300 for 9 months and Rs 4500 for 6 months respectively. What is the share of profit of Charu out of a total profit of Rs 12,120?
    A) Rs 4260
    B) Rs 3760
    C) Rs 5160
    D) Rs 5380
    E) Rs 6320
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Ratio of shares of profit of
    Bhavna : Charu : Shikha
    3600*7 : 4300*9 : 4500*6
    => 4*7: 43 : 15*2
    => 28 : 43 : 30
    So share of Charu = [latex s=”1″]\frac {43}{28+43+30} * 12,120 = Rs 5160[/latex] 
  9. Prerna invested Rs x for 6 months, Ankita Rs 2400 for 10 months and Pavneet Rs 3900 for 8 months. If Ankita got Rs 6000 out of a total profit of Rs 19,200, then what is the money invested by Prerna?
    A) Rs 2400
    B) Rs 4400
    C) Rs 2300
    D) Rs 3800
    E) Rs 3600
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Ratio of shares of profit of
    Prena : Ankita : Pavneet
    x*6 : 2400*10 : 3900*8
    => 3x: 1200*10 : 3900*4
    Given:
    [latex s=”1″]\frac {12000}{3(x+9200)}  * 19200 = 6000 [/latex]
    Solve, x = Rs 3600
  10. Trisha and Misha invested Rs 3500 and Rs 3000 in a business. After 7 months both added Rs 500 to their investments. If after a year the difference in their shares of profit is Rs 1140, find the total profit at the end of year.
    A) Rs 16730
    B) Rs 15770
    C) Rs 12560
    D) Rs 15830
    E) Rs 14770
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Ratio of shares of profit of
    Trisha : Misha
    3500*7 + 4000*5 : 3000*7 + 3500*5
    => 7*7 + 40 : 6*7 + 35
    => 89 : 77
    Given:
    [latex s=”1″]\frac {89-77}{89+77}  * x = 1140 [/latex]
    Solve, x = Rs 15770

Related posts

One Thought to “Quantitative Aptitude: Partnership Set 1”

  1. the walking dead

    10-10:)

Leave a Comment