Quantitative Aptitude: Partnership Set 6

 

  1. Radhika started a workshop with an investment of Rs.40,000. She invested additional amount of Rs.10,000 every year. After two years her sister Rama joined her with an amount of Rs.85,000.Therefore,Rama did not invest any additional amount. On completion of 4 years from the opening of workshop they earned an amount of Rs.1,95,000. What will be Radhika’s share  in the earning ?
    A) Rs.2,20,000
    B) Rs.1,10,000
    C) Rs.2,45,000
    D) Rs.3,35,120
    E) Rs.1,01,5000
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Investment of Radhika  = Rs. 40,000 +Rs. 50,000 +Rs. 60,000+Rs. 70,000 = Rs. 2,20,000
    Investment of Rama = 85,000 * 2 = Rs. 1,70,000
    Ratio = 22 : 17
    Radhika’s share = (22/39 )*1,95,000 = Rs.1,10,000
  2. P ,Q and R are partners in a business .P whose money has been used for 4 months , claims (1/8) of the profit , Q  whose money has been used for 6 months ,claims at (1/3) of the  profit . R had invested Rs. 1560 for 8 months .How much did P and Q contribute ?
    A) Rs.720, Rs.1280
    B) Rs.650, Rs.1100
    C) Rs.758, Rs.1500
    D) Rs.800, Rs.1720
    E) Rs.870, Rs.1750
    View Answer
      Option A
    Solution:
    P        :       Q              :             R
    [(960*3)/4]  :   [(960*8)/6]  :   [(1560*8)13] =720     :   1280   :     960
  3. There are two persons invests Rs.1,15,000 and Rs.1,00,000 resp. in a project and agree that 50% of the profit should be divided equally between them and the remaining is to be treated as interest on the capital. If first person get Rs.500 more than the second persom .What is the total profit made in the business ?
    A) Rs.1780.22
    B) Rs.15445.12
    C) Rs.21245
    D) Rs.14333.33
    E) Rs.14758.41
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Ratio of the profit =   23:20
    Therefore,
    500*(100/50)*[(23+20)/(23-20)] = 14333.33
  4. Ramesh, Suresh and Mahesh started a business with the investment in the ratio 5:8:10 resp. After 1 year Mahesh withdraw 50% of his capital and Ramesh increased his capital by 80% of his investment . After 2 years in what ratio should the earned profit be distributed among Ramesh ,Suresh and Mahesh?
    A) 15:10:17
    B) 14:16:15
    C) 11:15:19
    D) 8:13:7
    E) 10:15:14
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Ramesh :Suresh:Mahesh
    [(5x*12)+(9x*12)]:(8x*24):[(10x*12)+(3x*12)] =14:16:15
  5. Prabhu initiated his business with (1/2) of the total capital for (1/4)th of the time . His brother Sunny invests (1/3) of the capital for (1/2)th of the time and Prabhu’s friend Tarun invests the remaining capital for the whole time. Find the share of Tarun in the total profit of Rs. 1,21,000.
    A) Rs.20,000
    B) Rs.24,500
    C) Rs.50,000
    D) Rs.33,420
    E) Rs.44,000
    View Answer
      Option E
    Solution:
    Tarun’s contribution in the business = 1-[(1/2)+(1/3)] = 1/6
    Prabhu’s share : Sunny’s share : Tarun’s share
    (1/4)*(1/2):(1/2)*(1/3):(1/6)*1
    3:4:4
    Tarun’s share in profit = (4/11)*1,21,000 = Rs.44,000
  6. A ,B and C sharing profits in the ratio 3:2:2 . B retired from the company and A and C decide to share profits in the ratio 3:2.What is the gaining ratio?
    A) 5:3
    B) 4:5
    C) 3:2
    D) 2:1
    E) 3:5
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Gaining ratio = [(3/5)-(3/7)]  :   [(2/5)-(2/7)] = 3   :   2
  7. Rs.61,105 ,is divided between Ram and Raman in the ratio 3 : 8 .What is the difference between thrice the share of Ram and twice the share of Raman?
    A) Rs.52,500
    B) Rs.42,000
    C) Rs.35,720
    D) Rs.38,885
    E) Rs.47,200
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Required difference = [(8/11)*2 –  (3/11)*3 ] * 61,105
    = (7/11)*61,105 =Rs. 38,885
  8. Mr. X started a business investing Rs.25,000 in 1996.In 1997 he invested an additional amount of Rs. 10,000 and Mr. Y joined him with an amount of Rs.35,000.In 1998 , Mr.X invested another additional amount of Rs.10,000 and Mr. Z joined them with an amount of Rs. 35,000 .Find the share of Mr. Y in the profit of Rs. 1,50,000 earned at the end of 3 years from the start of the business in 1996?
    A) Rs.50,000
    B) Rs.80,000
    C) Rs.70,000
    D) Rs.40,000
    E) Rs.60,000
    View Answer
      Option A
    Solution:
     Mr. X   :   Mr. Y   : Mr. Z
    [(25000*3)+(10000*2)+(10000*1)] : (35000*2)  :  (35,000*1)
    105000 :  70000 :   35000
    3  :  2  :  1
    Mr. Y’s share in the profit = (2/6)*1,50,000 = Rs. 50,000
  9. A starts a business with an initial investment of Rs. 30,000. After 6 months , B enters into the partnership with an investment of Rs. 20,000.Again after 3 months C enters with an investment of Rs.50,000.If C receives Rs. 2000 in the profit at the end of the year ,what is the total annual profit?
    A) Rs.7000
    B) Rs. 8400
    C) Rs.8000
    D) Rs.9000
    E) RS.8500
    View Answer
      Option B
    Solution:
    A, B and C’s equivalent capitals
    A      :  B    :   C
    (30,000*12)  :   (20,000*6)  :    (50,000*3)
    12 :  4  : 5
    C’s profit = 5x/12 = 2000
    => x = 8,400
  10. Riya started a project by investing Rs. 60,000. 6 months later her sister Riama joins her by investing Rs. 1,00,000.At the end of 1 year from the commencement of the business ,they earn a profit of Rs.27,038.Find Riama’s share in the profit?
    A) Rs.14,150
    B) Rs.13,100
    C) Rs.13,560
    D) Rs.12,290
    E) Rs.12,510
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Riya and Raima’s capital in the ratio
    = (60,000*12) : (1,00,000*6)
    = 5 : 6
    Therefore ,Raima’s share in the profit = (5/11)*27,038 = 12,290

Click here for more questions on Partnership Topic

 

 

 

Related posts

25 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Partnership Set 6”

  1. KaRi$hMa

    @shubhra mam..ye 6th ques. m kese hua ye 3/9 9 kha se aya??

    1. cActi

      Gaining ratio
      = [(3/5)-(3/7)] : [(2/5)-(2/7)]
      = 3 : 2

      1. KaRi$hMa

        ha vhi to muze lga 9kha se aya..tyy..:):)

  2. Diya

    q3
    Ratio of the profit = 23:20

    Therefore,

    500*(100/50)*[(23+20)/(23-20)] = 14333.33
    isme konsa formula apply kiya gaya hai?

    1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

      see here…:)
      profit ratio =23:20 => 23+20 =43
      now assume any no.which is the multiple of 43 ryt
      so let it be 172
      now half of the profit is divided equally between both person p1 and p2
      so 1/2 profit =172/2 =86 now this is equally divided between both ie 86/2 =43 each
      now remaining profit =172 -86 =86
      now again p1 =23/43*86 =46 & p2 =20/43*86 =40
      now individual profits of both
      p(1) =43+46 =89
      p(2) =43+40 =83
      => diff =6
      now 6 =500 => 172 =14333.33

      1. Diya

        ok thanku sir

        ye method to aata hai maine socha ki ma’am ka koi shortcut formula hai

        1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

          hehehhehhhe…wo tyra ka method h theorem based…:usk liye aapko genral formula yaad krna padega…:)

          1. Diya

            ok ok thank you

          2. $~$PrAdeEP$K$~$~$

            jiii..:)

    2. Jellyfish

      23…..20
      50% profit used
      3/43*1/2x=500
      X=43000/2=1433.33

  3. Lee64

    Sme1 Plz Explain question no 2 & 4….?

    1. Shubham Gupta

      4 galat h answer

      1. cActi

        check once again ..it is corrected now .

    2. Shubham Gupta

      14:16:15 answer aayega

      1. Lee64

        Explain 2 question plz

        1. Diya

          profit of P ,Q and R is 1/8 , 1/3 and 13/24

          x*4 : y*6 : 1560*8

          6y/(1560*8) = 24/3*13

          y = 1280

          4x/(1560*8) = 24/8*13
          x = 720

          1. Lee64

            Ok gt it thnks so mch….

  4. Jellyfish

    9/10 ty mam
    Que 4
    (5x*1+9x*1):(8x*2):(10*1+5*1)x
    14:16:15
    Que 6 explain??

    1. cActi

      now check once again ..u wil get perhaps.
      agar nahi aaye to will tell u ..

      1. Jellyfish

        thx got it…………..typo hua tha

      2. Lee64

        Plz xplain question no 4 in detail if nt so mch trouble

Leave a Comment