Quantitative Aptitude: Partnership Set 7

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. Sam and Suresh start a business with investments of Rs. 5000 and Rs. 3000 respectively. After 2 months, Sam takes out Rs.2000 from his capital. After 1 more month, Suresh takes out Rs.2000 of his capital while Sunil joins them with a capital of Rs. 6000. At the end of 9 months from the start, they earn a total profit of Rs. 4920. Which of the following is the share of each member respectively in the profit?
    A) Rs. 1860, Rs. 900, Rs. 2160
    B) Rs. 15000, Rs. 850, Rs. 2300
    C) Rs. 1650, Rs. 800, Rs. 1895
    D) Rs. 1700, Rs. 860, Rs. 2150
    E) None of these
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Their investing ratio:
    (5000*2 + 3000*7) : (3000*3 + 1000*6) : (6000*6)
    = (30000):(15000):(36000) = 31:15:36
    Total profit for 9 months = Rs.4920
    Therefore, (31+15+36)82 == 4920
    Sam’s share 31 ? = Rs.1860
    Suresh’s share 15 ? = Rs900
    Sunil’s share 36 ? = Rs2160
  2. Edwin started a business with Rs.25000 and after 4 months, Thomas joined him with Rs.60000. Edwin received Rs.58000 including 10% of profit as commission for managing the business. What amount did Thomas receive?.
    A) Rs 80,000
    B) Rs 72,000
    C) Rs 65,000
    D) Rs 82,000
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Profit sharing ratio is
    25000*12 : 60000*8=5:8
    Total profit 100%
    Edwin got 10% for Managing the business so remaining 90% is shared by both.
    Edwin got 10%profit + 5/13 * 90%profit
    0.1p + 5/13 * (0.9p)=58,000
    Then 5.8p/13=58000==>p=1,30,000.
    Now Thomas profit is 1,30,000-58,000=72,000.
  3. P, Q and R start a business with Rs30,000, Rs40,000 Rs50,000 respectively. P stays for the entire year. Q leaves the business after two months but rejoins after another 4months but only 3/4 of his initial capital. R leaves after 3 months and rejoins after another 5months but with only 4/5 of his capital. If the year end profit is Rs 27,900, how much more than Q did R get?
    A) Rs1500
    B) Rs9300
    C) Rs3100
    D) Rs12,400
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Their ratio’s 30000*12: (40000*2+30000*6) : (50000*3+40000*4)
    36:26:31
    Total profit is Rs 27900
    Then (36+26+31) 93 == 27900
    Diff of Q-R (31-26) 5 ? ==>Rs1500
  4. A starts a business with Rs.40,000. After 2 months, B joined him with Rs.60,000. C joined them after some more time with Rs.1,20,000. At the end of the year, out of a total profit of Rs.3,75,000, C gets Rs.1,50,000 as his share. How many months after B joined the business, did C join?
    A) 5
    B) 8
    C) 6
    D) 10
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    40000 × 12 : 60000 × 10 : 120000 × x= 40 × 12 : 60 × 10 : 120 x=40 : 5 × 10 : 10x = 8 : 10 : 2x= 4 : 5 : x
    C’s share 375000x/(9+x)=150000
    375x/(9+x)=150
    X=6
  5. M started a business with Rs.25,000. N joined him after 4 months with Rs20,000. After 2 more months, M withdrew Rs.10,000 of his capital and 2 more months later, N brought in Rs.10,000 more. What should be the ratio in which they should share their profits at the end of the year?
    A) 2:3
    B) 5:6
    C) 4:7
    D) 5:4
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Their Ratio’s
    (25000×6+15000×6) :(20000×4+30000×4)
    150+90:80+120=240:200 =5:4
  6. A, B, C started a business with their investments in the ratio 3:6:5. After 8 months, A invested the same amount as before and both B and C withdrew half of their investments. The ratio of their profits at the end of the year is:
    A) 22:30:24
    B) 18:30:25
    C) 16:18:22
    D) 20:15:18
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Investments: 3x,6x,5x
    A:B:C=3x*8+3x*4 : 6x*8+(6x/2)*4 : 5x*8+(5x/2)*4
    A:B:C= 18:30:25
  7. Three friends A, B, C invested in a business in the ratio of 4:5:6. After 6 months C withdraw half of his capital. If the sum invested by A is 48000, then the profit earned by C out of the total profit of 60000.
    A) 20000
    B) 30000
    C) 25000
    D) 32000
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    sum invested by A = 4x = 48000.
    X = 12000
    Investment made by A, B , C – 48000, 60000, 72000
    Ratio in which the profit will divide- 48000*12 : 60000*12 : 72000*6 + 36000*6
    i.e 8:10:9. So C share = (9/27)*60000 = 20000
  8. M and N invested in a business in which M invest 250 rupee more than N. N invested for 6 months while M invested for 4 months. If M get 200 more than N out of a total profit of 1000. Then the total amount invested in the business.
    A) 550
    B) 650
    C) 750
    D) 850
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Let N invest ‘x’ rupees so M will invest (x+250)
    Total investment made by M = (x+250)*4 and by N = 6x
    According to the problem- [[4(x+250) – 6x]/(1000+ 10x)]*1000 = 200.
    X = 200. Total investment = 200+250+200 = 650
  9. A, B and C enter into a partnership with a capital in which A’s contribution is Rs. 15,000. If out of a total profit of Rs. 1000, A gets Rs. 500 and B gets Rs. 300, then C’s capital is :
    A) 4000
    B) 5000
    C) 6000
    D) 7000
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    A : B : C = 500 : 300 : 200 = 5 : 3 : 2.
    Let their capitals be 5x, 3x and 2x respectively.
    Then, 5x = 15000
    => x =3000.
    C’s capital = 2x = Rs. 6000.
  10. A, B, C rent a pasture. A puts 15 cows for 6 months, B puts 20cows for 4 months and C puts 10 cows for 8 months for grazing. If the rent of the pasture is Rs. 500, how much must A pay as his share of rent?
    A) 200
    B) 250
    C) 300
    D) 180
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    A:B:C = (15*6) : (20*4): (10*8)= 9:8:8
    A’s rent= (9/25) * 500= Rs.180

Click here for Partnership Questions

 

Related posts

5 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Partnership Set 7”

  1. balakrushna das

    in question no.1 answer is not according to the question
    please be correct it mam/sir

  2. balakrushna das

    suresh takes out 1500 but in answer takes out 2000(mistake)

  3. the walking dead

    7-10:)

  4. kumkum ahuja

    ty az:)

Leave a Comment