Quantitative Aptitude: Percentage Questions Set 10

  1. If 45% of P is equal to 60% of Q, then find 9P is what percent of 12Q ?
    100%
    50%
    80%
    90%
    120%
    Option A
    solution: 45*P=60*Q
    P/Q=60/45=4/3
    percentage=(9*4/12*3)*100=100%

     

  2. Two numbers are respectively 20% and 50% more than the 3rd number. What percent is the 1st number of the 2nd number ?
    90%
    85%
    80%
    60%
    100%
    Option C
    solution: let the 3rd number =100
    1st number=120
    2nd number=150
    % required = 120/150*100=80%

     

  3. A man spends 50% of his monthly salary in food and rent, 20% of remaining spends education of children and 25% of the remaining in entertainment. Find his yearly salary if he s left with rs.4200 in end of monthly as savings.
    144000
    168000
    280000
    180000
    240000
    Option B
    solution: let his monthly salary =x
    x*50/100*80/100*75/100=4200
    x=14000
    his yearly salary=12*14000=168000

     

  4. The population of a village is increased by 20% in 2019 and decreased by 25% in 2020. Find the population of village in the end of 2020, if the population of village in 2018 is 9600.
    7500
    8500
    9000
    8640
    none of these
    Option D
    solution: the population of village in 2020=9600*120/100*75/100=8640

     

  5. The length of a rectangle is 20cm and breadth is 5cm. The length decreases by 10% and the breadth deacreses by 20%, what is % change in area.
    -28
    -30
    -32
    -40
    none of these
    Option A
    solution:Now percentage change in area=[-x-y+xy/100]%
    =-10-20+10*20/100]%
    =-28%

     

  6. 720 sweets were distributed equally amongst children in such a way that number of sweets received by each child is 20% of the total number of children. How much sweets did each child received ?
    18
    15
    12
    24
    30
    Option C
    solution: let the total number of children be x
    x*20/100*x=3600
    x=60
    number of sweets received by each child=720/60=12

     

  7. Minu scored 35% marks and failed by 60 marks. If she scored 55% marks and she passes by 40 marks. Find by how much marks would she fail or pass if she scored 49% marks ?
    10 marks , fail
    10 marks ,pass
    12 marks, pass
    20 marks, fail
    none of these
    Option B
    solution: 35%+60=55%-40
    20%=100
    pass mark=(100/20*35)+60
    =175+60=235
    49% marks =245
    she will pass by (245-235)=10 marks

     

  8. An amount of rs.44000 is divided among P, Q & R. The share of R is 10% more than share of P, while share of P is 20% more than share of Q, then find the sum of share of P & R ?
    37500
    35000
    30000
    31500
    32500
    Option D
    solution: let share of Q=100
    share of P=100*120/100=120
    share of R=120*110/100=132
    Ratio f P:Q:R= 120:100:132
    =30:25:33
    ATQ, 88x=44000
    x=500
    required= (30x+33x)=63x
    =63*500=31500

     

  9. A fraction is such that it we increase the numerator by 20% and decrease the denominator by 10%, we get 5/9 as a fraction, then find the original fraction.
    6/13
    4/9
    9/12
    5/12
    none of these
    Option D
    solution: (x*120/100)/(y*90/100)=5/9
    x/y=5/12

     

  10. If Rahul’s salary is 30% more than that of Ram’s salary, then how much percent is salary of Ram less than that of Rahul ?
    18.67%
    22.87%
    23.07%
    24%
    25%
    Option C
    solutions: let Ram’s salary =100
    Rahul’s salary=130
    required %= 30/130*100
    =23.07%

     

 

Click here for topic wise Quantitative Aptitude Questions

 

Related posts