Quantitative Aptitude: Percentage Questions Set 3

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. In a college there are 60% female students. 50 % of all the male students are in computer department. If there are total 62% students in computer department out of total 2400 students, then the no. of female students who are in computer department ?
    A) 528
    B) 1488
    C) 1008
    D) 730
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Let 60% students are female and 40% are male.
    Then,(50%male) 20% of male are in computer department and (62-20)42% are female in computer department.
    Female in computer department = (2400 *42) /100
    = 1008.
  2. In an auditorium there are 3500 students. Last day except 1.5% of the boys all the students were present in the college. Today except 2% of the girls all the students are present in the college, but in both the days number of students present in the college, were same. The number of boys in the college is?
    A) 2000
    B) 1500
    C) 2500
    D) 1200
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    From Options;
    let Number of boys = 2000
    let Number of girls = 1500
    98.5% of 2000 + 1500 = 98% of 1500 + 2000[It satisfies the condition]
  3. 80% of a small number is 4 less than 40% of a larger number. The larger number is 50 greater than the smaller one. The value of smaller numbers is
    A) 15
    B) 40
    C) 10
    D) 35
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Let the smaller number be x and larger number be y.
    According to the question,
    80% of x + 4 = 40% of y
    4y – 8x = 40
    y – 2x = 10 ——— (1)
    y – x = 50 ———– (2)
    By using (1) and (2), we get
    x = 40
    y = 90
  4. In an election only two candidates M and N contested 30% of the voters did not vote and 1600 votes were declared as invalid. The winner, M got 4800 votes more than his opponent thus he secured 51% votes of the total voters on the voter list. Percentage votes of the loser candidate, N out of the total voters on the voter list is:
    A) 5%
    B) 4%
    C) 2%
    D) 3%
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Total voters on the voter list = x
    51/100x + 51/100x – 4800 = 70/100x – 1600
    102x/100 – 4800 = 70/100x – 1600
    32x/100=3200
    x = 10000
    Votes of the loser candidate = 5100 – 4800 = 300
    Percentage votes of the loser candidate = 300/10000 * 100 = 3%
  5. In a office there are 40% female employees, 30% of these earn greater than Rs6000/month and 70% of male employees earn less than Rs6000/month. What is the percentage of employees who earn more than Rs6000/month?
    A) 25%
    B) 32%
    C) Can’t be determined
    D) 45%
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Original values not given So we cant able to find the solution.
  6. The ratio of the number of boys and girls in a school is 4:1. If 30% of the boys and 25% of the girls are scholarship holders, the percentage of the students who are not scholarship holders is
    A) 71
    B) 75
    C) 82
    D) 87
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Consider Total no of students = 100
    Ratio is 4:1 i.e Boys=80 and Girls=20
    Boys who got scholarship is 24(30% of 80)
    Girls who got scholarship is 5(25% of 20)
    Therefore % of students who do not get scholarship =100-(24+5) = 71%
  7. A batsman scored 110 runs which included 3 boundaries and 8 sixes. What percent of his total score did he make by running between the wickets?
    A) 45
    B) 54 6/11
    C) 45 5/11
    D) 54
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Number of runs made by running,
    =100-(3*4+8*6)
    =100-60==> 50
    Required %ge = (50/110)*100
    =45 5/11%
  8. A number is mistakenly divided by 8 instead of being multiplied by 8.What is the percentage of error in the result ?
    A) 94.75
    B) 93.25
    C) 94.5
    D) 98.43
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    % of error = ([8x – (x/8)] / 8x )×100
    = [64 – 1 / 64] ×100
    = 63×100/64 = 98.43
  9. A reduction of 21% percent in the price of rice enables a person to buy 10.5 kg more for Rs100. The reduced price per kg of rice
    A) 2
    B) 2.5
    C) 3
    D) 3.5
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    100*(21/100)/10.5=21/10.5
    =42/21=2.
  10. James spend 30% of his monthly income on food article, 40% of the remaining spend for conveyance and clothing ans save 50% of the remaining. In his monthly salary is Rs 18,400 how much did he save?
    A) Rs4210
    B) Rs3864
    C) Rs4500
    D) Rs4820
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    18400* 70/100*60/100*50/100=184*21
    =Rs3864.

Related posts

13 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Percentage Questions Set 3”

  1. M@nish...

    nice ques but need timer?

    1. Aparna

      Can you explain
      Question 1 mai 20% male in computer kaha se aya?

      1. Premashanthi

        Total male 40%, then 50% male is 20%

        1. Aparna

          Plz elaborate can’t get it

          1. Walter White

            50% is half of anything so half of 40% is 20%

          2. Premashanthi

            50%male ie half of the male. Total male 40% it’s half is 20%.

      2. M@nish...

        total=100%
        female=60% ques me diya h
        to male=100-60=40%
        total male ka 50% computrr k hai
        40*50/100=20%
        aya samjh???

  2. the walking dead

    8-10:)

  3. Dreamy?eyes

    2nd sirf option se hi bnega?

    1. Rahul Chaudhary

      nahi, bina option check kiye bhi ban sakta hai

  4. Rahul Chaudhary

    5th me original value ki jaroort nahi hai uske bina bhi find kiya ja sakta hai 30 % answer ayega

Leave a Comment