Quantitative Aptitude: Percentage Questions Set 5

  1. In an election between two candidates, the winner got 57% of the total votes cast and won the election by a majority of 3080 votes. What is the total number of votes cast if no vote is declared invalid?
    25000
    22000
    18500
    19000
    None
    Option B
    Solution:
    Winner gets 57% of valid votes and loser gets 43% of votes.
    Difference between this two= 3080.
    (57-43)% = 3080
    14%… 3080
    100% …. ? ==>22000.
  2. A and B are two fixed points 8 cm apart and C is a point on AB such that AC is 5cm. if the length of AC is increased by 10%, the length of CB is decreased by
    16 2/3%
    12 1/5%
    14%
    12%
    None
    Option A
    Solution:
    AC = 5cm.
    BC = 3 cm.
    AC increased by 10% ie 10% of 5=0.5
    Then BC decreased by 3….. 100
    … 0.5.. ? ==>50/3=16 2/3%.
  3. An ore contains 25% of an alloy that has 90% iron. Other than this, in the remaining 75% of the ore, there is no iron. How many kilograms of the ore are needed to obtain 60 kg of pure iron?
    243kg
    220.25kg
    266.66kg
    255kg
    None
    Option C
    Solution:
    Let there is 100 kg of ore.
    25% ore contains 90% of Iron that means 25 kg contains
    25*90/100 = 22.5 kg Iron.
    22.5 kg Iron contains 100 kg of ore.
    Then, 1 kg of iron contains = 25/100 kg ore
    Now, 60 kg iron contains = 100*60/22.5 = 266.66 kg ore.
  4. A girl, after giving away 80% of his pocket money to one companion and 6% of the remainder to another , has 94 paise left with her . How much pocket money did the girl have in the beginning(in rupees)?
    Rs6
    Rs5
    Rs3
    Rs8
    None
    Option B
    Solution:
    Let the girl has Rs x.
    80/100*x=4x/5
    Remaining x-4x/5
    6/100*x/5=3x/250
    x/5-3x/250=94/100
    x=(94*250)/(250*47)
    x=Rs5.
  5. If the price of petrol increases by 20% and Raj intends to spend only an additional 15% on petrol, by how much % will he reduce the quantity of petrol purchased?
    11/3%
    12/5%
    16/9%
    25/6%
    None
    Option D
    Solution:
    Let Old Price 100
    Then new price 120
    Intend to spend 115
    120-115=5
    5/120*100 = 25/6% Reduction.
  6. A number x is mistakenly divided by 10 instead of being multiplied by 10. what is the percentage error in the result?
    -85%
    -99%
    +99%
    +85%
    None
    Option B
    Solution:
    Actual result = 10x
    By mistake it has been divided by 10 = x /10
    % change = [10x -(10 /x) /10x] *100 = 99
    = – 99%.
    Since, actual value is greater than the wrong value.
  7. The length, breadth and height of a room are in ratio 6:4:1. If breadth and height are halved while the length is doubled, then the total area of the four walls of the room will
    Decrease by 30%
    Remain the same
    Decrease by 25%
    Decrease by 15%
    None
    Option A
    Solution:
    Let l b h be 6, 4, 1 .
    Area of walls =2(l+b)*h=2(6+4)*1=20sq.unit
    Then New ratio be 12:2:1/2
    Area=2(12+2)*1/2=14sq.unit
    % decrease in the area of walls = (20-14)*100/20 = 30%.
  8. In an institute, 60% of the students are boys and the rest are girls. Further 15% of the boys and 7.5% of the girls are getting a fee waiver. If the number of those getting a fee waiver is 90, find the total number of students getting 50% concessions if it is given that 50% of those not getting a fee waiver are eligible to get half fee concession?
    260
    280
    330
    310
    None
    Option C
    Solution:
    Let total students = x
    then
    (15/100*60/100*x) + (7.5/100*40/100*x) = 90
    900x+300x =90,0000
    x=750
    number of students who are not getting fee waiver=750-90=660
    50% of those not getting a fee waiver are eligible=660/2=330
    required students=330.
  9. The price of bike rises by 40 percent while the sales of the bike come down by 20%. What is the percentage change in the total revenue?
    12%
    15%
    18%
    10%
    None
    Option A
    Solution:
    40-20-(40*20)/100
    40-20-800/100
    40-28=12%.
  10. Two workers X and Y are paid a total of Rs. 675 per week by their employer. If X is paid 125 percent of the sum paid to Y, how much is Y paid per week?
    Rs250
    Rs290
    Rs360
    Rs300
    None
    Option D
    Solution:
    Let the sum paid to Y per week be Rs. a.
    Then a+ 125/100*a=675
    (4a+5a)/4=675
    9a=675*4
    a=Rs300.


 

Related posts

One Thought to “Quantitative Aptitude: Percentage Questions Set 5”

  1. karthik

    10th question didnt get.. please explain

    x pay weekly a to y, then?

Leave a Comment