- In an election between two candidates, the winner got 57% of the total votes cast and won the election by a majority of 3080 votes. What is the total number of votes cast if no vote is declared invalid?
25000220001850019000NoneOption B

Solution:

Winner gets 57% of valid votes and loser gets 43% of votes.

Difference between this two= 3080.

(57-43)% = 3080

14%… 3080

100% …. ? ==>22000.

- A and B are two fixed points 8 cm apart and C is a point on AB such that AC is 5cm. if the length of AC is increased by 10%, the length of CB is decreased by
16 2/3%12 1/5%14%12%NoneOption A

Solution:

AC = 5cm.

BC = 3 cm.

AC increased by 10% ie 10% of 5=0.5

Then BC decreased by 3….. 100

… 0.5.. ? ==>50/3=16 2/3%.

- An ore contains 25% of an alloy that has 90% iron. Other than this, in the remaining 75% of the ore, there is no iron. How many kilograms of the ore are needed to obtain 60 kg of pure iron?
243kg220.25kg266.66kg255kgNoneOption C

Solution:

Let there is 100 kg of ore.

25% ore contains 90% of Iron that means 25 kg contains

25*90/100 = 22.5 kg Iron.

22.5 kg Iron contains 100 kg of ore.

Then, 1 kg of iron contains = 25/100 kg ore

Now, 60 kg iron contains = 100*60/22.5 = 266.66 kg ore.

- A girl, after giving away 80% of his pocket money to one companion and 6% of the remainder to another , has 94 paise left with her . How much pocket money did the girl have in the beginning(in rupees)?
Rs6Rs5Rs3Rs8NoneOption B

Solution:

Let the girl has Rs x.

80/100*x=4x/5

Remaining x-4x/5

6/100*x/5=3x/250

x/5-3x/250=94/100

x=(94*250)/(250*47)

x=Rs5.

- If the price of petrol increases by 20% and Raj intends to spend only an additional 15% on petrol, by how much % will he reduce the quantity of petrol purchased?
11/3%12/5%16/9%25/6%NoneOption D

Solution:

Let Old Price 100

Then new price 120

Intend to spend 115

120-115=5

5/120*100 = 25/6% Reduction.

- A number x is mistakenly divided by 10 instead of being multiplied by 10. what is the percentage error in the result?
-85%-99%+99%+85%NoneOption B

Solution:

Actual result = 10x

By mistake it has been divided by 10 = x /10

% change = [10x -(10 /x) /10x] *100 = 99

= – 99%.

Since, actual value is greater than the wrong value.

- The length, breadth and height of a room are in ratio 6:4:1. If breadth and height are halved while the length is doubled, then the total area of the four walls of the room will
Decrease by 30%Remain the sameDecrease by 25%Decrease by 15%NoneOption A

Solution:

Let l b h be 6, 4, 1 .

Area of walls =2(l+b)*h=2(6+4)*1=20sq.unit

Then New ratio be 12:2:1/2

Area=2(12+2)*1/2=14sq.unit

% decrease in the area of walls = (20-14)*100/20 = 30%.

- In an institute, 60% of the students are boys and the rest are girls. Further 15% of the boys and 7.5% of the girls are getting a fee waiver. If the number of those getting a fee waiver is 90, find the total number of students getting 50% concessions if it is given that 50% of those not getting a fee waiver are eligible to get half fee concession?
260280330310NoneOption C

Solution:

Let total students = x

then

(15/100*60/100*x) + (7.5/100*40/100*x) = 90

900x+300x =90,0000

x=750

number of students who are not getting fee waiver=750-90=660

50% of those not getting a fee waiver are eligible=660/2=330

required students=330.

- The price of bike rises by 40 percent while the sales of the bike come down by 20%. What is the percentage change in the total revenue?
12%15%18%10%NoneOption A

Solution:

40-20-(40*20)/100

40-20-800/100

40-28=12%.

- Two workers X and Y are paid a total of Rs. 675 per week by their employer. If X is paid 125 percent of the sum paid to Y, how much is Y paid per week?
Rs250Rs290Rs360Rs300NoneOption D

Solution:

Let the sum paid to Y per week be Rs. a.

Then a+ 125/100*a=675

(4a+5a)/4=675

9a=675*4

a=Rs300.

10th question didnt get.. please explain

x pay weekly a to y, then?