# Quantitative Aptitude: Problems on Ages Set 6

Problem on Ages Bank PO Questions for SBI PO, IBPS PO, NIACL, NICL, LIC, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

1. If 10:13 is the ratio of present age of A and B respectively and 8:15 is the ratio between A’s age 10 years ago and B’s age 10 years hence. Then what will be the ratio of A’s age 10 years hence and B’s age 10 years ago ?
A) 12:11
B) 12:15
C) 8:11
D) 6:8
E) None
View Answer
Option A
Solution:

Present age of A and B is 10x and 13x.
Then 10x-10/13x+10=8/15
46x=230==>x=5
So Required ratio is 60:55=12:11
2. Shyam’s present age is 3/10 of his father’s present age. Shyam’s brother is 4 years older than him. The ratio between the present age of Shyam’s father and Shyam’s brother is 5:2. What is Shyam’s present age?
A) 6 years
B) 12 years
C) 15 years
D) 16 years
E) None
View Answer
Option B
Solution:

S: S’sF==3:10(bcos S is 3/10 of father’s age)
S’s F: S’s B=5:2
Then S: S’s F :S’sB=3:10
5: 2==>15:50:20=3:10:4
Diff S and S’s B is 4 then ratio diff (4-3)1….4
3 ? == 12years
3. 3. In a family, a couple has a son and daughter. The age of the father is five times that of his daughter and the age of the son is half of his mother. The wife is ten years younger to her husband and the brother is ten years older than his sister. What is the age of the mother?
A) 40 years
B) 45 years
C) 50 years
D) 65 years
E) None
View Answer
Option A
Solution:

Let the mother’s age be x.
Father’s age x+10
Son’s age x/2
Daughter’s age x/2-10.
Now, Father’s age is % times of Daughter’s age
x+10=5(x/2-10)==>x=40yrs.
4. If the ages of A and C are added to twice the age of B, the total becomes 59. If the ages of B and C are added to thrice the ageof A, the total becomes 68 and if the age of A is added to thrice the age of B and thrice and age
Of C, the total becomes 108. What is the age of A?
A) 18 years
B) 15 years
C) 12 years
D) 20years
E) None
View Answer
Option C
Solution:

A+C+2B=59–1
B+C+3A=68–2
A+3B+3C=108–3
Multiply eqn 2 by 3 and subtract 3
(3B+3C+9A=204) – (A+3B+3C=108)
9A-A=204-108=96
A=12 yrs.
5. The respective ratio between the present age of A and B is 5 : x. A is 2 years younger than C. C’s age after 8 years will be 30 years. The difference between A’s and B’s age is same as the present age of C. What is the value of x?
A) 8
B) 10
C) 12
D) 6
E) None
View Answer
Option D
Solution:

C’s age after 8 years = 30 years
C’s present age = 30 – 8= 22 years
A’s present age = 22 – 2 = 20 years
B’s present age = 20 + 22 = 42 years
Ratio between A and B = 20 : 42==>5:6
6. Meena married 10 years ago. Today her age is 7/5 times her age at the time of her marriage. Her daughter age is 1/5 of her age. What is the ratio of Meena’s age to her daughter age after 5 years?
A) 10:3
B) 10:13
C) 8:11
D) 5:9
E) None
View Answer
Option A
Solution:

Let’s Meena’s age be x
X=7/5*(x-10)==>x=35.
And her daughter’s age 35/5=7.
After5yrs M:D=40:12==>10:3
7. Father is aged three times more than his son kavin. After 8 years, he would be two and a half times of kavin’s age. After further 8 years, how many times would he be of kavin’s age?
A) 4
B) 5
C) 2
D) 3
E) None
View Answer
Option C
Solution:

Assume that kavin’s present age =x.
Then, father’s present age =3x+x=4x
After 8 years, father’s age=2 ½ times of kavin’s age.
(4x+8)=2 1/2(x+8)==>3x=24
X=8.
Then x kavin’s age=8,her father’s age 4*8=32.
After 8+8 =16yrs.their age’s are 24 and 48.
It is 2 times.
8. Mr. X has three sons namely P, Q and R. P is the eldest son of Mr. X while R is the youngest one. The present ages of all three of them are square numbers. The sum of their ages after 5 years is 44. What is the age of P after three years?
A) 15 years
B) 13 years
C) 19 years
D) 17 years
E) None
View Answer
Option C
Solution:

Square numbers – x, y, z
(x + 5) + (y + 5)+ (z + 5) = 44
x + y + z = 44 – 15 = 29
Possible values of x, y, z = 4, 9, 16 [Out of 1, 4, 9, 16, 25] P’s present age = 16; after three years = 19
9. Three years ago the average age of Ramesh’s family having 5 members was 17 years. Ramesh becomes father but the average age of his family is same today. What is the present age of baby?
A) 1 year
B) 2 years
C) 3 years
D) 4 years
E) None
View Answer
Option B
Solution:

The age of 5 members 3 years ago=17×5=85 years
Total age of 5 members at present= 85 + (5×3)=100 years
Total age of 6 members at present =17×6=102 years…
(as average is same at present so we took 17)
Hence, age of baby = 102-100 = 2 years
10. The ratio between the present ages of A and B is 6:7. If B is 4 years old than A, what will be the ratio of the ages of A and after 4 years.
A) 7:8
B) 7:9
C) 8:9
D) 6:5
E) None
View Answer
Option A
Solution:

Let A age and B age is 6x years and 7x years.
Then 7x – 6x = 4 <=> x = 4
So required ratio will be (6x+4): (7x+4) => 28:32 => 7:8