Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 17

  1. If a seller reduces the selling price of an item from Rs. 400 to Rs. 380, his loss increases by 2%. What is the cost price of the item?
    1500
    1300
    1200
    1000
    1400
    Option D
    2% of the cost price =400−380=20
    cost price =20×50=1000

     

  2. A material is purchased for Rs. 600. If one fourth of the material is sold at a loss of 20% and the remaining at a gain of 10%, find out the overall gain or loss percentage?
    4(1/7)%
    2(1/2)%
    2(1/4)%
    3(1/2)%
    2(1/3)%
    Option B
    Total cost price =600
    Price received by selling one fourth at 20% loss
    =1/4×600×80/100=120
    Price received by selling remaining at 10%10% gain
    =3/4×600×110/100=495
    Total selling price =120+495=615
    Overall gain =615−600=15
    Overall gain percentage
    =15×100/600 = 2(1/2)%

     

  3. A shopkeeper gives an additional concession of 35% on an article which is already get discounted by 20% on the marked price. If the buyer pays an amount of 1300 for the article. Find the marked price.
    Rs.2800
    Rs.2400
    Rs.2500
    Rs.3200
    Rs.2000
    Option C
    MP = 1300*100/65*100/80
    = Rs.2500

     

  4. Yash bought 20kg of rice at rupees 30 per kg and 40 kg of rice at 35 rupees per kg. Now he sold the entire lot at 45 rupees per kg. Find the amount of loss and profit made by Yash.
    600
    500
    800
    700
    900
    Option D
    Total cost price = 20*30 + 40*35 = 2000
    Total selling price = 45*60 = 2700
    Profit made = 700

     

  5. A Trader sold certain articles at 380 after giving a discount of 5 percent. If the discount is not given he would have been gain 20 percent. What is the cost price of the articles (approx.).
    345
    320
    333
    300
    367
    Option C
    (95/100)*MP = 380. Mp = 400
    400 = (120/100)*Cp
    CP = 333.33 == 333

     

  6. A Shopkeeper sells a table for Rs 460 making a profit of 10%. He sells another table at a loss of 5% and on the whole he makes neither profit nor loss. What did the cost of another table (approx.).
    812
    828
    836
    818
    800
    Option C
    SP1 = 460 = (115/100)*CP1
    SP2 = (95/100)*CP2
    (460*100)/115 + CP2 = 460 + (95/100)*CP2
    CP2 = 836.36 == 836

     

  7. A trader marked its goods at 50% above the cost price and thinking that he will still make 30% profit, offers a discount of 20% on the marked price. Find the actual profit on the sale?
    25%
    40%
    30%
    10%
    20%
    Option E
    Profit = 50 + (-20) + (50)(-20)/100 = 20%

     

  8. The marked price of a calculator was Rs.750, A man bought the same for Rs.550 after getting 2 successive discounts, If the first discount is 10% then find the second discount % ?
    16%
    14%
    18%
    15%
    12%
    Option C
    First discount = 750*10/100 = 75
    After 1st discount
    Price = 750 – 75 = 675
    2nd Discount = (675-550)*100/675 = 18.51% == 18%

     

  9. A boy bought 2 items for Rs.7500. One item he sells at a profit of 16% and other item at 14% loss. In this the boy makes neither any profit nor any loss. What is the difference between SP of 2 items.
    620
    620
    630
    625
    615
    Option B
    116x/100 + (7500-x)86/100 = 7500
    116x-86x-645000 = 750000
    X = 3500, 7500 – 3500 = 4000
    (3500*116)/100 – (4000*86)/100 = 620

     

  10. The articles are marked at a price which gives a profit of 22%. After allowing a certain discount the profit reduced to half of previous profit, find the discount%.
    8%
    7%
    6%
    5%
    9%
    Option E
    CP = 100
    MP = 122
    SP = 111
    % of D => 122 *(100-x)/100 = 111
    122*(100-x) = 11100
    12200-122x = 11100
    12200-11100 = 122x
    X = 1100/122 = 9.02 = 9%

     


Related posts

Leave a Comment