Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 22

  1. Shivani bought 30 liters of milk at the rate of Rs.8 per liter. She got it churned after spending Rs.10 and 5 kg of cream and 30 liter of toned milk were obtained. If she sold the cream at Rs.30 per kg and toned milk at Rs.4 per liter, her profit in the transaction is which of the following?
    8%
    5%
    4%
    9%
    None of these
    Option A
    CP =Rs.(30 x 8 + 10) = Rs.250
    SP = Rs. (30 x 5 + 30 x 4) = Rs.270
    Profit% = (20/250 x 100)% = 8%

     

  2. When a article is sold for Rs.3400, there is a loss of 2%. What is cost price of the item?
    Rs 3469.34
    Rs 3500.25
    Rs 2500.21
    Rs 4500.65
    None of these
    Option A
    =(3400×100)/98=3469.34

     

  3. Jaya bought a fridge with 20% discount on the labelled price. Had she bought at it with 30% discount, she would have saved Rs. 500 more. At what price did she buy the fridge?
    Rs 5000
    Rs 2000
    Rs 3500
    Rs 4500
    None of these
    Option A
    Let the labelled price be Rs.y.
    Then,(80% of y)- (70% of y) = 500
    10% of y =500
    10%….500
    100%…x= (500 x 100/10)=Rs 5000

     

  4. Himani sold 10 shoes for a total profit of Rs. 460 and 12 shoes for a total profit of Rs. 144. At what profit per shoes should she sell the remaining 20 shoes so that she gets an average profit of Rs. 18 per shoes?
    Rs 5.60
    Rs 7.60
    Rs 5.00
    Rs 4.50
    None of these
    Option B
    Total profit = Rs.(42 x 18) = Rs.756
    Profit on 22 shoes = Rs. (460 + 144) = Rs. 604
    Profit on 20 shoes = Rs. (756 – 604) = Rs. 152
    Average profit on these shoes = Rs.(152/20) = Rs. 7.60

     

  5. Suman purchased 20 dozen copy at Rs. 48 per dozen. She sold 8 dozen at 10% profit and remaining 12 dozen with 20% profit. What is her profit percentage in the transaction?
    14%
    16%
    10%
    12%
    None of these
    Option B

     

  6. Rashi buys shoes for 10% less than its value and sells it for 10% more than its value. Her gain or loss percent is which of the following?
    More than 20% profit
    Less than 10% profit
    More than 15% profit
    Cannot be determined
    None of these
    Option A
    Let the article be worth Rs. y.
    C.P. = 90% of Rs. y. = Rs.(9/10)x S.P. = 110% of Rs.y = Rs.(11/10)y
    Gain = Rs.11/10y- 9/10y=(1/5)y
    gain %=(2/5y) x (10/9y) x 100 =44.46% >20%

     

  7. Jason bought 25 mango for Rs.10 and sold them at the rate of 24 mango for Rs.12. What is the percentage of profit made by him?
    25%
    20%
    15%
    10%
    None of these
    Option A
    CP of 1 mango=10/25=2/5
    SP of 1 mango=12/24=1/2
    Profit= 1/2-2/5=1/10
    %= [(1/10) / (2/5) ] x 100 =25%

     

  8. If a shirt is sold at 20% more than its usual price, an extra profit of Rs.120 would be made on it. find its usual selling price?
    Rs 600
    Rs 200
    Rs 500
    Rs 250
    None of these
    Option A

     

  9. The loss made by selling 20 m of a shirt equals the cost price of 5 m of that shirt. Find the loss percentage?
    10%
    25%
    35%
    20%
    None of these
    Option B

     

  10. A sold a camera at 20% profit to B. B sold it to C at 30% loss. C bought the camera for Rs.840. find the cost price of C, had A sold the camera to B at 30% loss and B sold it to C at 20% profit ?
    Rs 840
    Rs 800
    Rs 950
    Rs 900
    None of these
    Option A

     


Related posts