Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 12

  1. A person bought two articles for Rs 2000 and Rs 3000 respectively, the first article he sold at a gain of 20%. At what price should he sell the another to get a profit of 5% on the whole transaction ?
    5% profit
    10% loss
    5% loss
    10% profit
    None
    Option C
    Solution:
    2000*120/100 + 3000*x/100= 5000*105/100
    2400+ 3000*x/100=5250
    3000*x/100=2850
    x=95%.
    Another sold for 5% loss.
  2. If 7kg of tea of price Rs. 72/kg is mixed with 33 kg of tea of Rs. 87/kg and 35 kg of Rs. 85/kg and the mixture is sold at 15% profit, then what is the selling price of the mixture?
    Rs 97.37
    Rs 93.45
    Rs 92.5
    Rs 95.3
    None
    Option A
    Solution:
    Total cost price= 72*7+87*33+85.35 = Rs.6350
    Now it is sold at a profit of 15%.
    6350*1.15=Rs.7302.5
    Total weight of tea=7+33+35=75 Kg
    Hence Selling price of Tea per Kg =7302.5/75 = Rs. 97.37.
  3. Krish purchased a bicycle for Rs. 36000. He sold it at a loss of 15 per cent. With that money he again purchased another bicycle and sold it at a profit of 10 per cent. What is his overall loss/profit?
    Rs 2340 loss
    Rs 1040 loss
    Rs 2340 profit
    Rs 1040 profit
    None
    Option A
    Solution:
    36000*85/100*110/100=33660
    Then 36000-33660=2340.
    Rs2340 loss.
  4. A profit of 20% is made on goods when a discount of 10% is given on the marked price. What profit per cent will be made when a discount of 20% is given on the marked price?
    5%
    6 2/3 %
    8%
    4 1/3%
    None
    Option B
    Solution:
    Let the CP be 100
    MP…. 90……. 120
    ……. 100…. ?==>400/3
    Now with 20% discount the profit %ge be
    400/3*80/100=320/3
    Profit %ge=320/3-100=20/3= 6 2/3 %.
  5. A retailer purchases a sewing machine at discount of 15% and sells it for Rs. 1955. In the bargain he makes a profit of 15%. How much is the discount which he got from the wholesale ?
    Rs300
    Rs280
    Rs310
    Rs260
    None
    Option A
    Solution:
    Let the marked price be Rs. x
    Discount = 15% of Rs. x
    C.P. = (x – 15% of x) = Rs. 17x / 20
    then 15% of 17x / 20 = 1955 – 17x / 20
    51x/400 + 17x/20 = 1955
    x = 2000
    Discount received by retailer = (15% of 2000) = Rs. 300.
  6. A merchant purchases a bracelet for Rs. 690/- and fix that bracelet’s price in such a way that after allowing a discount of 10%, he earns a profit of 20%. Then the list price (in rupees) of the bracelet is ?
    Rs900
    Rs860
    Rs880
    Rs920
    None
    Option D
    Solution:
    90…… 120
    100…. ? ==> 400/3
    100…… 690
    400/3…. ?==> Rs920.
  7. A man sold an article for Rs.85 and lost something. Had he sold it for Rs. 97, his gain would have been double the former loss. The C.P. of the article is ?
    Rs87
    Rs90
    Rs89
    Rs92
    None
    Option C
    Solution:
    Let the loss be Rs. x
    Then 85 = C.P. – x
    and 97 = C.P. + 2x
    On subtracting we get,
    3x = 12
    x = 4
    C.P. = 85 + 4 = Rs. 89.
  8. If books bought at price ranging from Rs. 300 to Rs. 450 are sold at prices ranging from Rs. 400 to Rs. 550, what is the greatest possible profit that might be made in selling 10 books ?
    Rs1950
    Rs2100
    Rs1800
    Rs2500
    None
    Option D
    Solution:
    Profit is maximum when C.P. is minimum and S.P. is maximum
    Thus, C.P= 300 x 10 = Rs3000
    S.P = 550 x 10 = Rs5500
    Gain = 5500-3000=Rs2500.
  9. What is the maximum percentage discount that a merchant can offer on her marked price so that she ends up selling at no profit or loss, if she had initially marked her goods up by 60% .
    33.33%
    37.5%
    26.25%
    38.4%
    None
    Option B
    Solution:
    Let CP be Rs100
    Then MP is Rs160
    Discount=(160-100)60/160*100
    =37.5%
  10. In an office the number of employees reduces in the ratio of 3 : 2 and the wages increases in the ratio of 20 : 27, What is the profit percentage of employees over the previous wages?
    12%
    15%
    10%
    9%
    None
    Option C
    Solution:
    Let the number of employees in beginning is 3a and now is 2a
    Let the wage per employee initially be 20b and now 27b
    Total wages = no. of employees x wage per employee.
    = 3a x 20b
    = 60ab
    Now,
    = 2a x 27b
    = 54ab
    Profit %ge = ( 60 – 54 ) / 60 x 100 = 10%.



 

Related posts

5 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 12”

  1. Sushant Raj

    Q1 me ye to likha nahi hai ki 20% profit 2000 Rs par hi lagna hai agar 20% profit ko 3000 par lagate hai to answer 87.5 % a raha hai .Ye kuch samajh nahi aaya.

    1. Premashanthi

      20%gain is for Rs 2000 only. We will change the question.

  2. Sushant Raj

    CAPSULE ADDA PRINT KARU YA ASPIRANT ZONE KA SAMAJH NAHI A RAHA.Dono hi besthai apne apne tarike se.Waise maine regular GA update kiya hai par last revision karne ke liye ek to karna hoga

Leave a Comment