Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 13

  1. If the profit percent got on selling an article is numerically equal to its cost price and the selling price is Rs. 39, then cost price will be
    Rs 25
    Rs 32
    Rs 30
    Rs 28
    None
    Option C
    Solution:
    SP = Rs. 39.
    Let CP = x
    Profit% = CP
    [(39-x)/x]*100 = x
    3900-100x = x2
    x2+100-3900 = 0
    x = Rs30.
  2. A sells an article to B at a profit of 20% B sells the article back to A at a loss of 15%. What is the loss or profit percentage for A in this transaction.
    18% profit
    12% loss
    18% loss
    12% profit
    None
    Option A
    Solution:
    Let the CP be Rs100
    Then A sell to B=100*120/100=Rs120
    Again B sell to A=120*85/100=Rs102
    Profit =120-102=Rs18.
    Profit %ge= 18%.
  3. Kumar purchased 120 reams of paper at Rs 80 per ream. He spent Rs 280 on transportation, paid tax at the rate of 40 paise per ream and paid Rs 72 to the coolie. If he wants to have a gain of 8 %, what must be the selling price per ream?
    Rs 60
    Rs 85
    Rs 90
    Rs 78
    None
    Option C
    Solution:
    Total investment = Rs. 120 * 80 + 280 + (40/100) * 120 + 72
    = Rs. 9600 + 280+48 + 72 = Rs, 10000
    SP of 120 reams = 108% of Rs. 10000
    = Rs. 10800.
    SP per ream = Rs. [10800/120] = Rs. 90.
  4. A person sold a article at a loss of 10%. Had he bought it for 20% less and sold it for Rs. 176 more, he would have made a profit of 40%. The cost price of the article was
    Rs 800
    Rs 750
    Rs 830
    Rs 780
    None
    Option A
    Solution:
    First 20% less made 40% profit
    =-20 + 40 –(20*40)/100
    =-28+40=12%.
    Then 12% + loss 10% (12+10)
    22…………. 176
    100……….. ==> Rs800.
  5. After giving a discount of 30% on MP a shopkeeper gets a profit of 40% on CP. What %ge marked above the CP?
    85%
    70%
    100%
    90%
    None
    Option C
    Solution:
    Let CP be Rs100
    Discount 70 ……….. 140
    ……… MP ..100 …….. ? ==> 200.
    Then 100% above CP.
  6. By selling 45 fruits for Rs 40, a man loses 20 %. How many should he sell for Rs 24 to gain 20 % in the transaction ?
    25
    20
    22
    18
    None
    Option D
    Solution:
    Let S.P. of 45 fruits be Rs. x.
    80/40 = 120/x
    x = 40 * 120 / 80 = 60
    fruits sold for Rs. 60= 45
    fruits sold For Rs. 24 = (45/60) * 24= 18.
  7. A man sells two Cars at the rate of Rs2Lakh each. On one he gains 15% and on the other, he loses 15%. What is his gain or loss percent in the whole transaction?
    1.5% loss
    2.25% loss
    1.5% profit
    2.25% profit
    Option B
    Solution:
    In this case loss only occurs.
    Loss percent =152 / 100
    =225/100
    =2.25% loss.
  8. An article is listed at Rs. 850. A customer pays Rs. 612 for it after getting two successive discounts. If the rate of first discount is 10%, the rate of 2nd discount is
    25%
    10%
    15%
    20%
    None
    Option D
    Solution:
    850*90/100=765.
    765*x/100=612 =80
    ie 20% discount.
  9. The profit earned after selling a mobile phone for Rs3200 is the same as the loss encurred after selling the same for Rs2850. Find the CP.
    Rs3025
    Rs2825
    Rs3010
    Rs2700
    None
    Option A
    Solution:
    If sell at x% profit= Rs3200
    If sell at x% loss=Rs2850
    CP= (3200+2850)/2
    =Rs3025.
  10. A Man buys a cycle at a discount of 20% and sells it for Rs 3640. In this process he makes a profit of 30%. Find the discount received by him?
    Rs650
    Rs700
    Rs500
    Rs580
    None
    Option B
    Solution:
    Let the MP be x.
    Then x* 80/100*13/100=3640
    X=3640*100/80*100/130
    =35*100
    =Rs3500.
    Discount 100………. 3500
    ……… 20 …. ? ==> Rs700.


 

Related posts

2 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 13”

  1. Tapan

    1 no solution has no meaning

Leave a Comment