Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 7

 

  1. Raman calculates his profit % on the selling price whereas Rajeev calculates his on the cost price. They find that the difference of their profits Rs.150. If the selling price of both the m are the same and both of them get 50% profit. Find their selling price.
    A) Rs. 620
    B) Rs. 900
    C) Rs.870
    D) Rs.750
    E) Rs.550
    View Answer
      Option B
    Solution:
    selling price = [Diff. * 100 * (100 + 50)]/(50)^2
    =  [150 * 100 * 150 ]/ 2500 = 900
  2. A trader has 600kgs of rice ,  a part of which he sells at 15% profit and the remaining quantity at 20% loss. On the whole , he incurs an overall loss of 6% .What is the quantity of rice he sold at 20% loss?
    A) 300kg
    B) 410kg
    C) 360kg
    D) 210kg
    E) 500kg
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Quantity  of rice sold at 20% loss = x kg (let)
    Quantity of rice sold at 15% gain  = (600 – x ) kg
    (600 – x) * (115/100) + (x*80)/100 = (600 * 94)/100
    => x = 12600/35 = 360 kg
  3. A camel and a cart together cost Rs. 5000.If  by selling the camel at a profit of 10% and the cart at a loss of 10% a total profit of 2.5% is made ,then what is the cost price of the camel ?
    A) Rs.4500
    B) Rs. 3125
    C) Rs. 3000
    D) Rs.2100
    E) Rs.3800
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Let the cp of the camel and the cart be x and (8000-x) resp.
    sp of camel = 1.1x
    sp of cart = 0.9(5000-x)
    Therefore ,
    1.1x * 0.9(5000 – x) = 5000 * 1.025
    => x = Rs. 3125
  4. If there is a loss of  40% when a good is sold at (2/5)th of its earlier selling price. Find the profit%  after selling the good at a certain price.
    A) 24.15%
    B) 31.3%
    C) 47%
    D 35%
    E) 50%
    View Answer
      Option E
    Solution:
    CP = (2/3) of SP
    SP = (100+P) / 100 of CP
    Equating both the above equations,
    Profit = 50%
  5. There are two watches of cost Rs. 800. One is sold at a profit of 16% and the other at a loss of 8%. If there is no loss  or no gain in the whole transaction, the cost price of the watch on which the shopkeeper gains is?
    A) Rs. 400
    B) Rs.740
    C) Rs.504
    D) Rs.450
    E) Rs.645
    View Answer
      Option  A
    Solution:
     profit …………….loss
    +16 …………….. -8
    ———–0
    8……………16
    1 : 2
    Therefore ,
    price of watch sold at profit = (1/2) * 800 =  Rs. 400
    price of watch sold at loss = 2 * 800 = Rs. 1600
  6. Niel bought 30kg rice at the rate of Rs.9.50/kg and 40kg of rice at the rate of Rs. 8.50/kg and mixed them. She told the mixture at the rate of Rs. 8.90/kg. Find the total profit or loss in the whole transaction.
    A) Rs.4 profit
    B) Rs.2 loss
    C) Rs.2 profit
    D) Rs.4 loss
    E) None of these
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Total CP = 30 *9.50 + 40 * 8.50 =625
    Total SP = 8.9(30+40) =623
    Loss = Rs.2
  7. If a shopkeeper sell a TV at 15% profit and a DVD at 12% loss then he earns Rs. 540 as total profit but if he sells the TV at 12% loss and the DVD at 15% proft then there is no loss or profit.Find the price of the TV and the DVD ?
    A) Rs.11,000 and Rs. 2000
    B) Rs.15,000 and Rs. 3000
    C) Rs.11,000 and Rs. 6000
    D) Rs.10,000 and Rs.8000
    E) Rs.17,000 and Rs. 4000
    View Answer
      Option D
    Solution:
    .             TV ……………… DVD
    CP—–500…………….400
    SP—–+15%…………   -12%
    P = 75……………  L = -48
    Total profit  = 75 – 48 = Rs. 27
    27 *20 = Rs. 540
    CP of TV = 500 * 20 = Rs . 10,000
    CP of DVD = 400 * 20 = Rs. 8000
  8. A cloth merchant uses 120cm scale while buying,instead a meter scale ,but uses an 80 cm scale while selling the same cloth. If he offers a discount of 20% on cash payment. Find the profit percent.
    A) 40%
    B) 35%
    C) 20%
    D) 15%
    E) 30%
    View Answer
      Option C
    Solution:
    After discount = (80 * 120)/100 = 96
    Profit = 96 – 80 = 16
    Therefore , Profit% = (16*100)/80 = 20%
  9. An article is marked 50% over its cost price.Two successive discounts of 12% and 13(1/2)% are allowed on the marked price of the article.Find the profit or loss percent after selling at discount.
    A) 8%
    B) 10%
    C) 13%
    D) 14.18%
    E) 7.4%
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Let the CP be Rs. 100
    SP = 150 * (88/100) * (86.5/100) = Rs. 114.18
    Therefore ,
    = (14.18/100)*100 =14.18%
  10. A trader marked his goods at such a price that after allowing a discount of 12(1/2) % for cash payment, he makes a profit of 20% . What is the marked price of the good which costs Rs. 210 ?
    A) Rs.300
    B) Rs.210
    C) Rs.470
    D) Rs. 288
    E) Rs.200
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Required MP = [210 * (100+20)]/(100-12.5) = (210 *120)/87.5 = Rs. 288

 

 

Related posts

24 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 7”

  1. Bagad_Billa

    In Ques 5 it should be 2:3 not 1:2

  2. Sneha

    Ques. 5 pls clear … Ans I think wrong

    1. cActi

      yes…
      check again ..

    2. thinker

      I also think wrong

  3. Sneha

    Ques. 10th me apne 200 cp diya hai… Ans me 210 liya hai

    1. Bagad_Billa

      Yes it has also mistake

      1. cActi

        refresh the page ..

    2. cActi

      yes done …ab check karo ..

      1. In the END

        Q.8. Please successive method diye koro na amar asche na. :/

        1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

          by successive method…:)
          cp—————-sp
          100————120 => p(1)% =20%
          now again
          cp—————sp
          80————–100 =>p(2) =25%
          now he also gives discount of 20%
          so net profit on selling =p(n) =25-20-5 =0%
          now totl profit on whole process=>
          p(t) =20%+0%+(20*0)/100 =20%

          1. In the END

            Thanks Pradeep Sir. _/_

  4. thinker

    Question 7 explain Kr do koi plz

    1. $~$PrAdeEP$K$~$~$

      cp———–p/l——-sp
      +20———+3——+23
      +25———(-3)—–+22
      now make sp equal
      =>100——-+15——-115
      100——-(-12)——88
      now 3 ratio =540 => 100 ratio =cp(t) =18000
      now by alligation v hav
      -12%——————-+15%
      ————-0%————
      15%———————12% => ratio =5:4
      now cp(1) =5/9*18000=10000
      & cp(2) =4/9*18000=8000

  5. Jellyfish

    7/10 ty az

  6. Oliver Queen

    Que-5 correction please

  7. IBPS RRB PO-2018

    Q.2 115 80
    94
    14 21
    2:3
    3/5*600=360 Ans

  8. jaga

    Q1 samjha do koi

    1. cActi

      kya problm h ?

      1. jaga

        Samjh mai nahi ata ..koi alag method hai to bata diyo

        1. Dream BIG :))Pappa's Dream❤

          Raman on sp……..rajeev on cp..
          Sp is same for both..nd profit is 50%..diffrnce of profit is 150
          Find s.p.
          Now profit % is 50/100 means in 1st case whn ranan calculate profit on sp.
          Means 100 is s.p nd profit is 50.
          Means c.p is 50.
          Now 2nd case whn rajeev calculate on c.p means 100 is c.p ..nd 50 is profit ..so s.p is 150
          Means 1st case s.p 100 ..nd case s.p 150..humko equal krna hai..
          S.p 100×3 s.p 150×2
          Profit 50×3 c.p 100×2
          C.p 50×3 p 50×2
          150 – 100…….=150
          Means 150/50 = 3
          3×300=900

        2. ron(honey)..

          let jisne cp pe profit calculate kia hai his cp=100x ..now 50% profit so his sp=150x..as sp of both the persons r same so nd he calculate prof on sp so 150x his prof =75x ..now diff in prof=25x=150 ..150x=sp =150*6=900

  9. Dream BIG :))Pappa's Dream❤

    Ty az :))

Leave a Comment