Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Questions Set 39

Quadratic Equations for IBPS PO/RRB, SBI, RBI, NICL, NIACL, LIC, UIIC, OICL, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly-

  1. I. 3x2 – 5x – 12= 0
    II. 3y2 – 2y – 8 = 0

    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -4/3, 3
    y = 2, -4/3
    Put all values on number line and analyze the relationship

    -4/3……..2………3
  2. I. 3x2 + 7x – 20 = 0
    II. 2y2 + 3y – 20 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -4, 5/3
    y = -4, 5/2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -4………5/3………..5/2
  3. I. 3x2 – 8x – 16 = 0
    II. 2y2 + 15y + 25 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    x = -4/3, 4
    y = -5, -5/2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -5………-5/2……….-4/3…….4
  4. I. 3x2 –13x + 14 = 0
    II. 3y2 – 19y + 28 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option D
    Solution:

    x = 2, 7/3
    y = 7/3, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    2……………7/3…………4
  5. I. 3x2 – 10x – 8 = 0
    II. 2y2 + 21y + 54 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    x = -2/3, 4
    y = -6, -9/2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -6……….-9/2…….-2/3………4
  6. I. 3x2 + 20x + 12 = 0
    II. 2y2 + y – 36 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -6, -2/3
    y = -9/2, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -6………-9/2………-2/3……..4
  7. I. 3x2 – 5x – 28 = 0
    II. 3y2 + y – 14 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -7/3, 4
    y = -7/3, 2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -7/3………2………4
  8. I. 3x2 + 19x + 30 = 0
    II. 3y2 + 8y + 4 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = -10/3, -3
    y = -2, -2/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -10/3…….. -3………..-2……. -2/3
  9. I. 3x2 – 2x – 16 = 0
    II. 3y2 – 23y + 40 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option D
    Solution:

    x = -2, 8/3
    y = 8/3, 5
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -2………8/3…….5
  10. I. 4x2 + 9x – 9 = 0
    II. 4y2 – 23y + 15 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option D
    Solution:

    x = -3, 3/4
    y = 3/4, 5
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3…….. 3/4……..5

   Click here for more Quadratic Equations Practice Sets

 

Related posts

One Thought to “Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Questions Set 39”

  1. Priyanka Khandelwal

    1 aur 7 question ka answer galat h…

Leave a Comment