Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Questions Set 41

Quadratic Equations for IBPS PO/RRB, SBI, RBI, NICL, NIACL, LIC, UIIC, OICL, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly-

  1. I. 3x2 – 5x – 12 = 0
    II. 4y2 – 9y – 9 = 0

    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -4/3, 3
    y = -3/4, 3
    Put all values on number line and analyze the relationship

    -4/3………..-3/4……3
  2. I. 2x2 + 11x + 14 = 0
    II. 3y2 – 7y – 6 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = -7/2, -2
    y = -2/3, 3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -7/2………-2………..-2/3…………3
  3. I. 3x2 + 19x + 20 = 0
    II. 4y2 – 13y – 12 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = -5, -4/3
    y = -3/4, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -5………-4/3……….-3/4………4
  4. I. 4x2 – 9x – 9 = 0
    II. 4y2 + 15y + 9 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:

    x = -3/4, 3
    y = -3, -3/4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3……………-3/4…………3
  5. I. 2x2 – 3x – 9 = 0
    II. 4y2 + 23y + 15 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    x = -3/2, 3
    y = -5, -3/4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -5……….-3/4…….-3/2………3
  6. I. x2 = 1156,
    II. y = √1156
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option D
    Solution:

    x2 = 1156,
    So x = -34, 34
    y = √1156
    So y = 34
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -34… 34
  7. I. 3x2 + 14x – 5 = 0, 
    II. 3y2 – 19y + 6 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option D
    Solution:

    x = -5, 1/3
    y = 1/3, 6
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -5…….. 1/3…..… 6
  8. I. 3x2 – 14x + 8 = 0
    II. 3y2 – 20y + 12 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = 2/3, 4
    y = 6, 2/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    2/3…….. 4…….. 6
  9. I. 2x2 – 17x + 36 = 0
    II. 3y2 – 14y + 8 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:

    x = 4, 9/2
    y = 2/3, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    2/3……… 4……… 9/2
  10. I. 3x2 + 16x + 20 = 0
    II. 3y2 – 14y – 5 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = -2, -10/3
    y = -1/3, 5
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -10/3..… -2…… -1/3…… .5

   Click here for more Quadratic Equations Questions

 

Related posts

One Thought to “Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Questions Set 41”

  1. Ashok Srinivas

    Some wrong answers are there

Leave a Comment