Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Questions Set 42

Quadratic Equations for IBPS PO/RRB, SBI, RBI, NICL, NIACL, LIC, UIIC, OICL, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly-

  1. I. 3x2 – 2x – 21 = 0
    II. 3y2 – 11y – 42 = 0

    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -7/3, 3
    y = -7/3, 6
    Put all values on number line and analyze the relationship

    -7/3………..3……6
  2. I. 3x – 10x – 25 = 0
    II. 3y2 + 14y + 15 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:

    x = -5/3, 5
    y = -3, -5/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3………-5/3…………..5
  3. I. 3x2 + 13x + 12 = 0
    II. 2y2 – y – 21 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -4/3, -3
    y = -3, 7/2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3……….-4/3………7/2
  4. I. 2x2 – 15x + 27 = 0
    II. 3y – 11y + 6 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:

    x = 3, 9/2
    y = 2/3, 3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    2/3……………3…………9/2
  5. I. 2x2 – 13x + 18 = 0
    II. 2y2 + 3y – 9 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    x = 2, 9/2
    y = -3, 3/2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3……….3/2…….2………9/2
  6. I. 3x2 + 16x + 20 = 0
    II. 3y – 5y – 8 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = -10/3, -2
     y = -2/3, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -10/3…….-2……-2/3………4
  7. I. 3x2 + x – 30 = 0, 
    II. 3y2 + 4y – 4 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -10/3, 3
    y = -2, 2/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -10/3…….. -2…..… 2/3……..3
  8. I. 2x2 + 9x + 10 = 0
    II. 3y2 + 20y + 33 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    x = -5/2, -2
    y = -11/3, -3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -11/3………-3……….-5/2………-2
  9. I. 3x2 – 10x + 8 = 0
    II. 3y2 – 22y + 35 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = 4/3, 2
    y = 7/3, 5
    Put all values on number line and analyze the relationship
    4/3………2………7/3………5
  10. I. 3x2 + 8x – 35 = 0
    II. 3y2 – 23y + 42 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option D
    Solution:

    x = -5, 7/3
    y = 7/3,6
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -5….… 7/3…….. 6

   Click here for more Quadratic Equations Questions

 

Related posts

6 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Questions Set 42”

  1. Ankush Choudhary

    thanks aspirants zone

    1. Ashaa

      3 ans?? Rel not est!?

      1. Ankush Choudhary

        its answer is 5th one…..means no relation can be established ……..they have some made some error…..you are right dear.

    2. Ashaa

      10 ans?? It should be b??

      1. Ankush Choudhary

        yes it is “B”

Leave a Comment